🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Фалитите на трите американски банки повдигат въпроси за техния общ одитор KPMG

Инвеститори и регулатори търсят пропуски в работата на одиторите на SVB, Signature и First Republic

Главните изпълнителни директори на Signature и First Republic са бивши партньори в KPMG
Главните изпълнителни директори на Signature и First Republic са бивши партньори в KPMG
Главните изпълнителни директори на Signature и First Republic са бивши партньори в KPMG    ©  Reuters
Главните изпълнителни директори на Signature и First Republic са бивши партньори в KPMG    ©  Reuters
Темата накратко
  • След фалитите на SVB, Signature и First Republic техният общ одитор KPMG е под прицела на инвеститори и регулатори.
  • Компанията е най-големият одитор на американски банки и получава от тях 14% от приходите от такси от публични компании.
  • Експерти очакват повече регулации и проверки на финансовия контрол.

Фалитите на три американски банки в рамките на последните няколко седмици поставиха петно и върху бизнеса на техния общ одитор KPMG - най-големият банков одитор в САЩ. Въпросите относно качеството и независимостта на услугите на компанията от "голямата четворка" се трупат след сривовете на First Republic, Silicon Valley Bank и Signature и публикувания доклад на Федералния резерв по случая с SVB. KPMG не е открила проблеми във финансовите отчети на трите банки към края на февруари, твърди Financial Times.

Проверките на работата на одиторите вероятно ще се фокусират върху това дали те са достатъчно независими от банките, дали са обърнали необходимото внимание на предупредителните сигнали за проблемите и дали притежават адекватни умения да оценяват финансовите отчети в условията на променяща се среда на фона на покачващите се лихвени проценти.

"Не можете да очаквате от одиторите да предвидят банкова паника", смята Кесия Уилямс Смит, бивш одитор и настоящ преподавател по счетоводство в държавния университет A&T в Северна Каролина. Оценката на риска и спазването на необходимите процедури обаче са основателни въпроси, допълва тя.

Одиторът на американските банки

KPMG проверява отчетите на повече американски банки отколкото която и да е от останалите компании от "голямата четворка" и одитира по-голяма част от банковата система в страната по активи отколкото всяка друга фирма според данни от Audit Analytics. Освен Wells Fargo, Citigroup, Bank of New York Mellon и много други сред клиентите ѝ е и Федералният резерв на САЩ.

Търгуваните на борсата кредитори са платили на фирмата такси за над 325 млн. долара през 2021 г., или около 14% от таксите на KPMG от публични компании. За сравнение - за PwC, EY и Deloitte тези дялове са едноцифрени.

Служители на KPMG също така често продължават кариерата си в банковия сектор, включително и в бивши клиенти на одитора. Главните изпълнителни директори на Signature и First Republic са бивши партньори в KPMG. Регулаторите вероятно ще обърнат внимание и на назначаването на Кийша Хътчинсън в Signature, която е била водещ партньор в екипа, одитиращ банката, преди да стане главен директор по риска в банката през 2021 г.

KPMG защити работата си с SVB и Signature, заявявайки, че "извършва одитите си в съответствие с професионалните стандарти".

Има ли пропуски

Проверката на Фед по случая с SVB откри слабости в управлението на риска и вътрешния одит на банката. Това повдига въпроса дали KPMG е трябвало да подчертае тези пропуски пред инвеститорите като слабости, които биха могли да повлияят на финансовите резултати, казва Джефри Йоханс, бивш партньор в PwC и преподавател в Тексаския университет.

Вложители масово изтеглиха средствата си заради опасения, че SVB ще трябва да продаде активи, чиято пазарна стойност се е понижила заради по-високите лихвени проценти, реализирайки загуби. Банките могат да оценяват активите по цената на придобиване, ако могат и смятат да ги държат до падеж. Съгласието на KPMG с тази оценка стана обект на критики, както и на заведен групов иск на инвеститори в SVB срещу одитора.

Последствията от фалитите отекват в цялата банкова индустрия и предвид силния обществен интерес може да се очаква засилване на надзора, смятат специалисти от сектора. Съветът за счетоводен надзор на публичните компании (PCAOB) планира да засили проверките в сферата на финансовите услуги. Регулаторът заяви, че проверката на одитите за 2022 г. ще се фокусира върху това дали банките е трябвало да оповестят повече за рисковете, свързани с ликвидността.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    stoner_boner avatar :-|
    Damyan Ganchev
    • + 2

    кпмг май бяха одитора и на ктб тука в наше село

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1

    Защо се пише само за три!?
    В състояние на свободно падане е и PacWest с активи от 40 млрд $. На кулата пред скок салто мортале е и Western Alliance. Както е тръгнало - едва ли ще е последна при причудливата "терапия" на Фед - вдигане на осн.лихвен процент, което превръща ДЦК, с които са се набълбукали банките, в боклук и печатане на долари 24/7/365 на три смени, за да се дадат на големите банки, за да "изкупят" фалиралите...Накрая скоро в Америка ще остане една банка - Сорос...

    Много ми се иска Капитал отново да е както някога (преди 2014г) сериозна икономическа институция, а не пропагандно замитаща метла...

    Нередност?
Нов коментар