Ново място | Corgi’s cafe

София вече има първо по рода си тематично кучешко кафене

   ©  Габриела Стоименова

Добрата новина за любителите на кучета и породата корги у нас е, че в София вече има първо по рода си тематично кучешко кафене. Corgi's cafe се намира на ул. "Христо Белчев", а посетителите там посрещат симпатичните резиденти Бери (3 г.) и Астрид (2 г.) - двете коргита, с които клиентите могат да прекарат време срещу такса.

Идеята за мястото идва от подобни тематични заведения в чужбина, където посетителите се забавляват или успокояват в компанията на кучета, котки и други животни. "Решихме, че е време и тук в България да се случи нещо подобно. Законите са много остарели и все още се срещат хора с много консервативно отношение към животните. Ние искаме да променим това. Постоянно се опитваме да пригодяваме заведението си, така че да е подходящо за животни, без да сме в разрез със законите, но задачата не е лесна. Искаме да сме място, на което всеки може да дойде с кучето си, да хапне, да се отпусне, и да прекара приятно", споделят собствениците Габриела Стоименова и Даниел Борисов.

Днес двамата споделят обща страст към коргитата, въпреки че Даниел не е имал домашен любимец, преди да срещне Габриела. "Беше много интересно как се промени отношението му към животните. Сега сме неразделни с нашите мъници. Астрид особено много му е влязла под кожата", казва Габриела.

Дори да не е най-подходящият избор за делова среща или съсредоточена работа, които изискват тишина, кафенето гарантира, че от тук човек си тръгва в добро настроение. За влизане в зоната за кучета клиентите трябва да се обърнат към персонала на бара. Допълнителните 10 лева на човек включват лакомства за кучетата, както и чай за клиентите, а правилата за контакт с коргитата са описани.

Късокраките чаровници с лисича муцуна и големи уши са любимата порода на британското кралско семейство от повече от 90 години, кралица Елизабет II е отгледала над 30 коргита за своите седем десетилетия на престола и е причината за тяхната световна популярност.

Официалното им име е уелско корги (от уелски - куче джудже) и е интересен факт, че са най-малките членове в групата на овчарките. В България няма официален развъдник на породата, затова Бари идва от Словакия, а Астрид от Сърбия. Пъвото уелско корги пембрук (една от двете разновидности на породата) на Габриела преди седем години я кара да се влюби в коргитата заради изключителните им качества и характер. Това е и причината да иска да популяризира породата в България. Габриела е председател на Клуб уелско корги България, кинолог в Българския киноложки клуб (професионалист със специфични познания за особеностите и продуктивността на кучешките породи) и съдия за породата в България.

Коргитата имат своите особености, за които Габриела и Даниел се надяват да информират хората чрез тяхното Corgi's cafe и те да бъдат внимателни в своя избор. "Нашето първо кученце беше носител на три генетично предавани заболявания и си отиде без време. Трябва да се даде гласност на последствията от безотговорната развъдна дейност", смятат собствениците.

Бери и Астрид редовно участват на киноложки изложби, на които кучета с родословие от специализирани организации се оценяват по външен вид, пропорции, характер. Те вече са балкански шампиони, остават им още две държави, за да станат и международни шампиони.

Заведението е на самообслужване, храната и дори айрянът са веган (има няколко не-веган опции), а менюто включва интересни домашно правени десерти и сезонни предложения като тиквено лате и щрудел, веган хотдог със сос от тиква, топъл шоколад с карамел. Имената в менюто са закачливи - коргресо, коргичино, корги аперол.

Кафе напитките са между 3.90 лв. за коргресо и 7.50 лв. за тиквеното лате; цените в основното меню варират между 11.90 и 15.50 лв., а десертите - между 5.90 и 8.50 лв.

Организират различни тематични събития като корги йога, бързи срещи за собственици на кучета, партита за Хелоуин и Коледа и образователни семинари.

Corgi's cafe е отворено всеки ден, като собствениците се стараят да предупреждават предварително във фейсбук страницата на заведението за случаите, в които Бери и Астрия са на конкурс или ветеринар. За времето за почивка на коргитата клиентите могат да се информират на бара.

ул. "Христо Белчев" 8А

Работно време понеделник - неделя 10 - 22 ч.

Все още няма коментари
Нов коментар