Враца, където колоездач каца

Планински пътеки, наблюдение на птици, посещение на казани за ракия – веловъзможностите за опознаване на района са много

Темата накратко
  • Независимо дали искате да се "сурнете", или пък да се "напиняте", районът на Враца предлага вълнуващо разнообразие за любителите на различните видове колоездене.
  • Във Врачанския Балкан има над 30 колоездачни маршрута, а кроскънтри е една от най-популярните форми на каране тук.
  • Два колоездачни клуба и платформата Open Vratsa стоят зад популяризирането на този край като дестинация, която да бъде опозната на две колела.

"Само още два километра изкачване и ще стигнем до мястото за дегустация при казана за ракия в "Бистрец".

Така се случва да подканват туристите, решили да усетят местната екзотика, впускайки се във велосипедно приключение в района на Враца. Градът, свързван с некацащи гарги, скали, пещери, революционери и обръщението "баце", през последните години започна да се развива в още една интересна посока.

Едва за около шест години там се появиха два дейни колоездачни клуба, както и платформата Open Vratsa, която насочва планиращите да посетят района в търсенето на места за настаняване, заведения и най-вече активности.

Независимо дали искате, както казват местните, да се "сурнете" надолу по някоя стръмна пътека, или пък да се "напиняте", въртейки педалите по баир, Врачанският край може да предложи разнообразни възможности за любителите на различни видове колоездене - планинско или шосейно, за начинаещи или напреднали, за по-млади или по-възрастни.

Поводите да се опознае районът на две гуми са много и освен чисто спортни забавления може да включват и посещение на забележителности, наблюдение на редки птици, време сред природата, търсене на нови маршрути или пък, разбира се - ракиените дегустации.

Независимо кой какво търси, безспорно е, че потенциалът на района за развитие на велотуризъм е наистина голям и се разгръща с бързи темпове. Доказателствата лесно се намират в запълнените програми на двата сравнително млади, но изключително активни местни колоездачни клуба - "Враца велообщество" и Vratsa Trails. Първият се е насочил към шосейното и кроскънтри колоездене и групите от по-скоро начинаещи, а вторият е с акцент изцяло върху планинското и в частност ендуро каране и напредналите велосипедисти.

Освен да популяризират тези видове туризъм в района и да водят групи, хората от двата клуба имат много работа и по създаването и поддържането на самите маршрути и въвличането на все повече привърженици. В резултат от целия този труд в момента има над 30 колоездачни маршрута във Врачански Балкан, повечето сравнително нови, грижливо поддържани и привличащи хора от цяла България, съседна Румъния и по-далечни държави. Редовно се организират и събития, групови карания, състезания за любители.

Сред хората, които имат немалък принос към това Враца да се развива като колоездачна дестинация, е Христо Христов от фондация "Отвори Враца", стояща зад платформата Open Vratsa. Практичният уебсайт е създаден по проект на "Америка за България" за популяризация на туризма в града. Според Христо Христов кроскънтри е една от най-популярните форми на колоездене в района и това не е случайно - "чрез него могат да се обикалят забележителности, да включва и културна програма и не изисква толкова голям опит и умения".

Въпреки това на интерес в района се радват и шосейното и планинското ендуро колоездене. "При планинското колоездене вече има повече адреналин, спускат все по-трудни и интересни пътеки, а такива има много по нашите склонове през последните години", добавя Христов. Според него сред причините Враца да се оказва привлекателна дестинация за все повече колоездачи освен разнообразните маршрути са и красивите гледки, разчупеният релеф, забележителностите, но и качествените туристически услуги.

"За да дадем по-голямо разнообразие и широк обхват на туристическите услуги в района, в момента от Open Vratsa работим и с двата местни колоездачни клуба, за да можем да предложим пакети, които включват цялостно преживяване - настаняване, храна, водач, механик, приключение и в част от случаите и екипировка. Хората много харесват такъв вид пакетна услуга, защото идват и знаят, че всичко им е осигурено и че сме се погрижили и за най-дребния детайл, включително и за веселата част с разпускане след цял ден каране", разяснява управителят на Open Vratsa.

За начинаещи и средно напреднали

Макар и релефът около Враца да е предизвикателен, много от скалите да са отвесни, а склоновете стръмни, има много варианти за абсолютно начинаещи колоездачи, както и за тези, които обичат да карат в компания, без да гонят спортни постижения. Именно за такъв тип ентусиасти организира голяма част от събитията си колоездачен клуб "Враца велообщество". Според Ангел Ангелов, който е председател на създадения през 2019 г. клуб, много от маршрутите в района са подходящи дори за хора, които не са се качвали на колело от детските си години, а и за техните деца. Маршрутите, по които се водят групи най-често за един или два дни през уикендите, са от едва 15-20 км за начинаещи и семейства до по-предизвикателни с дължина над 100 километра.

За да могат да участват и съвсем начинаещи, и хора, които нямат собствена екипировка, от клуба предлагат пакети, които включват и велосипед под наем, като на разположение са също електрически колела за по-мързеливо, но пък дълго каране.

Освен водач всяка група може да ползва услугите и на механик, който оказва на място помощ при проблеми с колелата. За да помогнат на начинаещите колоездачи, от "Враца велообщество", освен да организират по-леки подходи, правят и обучения за правилно колоездене.

По шосето

Враца се оказва притегателна дестинация и за феновете на шосейното колоездене. През последните години районът имаше щастието да се сдобие с чисто нов асфалт по голяма част от пътищата си. Гладката настилка и стръмният терен се оказват идеалната комбинация за по-сериозно шосейно колоездене. Районът често се посещава от състезатели като част от подготовката им, а две от по-стръмните изкачвания са първа категория по стандартите на Международния колоездачен съюз (UCI). Изкачването до хижа "Пършевица" е единият популярен шосеен маршрут, другият е до паметника на Околчица. Освен тези дълги и тежки изкачвания обаче има и немалко по-леки шосейни маршрути, подходящи и за хора без особен опит.

Забележителностите

Един от големите плюсове на колоезденето във Врачанския край е, че то може да се съчетава с посещение на забележителности и с местни атракции. Сред по-популярните места, до които се организират велопоходи, включително за начинаещи и семейства, е емблематичният проход Вратцата със своите над 400-метрови скали, които са най-високите отвесни скали на Балканския полуостров. За начинаещи е подходящо и посещението на природната забележителност Божия мост, известен и като Жабокрек. Естественият скален мост е разположен на около 15 км от Враца и до него се стига главно по асфалт. Друго интересно място, което обаче изисква по-добра физическа подготовка или пък електрически велосипед, е пещерата Леденика, до която може да се стигне след 18 километра стръмно изкачване по асфалта. За желаещите да карат сред дивото и да се насладят на гледките от билото на Балкана от "Враца велообщество" са разработили нов планински маршрут, по който организират и състезания. Той се движи по маркирана пътека във високите части на планината, между върховете Пършевица и Околчица.

Атракциите

Въпреки че Врачанският Балкан и районът могат да предложат голямо разнообразие от маршрути и забележителности, от местните клубове започват да забелязват, че все повече хора търсят нещо по-автентично, характерно за Северозапада. "Така ни хрумна идеята да започнем да водим туристи на казана за ракия във врачанския квартал "Бистрец", разказва Ангел от "Враца велообщество". Там хората могат сами да се включат в процеса по правене на ракия и разбира се, да дегустират.

"Водили сме групи и на фестивала "Магаренце" в село Паволче, където правим срещи с малки магарета в местната ферма", добавя Ангел Ангелов към врачанската екзотика. От клуба организират карания и из Искърското дефиле, където често се виждат диви патици и други интересни птици.

Харесват се и маршрути, които минават край скалния феномен Ритлите до село Лютиброд и други природни забележителности в района, като много от туровете включват и приготвяне на храна с местни продукти от самите колоездачи. "За нас е важно да предложим хубави гледки и вкусна, автентична кухня освен карането и обученията с колела", добавя Ангелов.

В търсене на лешояди

Една от позитивните промени във Врачанския Балкан през последните години, напук на всички новини за природни катаклизми и изчезващи видове, е завръщането на лешоядите. Редките птици не се срещаха в района от десетилетия, но след огромни усилия от страна на пириродозащитни организации и природен парк "Врачански Балкан" вече в планината гнездят белоглав, а отскоро и черен лешояд.

За да срещнат любопитните колоездачи с тези редки видове, от "Враца велообщество" са включили в програмата си велотур, посветен изцяло на лешоядите. Той преминава край скалната местност Котля в близост до селата Горно и Долно Озирово, където често се забелязват птиците, а маршрутът прекосява и живописното село Лютаджик. За колоездачите по време на тура са осигурени бинокли, както и беседа с представител на природния парк.

По стръмните пътеки

Стръмните склонове на Балкана освен любими за лешоядите се оказват притегателни и за феновете на планинското ендуро колоездене. За да се стигне дотам обаче, в района се вложени големи усилия от местни ентусиасти, които са създали на ръка разнообразие от предизвикателни за спускане, или "сурване", пътеки. В основата на развитието на този вид колоездене около Враца стои местният клуб Vratsa Trails, създаден през 2017 г. от Валентино Кътов. За времето, в което съществува клубът, по планинските склонове главно над село Згориград (на 6 км от Враца) са създадени и се поддържат повече от 20 нови пътеки за ендуро.

Основната част от тези маршрути, около 80%, са по-трудни и се препоръчват за хора, които са напреднали или средно напреднали в планинското колоездене. Останалите са за тези, които имат вече някакъв опит, но не се смятат за напреднали. В плановете за бъдещето влиза изграждането на трасе изцяло за начинаещи, както и учебен пъмптрак в Згориград, подходящ и за деца, и трейл център, от който да може да се наема екипировка и да се правят записвания за карания.

За да създадат пакетна услуга и да помогнат на колоездачите да направят колкото се може повече карания, от Vratsa Trails не само създават и поддържат пътеките, но и предлагат водачи за спусканията и транспорт на хора и колела, за да се избегнат изкачванията. Предлагат еднодневни турове специално за дисциплината ендуро. За транспорта използват бус, благодарение на който се пести време и могат да се направят по около 6-7 спускания в рамките на деня.

За по-приключенски настроените колоездачи се предлага еднодневен вариант с технически по-лесен кроскънтри маршрут с дължина 30-40 км, който най-често е кръгов. За хората, които нямат много свободно време, но искат да карат повече, от клуба предлагат и карания с електрически велосипеди.

Според създателя на Vratsa Trails Валентино Кътов може да се каже, че почти всеки, който кара ендуро, вече е идвал да се спуска по склоновете над Згориград. Освен сред българските фенове на този вид колоездене Vratsa Trails стават все по-популярни и отвъд границите на България. "Идват и чуждестранни групи, идвали са от Германия, Австрия, Швейцария, Израел. Румънците са много активни и са голям контингент. За тях сме близка и особено интересна дестинация", разказва Валентино.

Всички маршрути на клуба са описани на сайта vratsatrails.com. За всеки е даден GPS трак, който може да се свали. В началото на всяка пътека има информационна табела и QR код, насочващ към повече информация. Така дори хора, които не използват услугите на клуба, могат да отидат и да карат. За останалите на разположение са Vratsa Trails, които вече разполагат с 20 водачи, всички те местни хора.

Колоездене без отказване през цялата година

Местните обичат да казват, че "див човек и силен ветар нищо ги не спира". Същото може да се каже, че важи и за колоездачите в района. Най-силните сезони за велотурове във Врачанско са пролетта, есента, включително началото на зимата, като не се кара само в периодите с дебел сняг и най-сериозните горещини. Това важи не само за асфалтовите пътища, но и за пътеките. Повечето ендуро маршрути са разположени по южни склонове, почвата е песъчлива и след сняг или дъжд тя бързо изсъхва и става подходяща за каране. Освен че не се спират от времето, колоездачите, изглежда, не се дават и на умората. От "Враца велообщество" обичат да се хвалят, че до момента нямат нито един случай на отказал се турист. Както разказва Ангел Ангелов от клуба: "Изчакваме ги, понякога се стига до бутане, теглене с въже, но никой досега не е казал, че не може повече, и да си тръгне."

Все още няма коментари
Нов коментар