За птиците и хората

За важната мисия на наградите Bird Photographer of the Year

Цветна вана, Мусам Рай, Индия, злато. Категория: "Поведение на птиците"
Цветна вана, Мусам Рай, Индия, злато. Категория: "Поведение на птиците"
Цветна вана, Мусам Рай, Индия, злато. Категория: "Поведение на птиците"    ©  Mousam Ray
Цветна вана, Мусам Рай, Индия, злато. Категория: "Поведение на птиците"    ©  Mousam Ray

Озовала се пред стената на границата с Мексико в Нако, щата Аризона, голямата земна кукувица изглежда объркана, коментират организаторите на международните награди Bird Photographer of the Year 2021. Снимката на мексиканския фотограф Алехандро Прието спечели голямата награда за тази година със "силната историята зад изображението. Кукувицата изглежда толкова уязвима пред огромната гранична стена", казва Уил Никълс, директор на наградите.

Те се раздават за шеста година и в които са участвали над 22 000 снимки на фотографи от повече от седемдесет страни.

"Граничната стена пресича пустини, планини и дори мангрови гори. Биоразнообразието там е много голямо, с повече от хиляда и петстотин животински и растителни вида, които са застрашени от огражденията. Наблюдавал съм как много различни животни стигат до стената, после се обръщат и тръгват наобратно", казва победителят в конкурса Алехадро Прието.

Състоящата се от отделни огради стена заема около една трета от близо трите хиляди километра граница между САЩ и Мексико.

Тя представлява реална заплаха за биологичното разнообразие в района, тъй като нарушава местообитанията на много животни, някои от които не се срещат на друго място на планетата. Освен това загражденията възпрепятстват важни миграционни пътища за черни мечки, бизони и ягуари.

Една от основните мисии на наградите е именно подкрепата за местни проекти за опазване на птиците в целия свят. Тази година състезанието дари 10 000 евро на партньорската благотворителна организация Birds on the Brink ("Птици на ръба").

Фотографите се състезават в осем категории, сред които най-добър портрет, птици в околната среда, поведение на птиците и т.н. Всички наградени фотографии са публикувани от William Collins в албум (продава се на сайта на наградите, birdpoty.com, цена 30 евро).

Срокът за участие за 2022 г. ще бъде обявен към края на тази година.

Организаторите окуражават да се включат както професионални фотографи, така и любители. Съставеното от много международни фотографи жури няма пристрастия към конкретни стилове, нито към специфични географски райони. Оценяването на постъпилите фотографии е на анонимен принцип. Екзотичността на птиците също не е водеща, въпреки че усилието, положено за постигане на труден кадър, е плюс.

От Bird Photographer of the Year казват, че заради силния си ангажимент към етичността при заснемане на животински видове те изучават всяка фотография, а в някои случаи изискват от фотографа и допълнителна информация за това как е направена.

Повече на birdpoty.com

Все още няма коментари
Нов коментар