🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Букурещ за един уикенд

Новите интересни и вкусни места, които да не пропускате при следващото си посещение

Във време на пандемия, Румъния и по-специално Букурещ се оказа бърз, лесен и евтин вариант за уикенда. Дотам можем да отскочим, ако сме ваксинирани или представим отрицателен PCR тест. И още добри новини. Корона кризата събуди находчивостта на румънците. И светът се оказа събран в центъра на Букурещ.

Едва ли знаете, че старият Букурещ е приютил парченце от Нидерландия. Стопанисвано от двама натурални холандци, кафене "Ван Гог" на улица Smardan 9 е идеалното място за закуска, обяд, вечеря или просто чаша вино с приятели. Импресионистът Винсент Ван Гог ще ви хвърля по едно око от стените, а шарени чадъри, висящи с главата надолу, ще ви пазят сянка. Най-доброто в менюто са палачинките и фантастичните кесадия или домашно приготвен ябълков пай по автентична холандска рецепта.

Точно до кафене "Ван Гог" в Стария център (и в непосредствена близост до красивата сграда на Националната банка) неотдавна отвори пекарна, която предлага един-единствен продукт - португалският сладкиш Pastéis de Nata (Пащел де Ната), признат за едно от 7-те гастрономически чудеса в родината си. Кремообразните мини пайове със сметана от яйчен жълтък се продават по 5 леи бройката, или около 2.50 лева. Всяка шеста ви е безплатна. Вадят ги от фурната още топли и ги поръсват пред вас с канела. Съветът ми е предварително да помолите да ви запазят. Свършват бързо.

Само на няколко крачки от пекарната по диагонал ще забележите красив павилион тип каравана, в който се предлага още едно изкушение от яйца - палачинки. Прави ги доскорошният шампион на ринга - кикбоксьорът Кристиан Спекту. Причината да смени попрището? Пандемията. След като заради ковид спортните зали затварят, а състезанията отпадат едно по едно, решава, че трябва да се ангажира с нещо друго. И започва да прави над 20 вида палачинки. На ден през павилиона минават по 150 клиенти, а най-търсени са тези с течен шоколад и банан или с бял шоколад и горски плодове.

Ако сте фен на сладкото, но вместо топло печиво предпочитате сладолед, най-хубавият е на "Френската улица" (Str. Franceză 38-42) в италианската сладкарница Gioelia. Можете да избирате между 45 различни вкуса. Всичко се приготвя за деня само с естествени съставки - био мляко, кафява захар, фруктоза, пресни плодове. А още по-изкушаващи от джелатото са кремчетата в чаши и бурканчета. Тирамису, пистачио, манго, ананас, лешникови бисквитки - каквото и да изберете, няма да сгрешите, а посудата си остава за вас.

В случай че не сте фен на сладкото или пък ви стана прекалено сладко, предлагам бърза, вкусна и евтина алтернатива - Cartofisserie, на един от входовете към Стария център и улица "Липскани" (някогашната най-важна търговска зона на града). Малки, средни или големи - пържени картофки в картонена фуния, гарнирани с някой от 15-те вида сос, по желание комбинирани с панирани сиренца, кашкавалчета или пилешки хапки.

Наблизо е бар Linea/Closer to the moon, мястото с най-добрата гледка от покрива. След 19 часа скарата се вади на открито и се приготвя специално барбекю меню. Наборът от напитки е огромен. Има поне 10 вида лимонада, а от коктейлите бих откроила два - алкохолният "Изгубени в Космоса" с водка, зелена ябълка, домашно ягодово пюре, пресен лимонов сок. И безалкохолният "Хюстън. Няма проблем" с домашно пюре от череши, пресен лимонов сок, карамфилов сироп и сок от червена боровинка. А за десерт непременно поръчайте папанаши - румънски мекички или по-скоро понички, приготвени със смес от сладко сирене, поднесени с плодово сладко и заквасена сметана.

Ако искате да сте здраво стъпили на земята, докато похапвате, можете да обядвате или вечеряте в Bazaar на улицата на Ковачите. Атмосферата е като на постколониален хотел в Хавана, вечер има музика на живо, а менюто е богато и пълно с изненади. Като например тайландска супа с пиле, гъби, лимонена трева, листа от лайм, кокосово мляко, пеперончино, джинджифил, сос от морски дарове и къри. Салата със сладки картофи, авокадо, черен ориз, кафяв сусам, зелен лук, джинджифил, морков и сос терияки. Или пък печено мляко с лимон, канела и ванилия.

На същата улица е и най-новият бар, който отвори врати преди два месеца. Държат го трима украинци. В него се предлага един-единствен алкохол - вишновка, затова заведението носи тематичното име "Вишнотека". Можете да консумирате на място под впечатляващия червен полилей и тавана, декориран с 10 000 бутилки. "Вишната е с умерено сладък вкус, съдържа 17% алкохол, не причинява главоболие и не води до махмурлук", уверява ни Андрей Худо, който е дошъл в румънската столица от Лвов. Работното време е от 14 ч., но купонът става след 21 с игри и музика на живо. Има и женска вечер.

Ако сте в Букурещ за повече дни, разходете се по Calea Victoriei (най-дългата улица, наричана от някои "Царският път") и се отбийте във Fika18 на Calea Victoriei 101. Пекарната с шведско име (fika, е традиция в Швеция за пиене на кафе, придружено от сладкиши и сандвичи) е нова, но вече беше обявена за най-добрата в града. Продуктът е един, но вариациите много - с лайм и босилек, бадеми и малини, манго и маракуя, с пистачио, тирамису или просто класически. Какъвто и кроасан да изберете, ще си оближете пръстите.

И още едно вкусно място, само няколко номера по-надолу, на Calea Victoriei 122. Най-новата сладоледаджийница - Velocita. Винаги има опашка, но си струва да почакате. Джелатото се прави с ванилия от Таити или Мадагаскар. Има и сорбе - за веганите, които не употребяват мляко.

Няколко са задължителните места в карето между Атенеума и Пиаца Романа, по булевард "Магеру", който е успореден на Calea Victoriei. Eclarts на улица Anastasie Simu 6. Името е вкусна комбинация от "еклер" и "тарт". Основата на всички десерти (24 вида) се прави от бадеми, кашу, овесени ядки, фурми и кокосово масло.

В кафе Verona на улица Pictor Arthur Verona 15 ще намерите прохлада и зелено убежище. Тук можете да изпиете чаша лимонада или халба бира на сянка. Допускат се и домашни любимци. А менюто е разнообразно и винаги предлага опции за вегетарианци. Хлябът се прави на място по собствена рецепта.

На финала се отбийте в Магазин Басарабия. Собствениците Анджела Купча и съпругът й Лилиан са се отказали от работата си в банка в Кишинев, за да продават храни, вино и козметика в центъра на Букурещ. Всичко идва директно от Молдова и е евтино. А бутилираната лимонада във фризера е невероятна.

Ако решите да разширите разходката и тръгнете по една от най-старите улици в града - Доробанци, задължителното място, което трябва да посетите, е Liberté. Сладкарницата отвори през есента на миналата година и е специализирана в правенето и предлагането на саварини. С ром от Венецуела, с немска ракия или френски ликьор, с ванилия и малина, с карамел и лешници, с лимонов каламанси и целувка.

Liberté, egalité, savariné, haidé!

Няколко бързи препоръки

Преценете дните за отиване и връщане. В петък и неделя трафикът на Дунав мост при Русе е изключително натоварен не само заради опашките от ТИР-ове. Румънците обичат да пътуват - особено през лятото и предимно в групи от по 3-4-5 автомобила.

Спокойствие ще намерите в някой от парковете на града. Най-големият е Херастръу. Разположен до Триумфалната арка, той е идеалното място за дълга разходка със своите 110 000 кв.м. Тук, по бреговете на езерото, насред зеленината е разположен Музеят на селото - най-големият музей на открито в Европа. Съдържа 272 автентични селски къщи, колиби, хамбари, църкви, работилници, вятърни мелници от всички краища на Румъния. Те били докарани цели или внимателно разглобени и сглобени отново в етнографския парк и са идеалният и различен декор за селфи.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cinzano avatar :-P
    CINZANO
    • + 6

    Току що прочетох някакъв текст за закусвалните и сладоледаджийниците в Букупещ!?
    Заглавието: "Букурещ за един уикенд", предполагаше друго, но нейсе, авторката явно е перманентно гладна...

    Нередност?
  • 2
    bj_int avatar :-P
    bj_int
    • + 2

    Абе добре че я махнаха авторката от Нова, защото не ставаше за гледане. Правеше всеки път супер много и яко тъпи грешки. Гостите й се присмиваха зад гърба. Тази статия също добре описва високият й професинализъм. Коментар 1 добре го е описал...

    Нередност?
  • 3
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 3

    Това не е първата статия за "туризъм" в Капитал, в която ни информират само къде какво можем да хапнем и пийнем, като че ли точно за това ще тръгнем за някъде си.

    Нередност?
Нов коментар