Бивши служители от PwC в Кипър направиха фирма, за да запазят свързаните с Русия клиенти

Според основателя на Kiteserve политиката на PwC значително надхвърля изискванията на санкциите

Кипър отдавна е център за финансови активи на руски олигарси и компании
Кипър отдавна е център за финансови активи на руски олигарси и компании
Кипър отдавна е център за финансови активи на руски олигарси и компании    ©  Reuters
Кипър отдавна е център за финансови активи на руски олигарси и компании    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Бивши служители на PwC са създали през юни самостоятелна счетоводна фирма, която да работи с клиенти, свързани с Русия, които четирите големи счетоводни компании (Deloitte, PwC, EY, KPMG) вече не обслужват. След руското нахлуване в Украйна през февруари PwC започва да провежда политика "санкционирани някъде, санкционирани навсякъде" в световен мащаб, надхвърляйки законовите изисквания, което се е отразило сериозно на PwC Cyprus предвид обширните връзки между Русия и Кипър, намалявайки броя на клиентите им, и е накарала тримата служители да основат Kiteserve, значителен брой от чиито клиенти имат връзки с Русия, съобщава Financial Times.

Управляващият съдружник на Kiteserve Тео Парперис заявява, че новата фирма е спазила санкциите на ЕС, САЩ и Обединеното кралство. "Голямата четворка надхвърли значително санкциите, наложени от тези държави... и на практика ние покриваме това пространство до известна степен, но... бяхме много селективни", пояснява той и добавя, че Kiteserve би могла да поеме "четири пъти повече работа, ако искахме".

Според него около 50% от клиентите на Kiteserve са свързани с Русия, но прогнозира, че с времето този дял ще намалее. Работата е свързана предимно с активи, намиращи се на запад, а не в Русия, добавя Парперис. "Тези клиенти... се обслужват и от западни банки, от западни адвокати. Така че защо ние трябва да бъдем изключение?"

За разлика от PwC Cyprus, Kiteserve не спазва доброволно санкциите, наложени от държави като Австралия и Канада. Тя предоставя услуги на субекти, санкционирани от ЕС, когато това е разрешено по силата на дерогация, въпреки че това представлява само "малък процент" от клиентите на Kiteserve, каза Парперис, като добави, че "мнозинството" не са обект на санкции от ЕС, САЩ или Обединеното кралство.

Споразумение сPwC

Основателите на Kiteserve са сключили споразумение PwC, за да се освободят от ограниченията за наемане на служители на PwC Cyprus и от обичайната петгодишна забрана за бивши съдружници на фирмата да предлагат услуги в областта на одита, данъчното облагане или съответствието. Нито PwC, нито Kiteserve са разкрили стойността на сделката за премахване на ограниченията.

Сумата е била предназначена да компенсира първоначалните разходи на PwC Cyprus за изплащане на нормални обезщетения при пенсиониране на напускащите съдружници, казва едно лице, запознато със споразумението, цитирано от Financial Times. PwC заяви, че сумите са "в съответствие с нормалната пазарна практика или договорните задължения" и "нетното заплащане на пенсиониращите се съдружници не е съществено за PwC Cyprus или нейните партньори".

Kiteserve извършва дейността си от офисите на PwC в Никозия и Лимасол. PwC заяви, че помещението е отделно и се отдава под наем на Kiteserve при условия, подобни на договора за наем на PwC, докато тя преговаря за прехвърляне на договорите за наем. Kiteserve е наела около 20 от своите 30-ина служители от PwC.

"Kiteserve е напълно независима от PwC Кипър и не е член на мрежата на PwC", заявиха от PwC. Освен споразуменията за разделяне и пренаемане "между PwC Cyprus и Kiteserve няма никакви споразумения и партньорите нямат никакъв икономически интерес в съответните бизнеси на другия", заявяват от компанията.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • - 1
    • + 1

    Гръцко-кипърските хитреци винаги гледат само своя собствен интерес без да ги интересува нищо и никой. Така е било винаги в тяхната история, така ще бъде и занапред.

    Нередност?
  • 2
    hkj16708193101154104 avatar :-|
    Christabel Selina
    • + 1

    Поставете прага на служител на PwC https://geometrydashlite.io

    Нередност?
Нов коментар