🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock

Какъв е проблемът с менопаузата?

Срамът и пренебрежението, свързани с този естествен етап от живота трябва да отпаднат и това не е само "женска работа"

Shutterstock    ©  Shutterstock
Темата накратко
  • Жените над 50 са най-бързо нарастващата група, на която икономиката разчита. Те са и най-образованото, осъзнато и подготвено поколение в историята.
  • Спокойният разговор за менопаузата в момента започва едновременно на много места: в лекарския кабинет, корпоративния свят, попкултурата, медиите.
  • Октомври е обявен за месец на менопаузата от СЗО - повод да се запознаем с последните научни и медицински знания по темата.

"На 45 години - точно когато съм набрала скорост, имам най-много компетентност и знания и съм в пика на кариерата си, ми се налага да започна да се справям не само с физиологичните пречки около менопаузата, но и с предразсъдъците", казва Надежда Данабашева, IT мениджър. С този проблем се сблъскват стотици хиляди жени по света, но за разлика от предишните поколения, те са решени да направят нещо, а не да стискат зъби и мълчаливо да понасят и симптомите, съпровождащи менопаузата, и табутата в обществото, което ги затруднява допълнително.

"Жените, които в момента са около 50-те, са най-образованото, осъзнато и подготвено поколение в историята", казва д-р Ивелина Герова, която е сред основателите на Асоциация по пери- и менопауза.

Въпреки че пред българската организация, посветена на тази тема, има много работа, тя е част от актуалното глобално движение за разрушаване на стигмата и наваксване в медицината и законодателството, свързано с женското здраве.

Тази година Испания се превърна в първата европейска страна, която прие закон, по силата на който работодателите са длъжни да предоставят на служителките си платени почивни дни при менструални болки. И докато в България все още чуваме предимно сексистки вицове за "критическата", кметът на Ню Йорк Ерик Адамс обяви, че един от основните му приоритети тази година е да стимулира повече фирми да създадат menopause friendly работни места.

Опра Уинфри започна поредица от интервюта и образователни инициативи заедно с Мишел Обама. Посланието им е ясно: време е нагласите на обществото спрямо менопаузата да се променят. За този естествен период в живота трябва да се говори също толкова спокойно, колкото и за времето. Това се опитва да внуши и комедийният сериал The Change с Бриджет Кристи, който излезе тази година, продукция на английския телевизионен Channel 4.

Ние обаче сме далеч от тази действителност, в която попкултурата, гарнирана с интелигентен хумор, може да образова. Дълбокото мълчание по темата у нас е не просто недоглеждане, а признак за яростно поддържан сексизъм, който напоследък сякаш се засилва.

"В общественото пространство се повишава степента на тестостерон и радикализация, все повече хора излъчват агресия към всеки опит за равноправие на жените, включително и в областта на здравето", казва художничката Мария Ландова, която ръководеше Националното училище за изящни изкуства до 2010 г., а в момента работи за НХА. Тя допълва, че в патриархална България, "когато си жена над 50 години, все едно не съществуваш, именно затова и малко лекари, медии и работодатели се интересуват от проблемите на едни несъществуващи за масата хора".

Тези, които се интересуват, често просто искат да продадат поредния продукт, но за съжаление, дори в желанието си за печалба, пак не могат да намерят правилния начин на комуникация. Вместо това рекламният език често отново е сексистки и унизителен, отразяващ средата. "Как искаме уважително отношение, като ни рекламират хранителни добавки за менопауза и ПМС с "писна ми да изтрещяваш всеки месец", казано от майка към дъщеря? Понякога се чудя дали рекламите се пишат от копирайтъри или от мармозетки в зоопарка", казва Мария Илиева, авторка на блога La Martinia, и на Instagram профила - споделено пространство за женска енергия "Дива река".

Д-р Ивелина Герова и Асоциацията за менопауза са си поставили за цел да променят тази действителност, която влияе върху качеството на живота на много българки. Въпреки че средната възраст за навлизане в климактериума в Европа е 51 години, при някои жени той настъпва още на 40, а при други предхождащите симптоми, или т. нар. перименопауза, могат да продължат до десет години. "Затова и създадохме асоциацията - жените заслужават да бъдат информирани, за да прекарат този дълъг период от живота си в добро здраве, лекарите и работодателите не са добре обучени и вместо да ги подкрепят, ги възпрепятстват", казва д-р Герова.

Какво е menopause friendly workplace

Това е защитена и предразполагаща атмосфера на работното място, която позволява на жените да се чувстват спокойни да споделят, ако имат симптоми, които им пречат да работят, вместо да чуват злобни шегички по свой адрес и да срещат неразбиране.

Според данните на английската асоциация за трудова медицина жените над 50 години са най-бързо нарастващата група от работещи, на които икономиката разчита. Числата в САЩ не са много по-различни.

Същевременно компаниите досега проявяваха много малко разбиране към трудностите, с които се сблъскват техните служителки по време на менопауза и неадекватното отношение води до напускането на една на всеки десет. Тази статистика е от проучване на Mayo Clinic, публикувано през 2023 и обхваща над 5000 жени в Щатите на възраст от 45 до 60 години.

Заради предразсъдъците, с които се сблъскват по време на работа и решението им да напуснат, американската икономика губи около 1.8 милиарда долара. Подобна е ситуацията и във Великобритания, но там правителството насърчава движенията за дестигматизиране на менопаузата. И вече съществува организация "Мenopausefriendly", която сертифицира компании, положили усилия средата да е предразполагаща и да осигурят образователни ресурси за служителките си, мениджърите и да организират курсове със специалисти (menopausefriendly.co.uk).

Европейската агенция за безопасност и здраве при работа още през 2017 г. публикува доклад, преведен и на български, с препоръки към всички страни - членки на ЕС, в които изрично насърчава работодателите да обърнат внимание на "проблемите, пред които са изправени жените, свързани с менопаузата, които са табу в обществото, а следователно и на работното място".

Следват препоръки - "необходими са повече мерки за повишаване на осведомеността и за подкрепа, в това число консултации с експерти, които не стигматизират, образцови политики и др.".

Българската асоциация също прави подобни семинари - д-р Ивелина Герова вече обучава служители и мениджъри в "Нестле България", "Фантастико", и "Метро кеш енд кери". "От една страна, повишаваме информираността на самите служители, от друга страна, помагаме на мениджърите да намерят правилния начин на комуникация".

Те трябва да знаят, че е възможно в този период концентрацията или ефективността на служителките да спадне, но това ще отмине и ако ръководителите проявят търпение, само ще спечелят в дългосрочен план.

С д-р Герова се свързват и топ мениджърки, които се оплакват от това, че срещат тотално неразбиране от колеги и партньори - "една моя клиентка е прекарала важна бизнес среща права до отворения прозорец, защото са я заливали горещи вълни, а присъстващите не са се съгласили да пуснат климатика".

Конкретните препоръки на Герова включват и писане на нови фирмени политики: гъвкаво работно време, възможност за зали, в които да се работи самостоятелно, а не само open space, защото горещите вълни не са измислица. Ако секторът изисква униформи, те да са съобразени с това, жените преминават през периоди, в които тялото трудно се охлажда, а не да са опаковани като в скафандър. "Ако работното облекло не може да се смени, следва да им се предложи в тези периоди да изпълняват други функции в рамките на компанията". Може би горещите вълни са най-известните симптоми, за които всички сме чували, но кои са другите?

Кои са симптомите на перименопауза и менопауза

"Пери- или предменопаузални симптоми са раздразнителност, нарушения в съня, мигрена, топли вълни, загуба на концентрация, намаление на либидото, вагинална сухота, промяна в теглото, повишаване на кръвното налягане, влошаване на симптомите на уринарна инконтиненция", изрежда акушер-гинеколог Венета Стойкова. Причината е намаляване на нивата на естроген, което не се случва изведнъж, а е постепенен процес и отнема различно дълъг период при различните жени. Важно е да не забравяме, че симптомите не са еднакво изразени при всички - "при някои са толкова силни, че водят до значително влошаване на качеството на живот". Д-р Стойкова обяснява, че самата диагноза "менопауза" се поставя ретроспективно, когато жената не е имала менструация вече 12 месеца.

Д-р Ивелина Герова допълва, че заради промяната на циркадните ритми е характерно събуждане в 3 часа през нощта. Въпреки че някои жени имат затруднение да заспят, а други - да останат заспали. "Ако това продължава седмици или месеци наред, води до изтощаване, а оттам до загуба на концентрацията и отключване на депресивни симптоми". За такива симптоми споделя и Надежда Данабашева: "Посветила съм 25 години на IT индустрията в България, но напоследък губя концентрация, има дни, в които ми е много трудно да провеждам срещи с колеги или да свърша каквото и да е, слава богу, позицията ми дава възможност да наваксам в момент, когато се чувствам по-добре."

Резките промени в настроенията са свързани с големите хормонални флуктуации по време на перименопаузата. "Не е странно да ви се доплаче, докато се смеете, вие сте на roller coaster (влакче на ужасите), който рязко променя нивата на естрогена. Всъщност, като се стигне до самата менопауза, нещата се успокояват", разяснява Ивелина Герова.

Важно е да се осъзнаят причините, за да се търси начин да се облекчат симптомите. За съжаление, в България често, когато жена отиде на лекар и се оплаче, чува от другата страна "ами така ще е, нормално е в този период". Д-р Герова смята, че има сериозно подценяване на темата от здравните специалисти - "не, не е нормално да не можеш да спиш месеци наред например".

Какви са препоръчителните изследвания

Освен профилактичния гинекологичен преглед хубаво е да се изследва и костната плътност, както и да се прави мамография. Също така да се гледа не само стандартната кръвна картина, но и метаболитните показатели. "Има ли промяна в инсулиновата чувствителност, какво е нивото на глюкоза, да се добие представа за дейността на черния дроб, има ли дефицит на витамин Д, на цинк, на селен и други", казва д-р Герова.

Трябва да се проследява на регулярна база и здравето на щитовидната жлеза. Профилактиката е много важна, защото може да предотврати отключване на болести като Алцхаймер. Но има и изследвания, които са излишни - при положение че в този период естрогенът варира постоянно, резултатът ще е само една моментна снимка. Вместо естроген е хубаво да се погледне фоликостимулиращия хормон (FSH). Ендокриноложката Мария Калинкова допълва, че освен FSH добре е да се проверят антимюлеровият хормон (индикатор за изследване на яйчников резерв) естрадиол, лутеинизиращ хормон (LH) и тиреостимулиращ хормон (TSH), който дава информация за функцията на щитовидната жлеза.

Как могат да се облекчат симптомите

Симптомите могат да се овладеят с витамини и хранителни добавки, или така наречените фитоестрогени. "Ако оплакванията не се повлияват, може да се включи и хормонозаместителна терапия (ХЗТ), като предварително се оценяват ползите и рисковете за започване на такава терапия", казва д-р Калинкова. Тя допълва, че неправилната хормонална терапия би могла да повиши риска от рак на млечната жлеза, тромбози, сърдечно-съдови инциденти като инфаркт или инсулт. "Именно поради това подходът е индивидуален към всяка пациентка. Обикновено включването на хормонална терапия се предпочита при пациентки с ранна и преждевременна менопауза поради по-големия риск от остеопороза и по-изразени оплаквания", обяснява д-р Калинкова.

Обновените препоръки от началото на тази година на Английската здравна организация гласят: "Рискът е много нисък, има само около 5 допълнителни случая на рак на гърдата на всеки 1000 жени, които приемат комбинирана ХЗТ в продължение на пет години. Рискът се увеличава, колкото по-дълго го приемате и колкото по-възрастна сте. Пада отново, след като спрете да го приемате."

През март неврологът Андрю Хюберман, който превежда на разбираем език най-новите медицински данни, покани в подкаста си д-р Сара Готфрид, възпитаничка на "Харвард", авторка на книгите "Хормонален баланс" и "Жените, храната и хормоните" (издадени на български от "Вдъхновения"). Тя обобщи последните проучвания в областта на хормоните и също подчерта, че най-голям ефект в хормонозаместителната терапия имат жените по време на перименопаузата - в рамките на десетте години, които предхождат самата менопауза.

Ивелина Герова обръща внимание, че има нови изследвания за тази терапия, правени през последните пет години. "Жените, които започват ХЗТ до 10 години след навлизане в менопауза или са до 60-годишна възраст имат най-голяма полза от нея. За жените на възраст над 60 години, но с повече от 10 години в менопауза, няма особени ползи." Такова е становището на международната асоциация по менопауза, публикувано през 2020 г.

Хормоните, които се произвеждат днес, се наричат биоидентични. "Същевременно в България не се внасят съвременните хормонални препарати като естроген лепенки, кремове, вагинални дискове", казва Герова.

Тя се е върнала наскоро от международната конференция с лекции от водещата експертка д-р Луиз Нюсън, която има шест образователни центъра за менопаузата в Англия. Тази година излезе и нейната книга The Definitive Guide to the Perimenopause and Menopause.

Хранене и спорт

Спирането на цигарите и алкохола със сигурност ще помогне да се намалят симптомите по време на климактериума. Много жени споделят, че се хранят и спортуват абсолютно по същия начин, както преди, но изведнъж качват по десет килограма. И решението не е просто като "спри да ядеш или увеличи кардиото".

Точно обратното, според Ивелина Герова тренировките трябва да се променят - интензивните тренировки след 45 години водят до обратния ефект, защото повишават отделянето на кортизол, който води до натрупването на мастна тъкан". До 15 минути кардио са предостатъчни, препоръчителен е тренировъчен режим, който ще помогне за натрупването на мускулна маса, необходима за превенция на остеопороза.

"Освен в яйчниците естрогени се образуват и в надбъбречните жлези, както и във висцералната мастна тъкан. Освен това загубата на костна плътност не става за период от една година", казва д-р Калинкова, ендокринолог. Именно защото този процес зависи от много фактори като начин на живот, хранене, както и каква е достигнатата пикова костна маса. Можем да се консултираме със специалисти за най-добрия тренировъчен режим и меню за хранене.

Балансираното хранене е водещо, за да не се вкарва организмът в допълнителен стрес. "Напълняваното в този период е около корема", обръща внимание Герова.

Сексът и менопаузата

Загубата на естроген, както и всички други промени, които настъпват по време на менопаузата, могат да доведат и до промени в нашето сексуално желание. "Често четем, че ще изпитаме тотална загуба на желание, което, разбира се, не е така", казва секс коуч Ванина Цонева. През целия ни живот желанието ни варира и подлежи на промени - и е нормално то да намалява и да се увеличава в определени моменти.

Тя допълва, че друг елемент от менопаузата и хормоналните промени е, че е възможно една жена да има нужда от повече време, за да се възбуди. "Това всъщност е добър повод да се впуснете в по-дълбоко опознаване на сексуалността си и да видите какво ви помага, за да сте в секси настроение, какво докосване, какви думи, какво жестове и прочие", казва Ванина. Тя съветва клиентките си в менопауза, в случай че имат промени в желанието и възбудата, да приемат тези промени и да подходят към тях с любопитство. "Може би дори дефиницията за секса като такъв се променя и еротичните им желания и фантазии са различни от преди."

Вторият съвет, който Ванина Цонева винаги дава, е да се удължат предварителната игра и експериментите като еротичен масаж, психологическа възбуда, ролеви игри и други. "Опитайте нови играчки, нови места, нови видове стимулация. Удължете очакването и разширете концепцията си за предварителна игра - изпращайте си съобщения, показвайте колко желаете партньора."

Една на три жени се оплаква от вагинална сухота при менопаузата, а причината отново е намаляването на естрогена и изтъняването на вагиналната тъкан. Това води до болезнен и некомфортен секс, което е и възможна причина за ниско желание. "Може да използвате естрогенни медикаменти, предписани от лекар, които могат да бъдат под формата на таблетки, крем или свещички и е позволено да се взимат паралелно с хормоналнозаместителна терапия", казва Ванина Цонева. Другата опция са вагинални хидратиращи кремове, които се продават без рецепта. Те обаче няма да са толкова ефикасни, колкото предписаните от лекар. Вече има и лубриканти със CBD, които са изключително подходящи за менопауза, тъй като създават приятно усещане и отпускат мускулите.

Срамът и табутата осакатяват

Хормоните са фактор по време на целия живот при жените - от раждането, през съзряването и зрелостта до старостта. Както ги споменаваме по адрес на тийнейджърите, бременните и родилките, не бива да ги обвиваме в табу и по повод на менопаузата. "Не е срамно, не е краят на света или на живота, а просто етап. И не е само "женска работа", защото менопаузата дава отражение върху всички по един или друг начин", подчертава Илиева от La Martinia.

А вредните и безконтролни реклами могат дори да доведат до осакатяване - "моя приятелка се подведе по подобна реклама и се подложи на хирургична намеса на влагалището, която беше неуспешна и доведе до редица проблеми, включително кървене и застрашаване на живота ѝ", казва Мария Ландова. Тя е категорична, че ако не били срамът и заклеймяването, пострадалата е щяла да се оплаче и да си потърси правата.

Ако паднат табутата, би могло да се търси отговорност за подобни подвеждащи реклами. "Още едно доказателство колко е важно да нормализираме спокойното говорене и базираните на научни и медицински знания материали по темата", казва психотерапевтката Детелина Стаменова.

Психично здраве

Част от симптомите, които описват специалистите, са тревожност, депресивност, панически атаки, които много често се подценяват, а причината за тях може да е намаляващият естроген или хроничното недоспиване. "При мен съвпаднаха депресивните симптоми заради менопаузата с идването на власт на Вежди Рашидов, който ме отстрани от поста директор на Националното училище за изящни изкуства, за да назначи негов приятел", казва Ландова. Впоследствие тя осъжда Рашидов, но няма как да си върне поста. "Точно в периода на климактериума всяко подобно сътресение отключва какви ли не болести, при мен се отключиха и физически, и психически." Мария споделя, че не знае дали изобщо е щяла да се измъкне от тежката депресия, ако в този момент не ѝ предлагат работа от Художествената академия. "Не знам дали днес щях да съм жива, ако в онзи момент не ми беше подадена ръка, но травмата остава."

Терапевтката Детелина Стаменова споделя, че при нея често идват пациентки, които не са срещнали разбиране при други специалисти. "Идват, понякога насочени и от лекари, които не са видели физическа причина за страданията им, но те са със смътното чувство, че нещо не е наред и се самодиагностицират като тревожни или депресирани", казва Стаменова. В нейната практика често е наблюдавала бъркане на ефекта от хормоналните промени с пристъп на паническа атака. Този момент е много ключов - грешната диагноза може да доведе вместо до терапия, която да стабилизира хормоните, до излишно изписване на антидепресанти или обратното.

Малко и за андропаузата

Андропаузата се характеризира със загуба на тестостерон при мъжете след 40-годишна възраст. По време на обученията, които провеждат във фирмите как да бъдат menopause friendly, от Асоциацията по пери- и менопауза, получават много въпроси от мъже и за андропаузата, затова в момента се пререгистрират, така че в името и дейността им да фигурират и консултации и по тази тема.

"Промените при мъжете настъпват изключително бавно в рамките на декади и дори да стигне до ниски нива, в повечето случаи тестостеронът е все още в рамките на нормалното", обяснява Ванина Цонева. (След навършването на 40 години производството на тестостерон спада с по 1% на година.) Това е огромната разлика с менопаузата. Често срещано оплакване сред мъжете над 40 е еректилната дисфункция. При тях обаче има още повече неясноти и табута - "защото си мислят, че трябва всичко да понасят стоически, защото са мъже и не търсят помощ, когато имат симптоми", казва Ивелина Герова. Физиологичните механизми, които водят до менопауза и андропауза, са различни, но последиците за здравето са същите - "повишаване на сърдечносъдовия риск, някои видове рак, диабет и други".

Едно добро начало

Tемата за менопаузата е от съществено значение за всички, включително и мъжете, защото е хубаво именно те да се образоват, така че да могат да бъдат подкрепящи колеги, съпрузи, синове, приятели. Вече има много книги по темата, специално насочени към тях. "Как да очаквам съчувствие от колегите, ако в моето собствено семейство не разбират през какво преминавам", пита Надежда Данабашева.

Разговорът в момента започва едновременно на много места: корпоративния свят, попкултурата, медиите, но и в лекарския кабинет. "Лекарското общество сме в дълг към хората на средна възраст в менопауза и андропауза, защото досега не сме успявали да им дадем достатъчно информация как да се справят с турбуленциите", казва Герова. Тя се надява с разширяването на обществения разговор всички, които имат нужда, да се почувстват достатъчно комфортно да потърсят помощ, за да продължат да водят пълноценен живот. Предстоят още обучения в големите български компании.

Според Надежда Данабашева в IT сектора също ще настъпи промяна - "просто сме млад бранш, темата не е пренебрегвана умишлено досега, но сме доказали, че бързо се учим - така, както създадохме допълнително бонуси и почивни дни за млади семейства, така се надявам да има и допълнителна помощ и подкрепа за жените, преминаващи през климактериум".

Българската асоциация за менопауза подготвя голяма конференция в началото на 2024 г. за лекари от всички специалности "Здраве без пауза". Там ще се съберат ендокринолози, гинеколози, ортопеди, психолози и др. Говорили са и с проф. Асен Николов, който е председател на сдружението на акушер-гинеколозите, за да провеждат обучения за менопауза на специализантите какви са симптомите, необходимите изследвания и как може да бъдат облекчени.

През следващия месец се очакват повече инициативи за образоване и привличане на вниманието на обществото, защото октомври е обявен за световен месец на менопаузата. С което очакваме обществен разговор и промяна, базирана на най-новите научни данни, а не търговски слогани.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dvdimov2 avatar :-|
    Dimo Dimov
    • - 2
    • + 3

    Не им е лесно на жените, както с менопаузата, така и с периодите на менструация, преди това. Всеки образован и досетлив човек -- семейство и колеги, би могъл сам да се досети за някои от тези особености, а ако е твърде недосетлив, то тогава трябва да се води открит разговор. Разбира се, воденето на такъв разговор особено ако инициативата е оставена само на потърпевшата жена е доста трудно. Възможно е дори да има и вторичен проблем със срама и табутата за които се говори в статията.
    Но все пак, за протокола съм длъжен да кажа, че не винаги у другите хора трябва да се подозира някаква незаинтересуваност или зла умисъл. Просто нещата опират до: култура на общуване, възпитание и чист късмет.
    Например, споменатия Вежди Рашидов е известен с неподходящия си език, невъздържани реакции и арогантност Да си припомним случая, в който той предизвика сбиване и нанесе побой заради паркомясто в София. Т.е. ако на мястото на г-н Рашидов беше някой възпитан, търпелив и учтив човек, то вероятността да се случат проблемите с уволнението на г-жа Ландова или сбиването за паркомясто щеше да клони към нула.
    Друг пример, познавам свестни хора, работодатели и шефове, които може и да не знаят подробностите за менопаузата или да се досетят за ефекта върху служителка в менопауза, но ако си поискате почивка, или отпуска, или да предоговорите работните условия, то те ще се съгласят и на практика ще ви решат проблема (доколкото е свързан с работата) по "общия ред", дори без да го разбират напълно. Т.е. някои хора са толкова разбрани и колаборативни, че с тях може да постигнете споразумение или решение, дори ако сте жена в менопауза, която не може или не желае да обясни същината на проблема си. Е, в такъв случай нещата опират до късмет -- такива разбрани хора да ви се "паднат" за шефове, работодатели или клиенти!

    Нередност?
  • 2
    dvdimov2 avatar :-|
    Dimo Dimov
    • + 1

    Има и още един фактор, който понякога се превръща в проблем, а именно корпоративното или обществено лицемерие... хайде да не бъдем толкова крайни, ами да го наречем "липса на честно и пълно признание". Ето един примерен механизъм, който генерира лицемерие.

    Кой плаща болничните на служител в болнични? Този въпрос е важен за всеки вид социално осигурителна система или държавно устройство!

    Ако работодателя е задължен да плаща някакви суми (дори частични болнични), на служител който не е на работа, то възникват два варианта:

    Първият вариант е ако работодателят е достатъчно голяма компания за да може да си позволи да плаща болнични, защото в дългосрочен план служителя като се върне на работа, постепенно ще направи така че нетния ефект от неговата/ нейната работа да бъде в полза на работодателя. Освен това, аз лично съм се убедил от практиката, че жените и изобщо т.нар. разнообразие (diversity) от служители наистина носи огромна полза за компанията в дългосрочен план.

    Но във втория вариант, ако имаме (съвсем) малка компания, която не може да си позволи да плаща болнични на служител, дори само за един месец, защото за това време рискува да изгуби ключов проект, по който заплати се изплащат сега, а приходи ще се получат след края на проекта. Така някои малки компании в системи в които работодателят е длъжен да плаща болничните, имат интерес да наемат предимно мъже от определена възрастова група, за да минимизират риска от ситуация да работят с намален състав и същевременно да плащат болнични (вместо да платят на заместващ контрактор, например). И понеже тази логика не може да се изрази открито и честно, от малката компания не биха споделили подробности, дори в интервю за някой бизнес вестник.

    Разбира се това са само примери. В действителност има голямо разнообразие от работодатели, бизнеси и практики.

    Нередност?
  • 3
    velvoofell avatar :-|
    velvoofell
    • + 5

    Отговорът на въпроса е, че се говори предимно за симптомите, а не за цялостното влияние върху организма. Това не са просто няколко месеца или години с горещи вълни и безсъние, това е време, в което отпада важна система, която снабдява всички органи и тъкани с хормони. И тази система трябва да продължи да функционира доколкото и докогато е възможно, или да бъде заместена, в интерес на целия организъм. Тази асоциация ще трябва доста да поработи първо с лекарите - общопрактикуващи, гинеколози, ендокринолози, невролози, ревматолози, психиатри - за да се идентифицират правилно корените на безбройните проблеми, които спохождат жените на тази възраст, и да им се въздейства кардинално. Самите жени също трябва да се образоват и да не се примиряват с ниско качество на живот.

    Нередност?
  • 4
    bvelkova avatar :-|
    Borislava Velkova

    Важно е жените да са информирани за менопаузата, за да се спокойни, че, точно както им казват лекарите, всичко, което им се случва, е нормално. Разбира се, важно е лекарите да излъчват това послание с грижа за пациентките си, а не както в повечето случаи - за да омаловажат оплакванията им. Важно е и останалите в обществото да са запознати с явлението, за да може ако не подкрепящи, да са поне адекватни. Оттам нататък - пълни глупости. На първо място, доста е нагло да се обръща внимание на менопаузата само защото през нея преминавал предполагаемият гръбнак на икономиката, като същевременно се претендира за някаква хуманност. Излиза, че ако днешните жени на 50 не бяха толкова "подготвени", би било ОК да пренебрегваме как се чувстват. После, възможните решения звучат повече от неубедително - витамини и добавки без ефект или хормонална терапия с обратен ефект... И в крайна сметка, всичко за безумната цел "да продължим да водим пълноценен живот", разбирай живота, който сме водили като млади. А жените в менопауза имат нужда от подкрепа да живеят живота, който имат сега.

    Нередност?
Нов коментар