🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕС ще глоби Mondelez заради ограничаване на трансграничната търговия в блока

Производителят на бисквитите Oreo обяви, че е заделил 340 млн. евро за потенциална глоба от ЕС

Европейската комисия започна официално антитръстово разследване през 2021 г. на възможни ограничения на т.нар. паралелна търговия от страна на Mondelez
Европейската комисия започна официално антитръстово разследване през 2021 г. на възможни ограничения на т.нар. паралелна търговия от страна на Mondelez
Европейската комисия започна официално антитръстово разследване през 2021 г. на възможни ограничения на т.нар. паралелна търговия от страна на Mondelez    ©  Reuters
Европейската комисия започна официално антитръстово разследване през 2021 г. на възможни ограничения на т.нар. паралелна търговия от страна на Mondelez    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

ЕС може да наложи глоба на американския производител на захарни изделия Mondelez още през следващия месец заради ограничаване на продажбите между страните членки на съюза, съобщава Financial Times, позовавайки се на свои източници. Според тях европейските регулатори ще наредят на компанията, известна с производството на бисквитите Oreo и други продукти, да спре да ограничава трансграничната търговия поради потенциалните вреди за потребителите в период на висока инфлация. Източниците на изданието добавят, че времето на обявяване и размерът на глобата могат да се променят.

Европейската комисия започна официално антитръстово разследване през 2021 г. на възможни ограничения на т.нар. паралелна търговия от страна на Mondelez чрез споразумения и едностранни практики.

Ограничения

Сред тях са ограничаване на териториите за продажба в ЕС чрез споразумения, определящи в кои държави даден търговец има право да продава продуктите; ограничаване на паралелната търговия чрез споразумения, които повишават цените или ограничават обемите за клиенти, търгуващи с продуктите в страните членки; споразумения с клиенти да не участват в паралелна търговия в замяна на компенсация; възможни ограничения на езиците върху опаковките и отказ от доставки за определени търговци с цел ограничаване на вноса на определени пазари.

Според източниците на FT Европейската комисия е установила нарушения от страна на Mondelez и ще нареди на компанията да прекрати всички антиконкурентни практики. В началото на тази година Mondelez обяви, че е заделила 340 млн. евро за потенциална глоба от страна на ЕС, която според нея може да бъде значително по-висока.

"Сътрудничим на разследването и работим с Европейската комисия, за да постигнем пропорционално решение на този въпрос. Не можем да коментираме допълнително текущо съдебно производство", заявиха от Mondelez пред британското издание.

През 2018 г. ЕК глоби американската компания за дрехи Guess близо 40 млн. евро заради споразумения за блокиране на трансграничната търговия. Започналото година по-рано разследване откри, че споразуменията за дистрибуция на компанията забраняват на оторизираните търговци да използват имената на марките на Guess за целите на онлайн търговията; забраняват онлайн търговията без изричното позволение на компанията; ограничават продажбата на потребители, намиращи се извън определените от компанията територии за продажба от търговците и др.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар