🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ново място: Tyler's Bao

Азиатско-американска улична храна в място, вдъхновено от "Боен клуб"

Tyler's е тематично място и темата му е филмът "Боен клуб" по романа на Чък Паланюк. И двете са сред емблемите на поп културата от 90-те години и бунта на поколението "без кауза и без място".

Малко припомняне - героят на Брад Пит, Тайлър Дърдън, обявява война на консуматорското общество с малко хаотичната си житейска философия от анархизъм, будизъм, лудизъм и леки езотерични отплесвания. Битката си със световните злини и с липсата на смисъл и причина на живот води с краен цинизъм и тежко физическо насилие. Въпреки че и персонажът, и филмът вървят ръка за ръка с определението "култов", има и прочити, които свеждат Тайлър Дърдън до лицемер, който проповядва свобода, докато създава собствения си култ, провалил се нарцисистичен мачо, че и марксист на всичкото отгоре.

Е, малко парадоксално, но на фона на тази антиконсуматорска тема в Tyler's ни канят да консумираме. Защото темата по същество е популярна азиатско-американска улична храна.

Таблото отвън предлага 6 бао-сандвича с пухкавите хлебчета от тесто на пара. Пълнежът е с панчета, скариди, булгур, патица, пиле, моркови и телешко.

Във втората част от менюто има класически бургер, бургер с пилешко по корейски, едамаме, пържени сладки картофи, зеленчукова темпура и мак-енд-чийз - американската класика, която тук се поднася по много удобен начин - на хапки. Първото Tyler's Bao е открито в Атина преди шест месеца и след току-що отвореното в София ще се появи и в Лондон. Tyler's Bao веднага привлича погледа с цветното си фънки настроение, с цялостното си брандиране с маймуните и трите цвята - розово, червено и тюркоазено, и с много по-различния дизайн, особено на фона на тежко унифицираната "Витошка".

В крайна сметка ясно е, че Tyler's Bao се бори да създаде свой "бао" боен клуб, или общество от верни последователи. Съвсем скоро за тях ще се продават и дрехи и аксесоари с космическите маймуни.

бул. "Витоша" 46

Все още няма коментари
Нов коментар