🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

EY отделя одиторския от консултантския бизнес

Компанията цели да продаде 15% от консултантската си дейност в публично предлагане за 10 млрд. долара

Очаква се партньорите, които станат част от новия консултантски бизнес, да получат акции на стойност между седем до девет пъти годишното си възнаграждение
Очаква се партньорите, които станат част от новия консултантски бизнес, да получат акции на стойност между седем до девет пъти годишното си възнаграждение
Очаква се партньорите, които станат част от новия консултантски бизнес, да получат акции на стойност между седем до девет пъти годишното си възнаграждение    ©  Reuters
Очаква се партньорите, които станат част от новия консултантски бизнес, да получат акции на стойност между седем до девет пъти годишното си възнаграждение    ©  Reuters

Планът на EY да раздели одиторския от консултантския си бизнес може да осигури на всеки от партньорите акции на стойност до 8 млн. долара, твърди Financial Times, позовавайки се на свои източници. EY възнамерява да направи своя бързоразвиващ се консултантски бизнес публична компания. Отделно дружество ще предлага одиторските услуги, чиито настоящи клиенти включват компании като Facebook, Google, Amazon и Oracle.

След разделянето одиторският бизнес ще остане мрежа от партньорства, а консултантският ще стане публично дружество. Планът на фирмата от "Голямата четворка" да раздели глобалния си бизнес носи името Project Everest и се определя като най-голямата трансформация в счетоводния сектор за последните две десетилетия.

Възнаграждения за партньорите

Плановете на фирмата са да продаде около 15% от консултантския бизнес за над 10 млрд. долара. 70% ще останат в ръцете на съдружниците, а около 15% ще бъдат запазени за дялови стимули за персонала. Очаква се партньорите, които станат част от новия консултантски бизнес, да получат акции на стойност между седем до девет пъти годишното си възнаграждение. По изчисления на FT стойността може да достигне до 8 млн. долара.

Партньорите в одиторския бизнес трябва да получат парично изплащане от първоначалното публично предлагане на стойност около два до четири пъти годишното им възнаграждение, което би било около 2 млн. долара на база на средните годишни заплати от 850 000 до 900 000 долара годишно. Плановете са в процес на разработване и вероятно ще търпят промени. Компанията възнамерява да вземе заем от около 17 млрд. долара, като част от парите са необходими за плащане на партньорите в одита, твърдят източниците.

Нови възможности за консултантите и доза несигурност за одиторите

Разделянето може да се случи още следващата година. То отваря вратата за консултиране и сътрудничество с големи фирми като Amazon, Salesforce и Google, които са клиенти на одитния отдел, но се избягват от останалите звена поради риск от конфликт на интереси.

EY е изправена пред разследвания и съдебни дела във връзка с фалити на одитирани от нея фирми. Сред примерите са дело заради фалит на финтех компанията Wirecard в Германия, както и на NMC Health във Великобритания. Според одиторската група това не е повлияло на решението за разделяне.

Фирмите, които са част от EY, ще гласуват предложенията през есента, а дотогава е вероятно да бъдат предложени допълнителни промени. Засега не е ясно къде ще попаднат някои отдели като например данъчния. Според запознати данъчните услуги ще са необходими както в одиторския, така и в консултантския бизнес.

Продажбата на част от компанията на външни акционери би била съществено отклонение от настоящия бизнес модел на компанията. Одиторският бизнес е сравнително по-малък и с доста по-нисък растеж от консултантския. Приходите на EY от одит са нараснали с 27% между 2012 и 2021 г., а тези от останалите дейности - с 93%. През 2021 г. приходите от одит са около 14 млрд. долара, докато консултантските бизнеси на EY генерират 26 млрд. долара.

Маржовете на печалбата на одиторите се покачват, но конкурентите на EY предполагат, че фирмата ще се затрудни да повиши пазарния си дял в сферата. Одитът ще трябва да печели достатъчно като самостоятелен бизнес, за да остане конкурентен на останалите от "Голямата четворка". Според запознати одиторската технология до голяма степен се финансира от консултантския бизнес.

Големите вземат решенията

За да извършат разделянето глобалните лидери на EY ще трябва да спечелят подкрепата на отделните фирми, които са част от групата в около 140 държави с близо 13 000 партньори.

Сред националните фирми, които са част от глобалната EY, ще се проведе гласуване за разделянето. Очаква се за крайното решение на мрежата да натежи мнението на най-големите национални отдели - тези в САЩ и Великобритания. От сектора твърдят, че подкрепа на звената в страните от Г-7 би била достатъчна, тъй като най-големите фирми обикновено определят посоката.

Конкурентите на EY следят отблизо процеса, но засега не планират да последват примера. Deloitte отрече слуховете, че проучва разделяне на своите одиторски и неодиторски предприятия и заяви, че се придържа към своя бизнес модел. KPMG също няма подобни намерения, а PwC заявява, че "няма планове да променя курса си".