🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Франция глоби Google с 250 млн. евро заради чатбота Gemini

Изкуственият интелект се е обучавал от медиите, без да ги уведоми и да плати

Глобата е свързана със спор за авторски права върху онлайн съдържание във Франция, предизвикан от жалби на някои от най-големите новинарски организации в страната
Глобата е свързана със спор за авторски права върху онлайн съдържание във Франция, предизвикан от жалби на някои от най-големите новинарски организации в страната
Глобата е свързана със спор за авторски права върху онлайн съдържание във Франция, предизвикан от жалби на някои от най-големите новинарски организации в страната    ©  Reuters
Глобата е свързана със спор за авторски права върху онлайн съдържание във Франция, предизвикан от жалби на някои от най-големите новинарски организации в страната    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Френският орган за защита на конкуренцията глоби Google на Alphabet с 250 млн. евро за нарушения, свързани с правилата на ЕС за интелектуална собственост в отношенията ѝ с медийни издатели. Регулаторът има опасения относно услугата на компанията за изкуствен интелект. Задвижваният с изкуствен интелект чатбот Bard на Google - след това ребрандиран под името Gemini, е бил обучаван на съдържание от издатели и новинарски агенции, без да ги уведоми.

Google е поела ангажимент да не оспорва фактите в рамките на процедурата по уреждане на спора, заявиха от регулатора, като добавят, че компанията е предложила и редица мерки за отстраняване на някои недостатъци, съобщава Reuters.

Google заяви, че е приела споразумението, "защото е време да продължим напред". "Искаме да се съсредоточим върху по-голямата цел за устойчиви подходи за свързване на хората с качествено съдържание и върху конструктивната работа с френските издатели."

Компанията заяви, че глобата е непропорционална, и смята, че регулаторът не е взел предвид в достатъчна степен нейните усилия "в среда, в която е много трудно да се определи курс, защото не можем да предвидим накъде ще задуха следващият вятър".

Спор за авторски права

Глобата е свързана със спор за авторски права върху онлайн съдържание във Франция, предизвикан от жалби на някои от най-големите новинарски организации в страната, включително Агенция "Франс прес" (AFP).

Спорът изглеждаше решен през 2022 г., когато американският технологичен гигант оттегли жалбата си срещу първоначалната глоба от 500 млн. евро, издадена в края на мащабно разследване, проведено от регулатора по конкуренцията. Но в изявлението си сега надзорният орган заяви, че Google е нарушила условията на четири от седемте ангажимента, договорени в споразумението, включително добросъвестно водене на преговори с издателите и предоставяне на прозрачна информация.

Регулаторът цитира по-специално чатбота с изкуствен интелект на Google Bard, пуснат през 2023 г., който според него е бил обучен по данни от неуточнени медии и новинарски агенции, без компанията да ги информира или да уведоми регулатора.

"Впоследствие Google е свързала използването на въпросното съдържание от своята услуга за изкуствен интелект с показването на защитено съдържание", заяви надзорният орган, като добави, че по този начин Google е възпрепятствала възможността на издателите и агенциите да договарят справедливи цени.

Глобата се налага в момент, когато много издатели, писатели и редакции се стремят да ограничат автоматичното събиране на данни на тяхното онлайн съдържание от услуги с изкуствен интелект без тяхното съгласие за справедливо възнаграждение.

През 2023 г. The New York Times заведе дело срещу конкурентите на Google - Microsft и OpenAI, създател на популярната платформа за изкуствен интелект ChatGPT, като ги обвини, че са използвали милиони статии на вестника без разрешение, за да подпомогнат обучението на чатботове.

"Ние - и други - се нуждаем от повече яснота за това на кого и за какво плащаме", заявиха от Google.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    twj17103714821226419 avatar :-|
    Йордан Димитров

    До коментар [#1] от "mlq261225678":

    Как позволявате подобни коментари дневникЪ

    Нередност?
Нов коментар