🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Американската авиационна администрация разследва как Boeing 787 е бил тестван

Компанията признава за извършени "нарушения" - не са били извършени необходимите проверки по време на монтирането на крилете към корпуса

Reuters
Reuters
Reuters    ©  Reuters
Reuters    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Американската Федерална авиационна администрация (FAA) е започнала разследване на Boeing 787 Dreamliner, след като производителят е съобщил, че служители на компанията са фалшифицирали документи по самолета, съобщи Reuters. Според Boeing има извършени "нарушения" - не са били извършени необходимите тестове по време на монтирането на крилете към корпуса, макар да е записано, че те са били направени.

FAA заявява, че разследва дали Boeing е извършил проверките за потвърждаване на правилното прикрепяне на крилата към фюзелажа на някои самолети 787 Dreamliner "и дали служители на компанията са фалшифицирали документите на самолетите". Агенцията добавя, че "в същото време Boeing извършва повторна инспекция на всички самолети 787, които все още са в производствената система, и трябва да създаде план за справяне с намиращия се в експлоатация флот".

Потърсени за коментар, от Boeing предоставили имейл от 29 април от Скот Стокър, ръководител на програмата 787, до служители в Южна Каролина, където се сглобява самолетът. В него Стокър заявява, че след като е получил доклад за нередности в теста за съответствие, "бързо проучихме въпроса и научихме, че няколко души са нарушавали политиките на компанията, като не са извършвали необходимите проверки, но са записвали работата като извършена".

Стокър заявява, че Boeing незабавно е информирал FAA "и предприемаме бързи и сериозни коригиращи действия с няколко служители". Той добавя, че "инженерният екип е преценил, че това нарушение не е създало непосредствен проблем за безопасността на полетите".

Неправилно сглобяване наBoeing 787

Миналия месец New York Times съобщи, че FAA е започнала разследване на твърденията на Сам Салепур, инженер на Boeing, според когото части от фюзелажа на самолета 787 Dreamliner са неправилно прикрепени и могат да се разпаднат по време на полет с остаряването на самолетите. Според него проблемите се дължат на промени в начина, по който отделните компоненти на машината се монтират на поточната линия.

Той твърди, че съкращения на разходите, използвани от Boeing при производството на 787, са довели до прекомерно натоварване на основните съединения на самолета, довеждайки до деформация на композитния материал, използван за сглобките, което може да засили ефекта на умора на материала и да доведе до преждевременна повреда на композита.

От Boeing признават, че тези производствени промени са били направени, но според говорител те "не са оказали влияние върху издръжливостта или безопасната дълготрайност на фюзелажа".

В последващо изявление компанията заяви, че е "напълно сигурна в 787 Dreamliner". "Твърденията за структурната цялост на 787 са неточни и не отразяват цялостната работа на Boeing, за да гарантира качеството и дългосрочната безопасност на самолета", се казва в изявлението.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар