Deloitte планира голямо преструктуриране, за да намали разходите

Промяната идва, след като компанията от Голямата четворка реши да не разделя одиторския и консултантския си бизнес

През последната финансова година глобалните й приходи са се увеличили с 15% до 65 млрд. долара, което затвърждава позицията на най-голямата компания от Голямата четворка.
През последната финансова година глобалните й приходи са се увеличили с 15% до 65 млрд. долара, което затвърждава позицията на най-голямата компания от Голямата четворка.
През последната финансова година глобалните й приходи са се увеличили с 15% до 65 млрд. долара, което затвърждава позицията на най-голямата компания от Голямата четворка.    ©  Reuters
През последната финансова година глобалните й приходи са се увеличили с 15% до 65 млрд. долара, което затвърждава позицията на най-голямата компания от Голямата четворка.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Одиторската компания Deloitte започна най-голямата реорганизация на глобалните си операции от десетилетие насам с цел да съкрати разходите и да намали сложността на организацията в условията на очаквано забавяне на пазара. Съгласно плана основните бизнес звена на Deloitte ще бъдат намалени до четири - одит и гаранции; стратегия, риск и сделки; технологии и трансформация; данъци и право. Досега звената бяха пет.

Преструктурирането ще доведе до намаляване на разходите в цялата фирма, заяви пред Financial Times един от запознатите с плана, но добави, че все още не е определена сумата на икономиите. От компанията са отказали да коментират темата пред британското издание.

Ще е нужна една година

Глобалният главен изпълнителен директор Джо Оукузоглу е начело на преструктурирането, което ще отнеме една година, за да се осъществи в повече от 150 държави, в които фирмата работи. В писмо, изпратено до партньорите на компанията в понеделник, Оукузоглу заяви, че планът ще намали "сложността" на фирмата и ще "освободи" повече от тях за работа с клиенти вместо за вътрешно управление на персонала. В Deloitte работят около 455 хил. души в световен мащаб.

През последната финансова година глобалните приходи на компанията са се увеличили с 15% до 65 млрд. долара, което затвърждава позицията на фирмата като най-голяма сред Голямата четворка. След няколко години на бърз растеж Deloitte, EY, PwC и KPMG се подготвят за по-трудни 12 месеца, защото икономическа ситуация на ключови пазари кара компаниите да намаляват разходите си.

Според нов доклад, в който е включен приносът на Голямата четворка, пазарът на консултантски услуги в Обединеното кралство няма да има ръст през тази година за първи път от 2020 г. насам.

Ходът на Оукузуглу идва, след като миналата година той отхвърли възможността за разделяне на одиторския и консултантския бизнес и публично отхвърли логиката на подобно действие. Конкурентът EY прекара повече от година в опити да организира разделянето на фирмата, преди да се откаже от това през април миналата година.

Сложна структура

За разлика от типичните мултинационални компании, Голямата четворка се управлява като световна мрежа от партньорства, свързани чрез глобална структура, която определя стратегията. Глобалната дейност се финансира от такси, плащани от местните компании членки.

Сложната структура може да направи реорганизацията трудна, тъй като партньорите се конкурират за влияние. Според един от бившите партньори на Deloitte реорганизацията е била "тема, която е предизвиквала вътрешни разногласия".

Като част от промените консултантският бизнес на Deloitte, който консултира компаниите по всички въпроси - от технологии до сключване на сделки - и включва също така данъчното и правното звено, ще бъде намален от четири на три отдела. Звеното за одит и гаранции ще остане самостоятелно. Отделите на компанията за консултантска дейност, финансови консултации и консултации по риска ще бъдат обединени в две новосъздадени бизнес звена: стратегия, риск и транзакции и технологии и трансформация, се посочва в имейл до партньорите, с чието копие се е запознал Financial Times.

Данъчните и правните услуги ще останат самостоятелен бизнес в рамките на новата структура, тъй като компанията се опитва да извлече ползи от решението да запази одиторския и консултантския си бизнес заедно.

Планът за разделяне на EY се провали, тъй като ръководителите на компанията не можаха да постигнат съгласие относно начина, по който данъчната практика да бъде разделена между двете половини на бизнеса. В същото време PwC раздели данъчната дейност между консултантския и одиторския си бизнес в САЩ.

"Докато някои други на пазара се стремят да разделят тази функция, пише Оукузоглу до партньорите, ние вярваме, че нашият напълно интегриран пакет от данъчни и правни възможности е значителен източник на сила и диференциация и съответства на нуждите на нашите клиенти."

Очаква се новата структура да бъде въведена до юни 2025 г., като фирмите членки ще започнат да я прилагат още през юни, се казва в имейла до партньорите.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар