Театър | "Перфектни непознати"

Стайко Мурджев поставя една от най-обичаните филмови комедии на театралната сцена

Последната премиера на театър "София", чийто ремонт на емблематичната сграда в парка "Заимов" продължава и през този сезон, се играе в "Сълза и смях". Заглавието е "Перфектни непознати" по едноименния филм на италианския писател, драматург и режисьор Паоло Дженовезе.

Когато излиза през 2016 г., филмът бързо става любимец на публиката и генерира приходи от над 16 милиона евро само в родната си страна, където бива забелязан и от киноспециалистите, които му връчват две от престижните награди "Давид на Донатело" - за най-добър филм и сценарий. Популярността му нараства главоломно по целия свят и няколко години по-късно той влиза в рекордите на "Гинес" за филм с най-много римейкове в повече от двадесет държави на четири континента - Европа, Азия, Африка, Южна Америка.

Безспорно е, че в случая става дума за история, която безпогрешно е напипала пулса на времето, защото скоро тя прелива от екраните на киното и телевизията и се пренася върху сцената. Българската театрална версия под режисурата на талантливия Стайко Мурджев и с участието на актьорите от трупата на театър "София" начело с примата Лилия Маравиля, както и с гостуващият Пенко Господинов е част от театралната миграция на този сюжет, вече започнала по сцените в Рим, Тел Авив, Будапеща, Шанхай.

Като истински майстор разказвач в "Перфектни непознати" Паоло Дженовезе разгръща в нова и неочаквана светлина неща, които уж са добре познати. В центъра са семейните отношения, а ситуацията е една от възможно най-баналните в драмата - покана за вечеря. Събрани заедно около масата три двойки плюс техния общ приятел ерген, чиято отсъстваща приятелка често се появява в разговора, очертават конфигурацията на съвременното разширено семейство. Тук кръгът от приятели е изместил роднините от почетното място на пазители на семейното огнище и осигурява за всеки вътре така необходимата подкрепа и разбиране отвъд задушаващите норми на традицията. В този кръг интимните отношения, настоящи и бивши, се споделят свободно, а за секса се говори със същата светска лекота, с която се обсъждат дрехите и храната. Искрено и лично без граници. Оказва се обаче, че граници не само има, но и че от преструвката, че ги няма, боли повече.

До това осъзнаване Паоло Дженовезе довежда публиката през игра. Задушевната приятелска вечеря излиза извън релси, когато една от жените на шега предлага този път всички да оставят телефоните си масата и всяко съобщение или позвъняване да се споделя с всички. Истинското приятелство и истинската любов не могат да бъдат накърнени, ако някоя малка тайна вземе, че излезе наяве. Така ли е наистина?

"Перфектни непознати" тества новите правила във взаимоотношенията и баланса на сили между половете. Ала тази социална в същността си комедия е облъхната от дух на мистика. В нея действат ирационални сили, които са по-големи от личността и обществото и до които човек се докосва само в сънищата и желанията си, които после е принуден да потиска и забравя. Формалният повод за събирането на героите на Дженовезе е да погледат заедно пълнолунието. Окъпани в неговата загадъчна светлина, те започват да хвърлят странни тъмни сенки, които не всеки е подготвен да погледне. Също както влюбените двойки на Шекспир от "Сън в лятна нощ", които, търсейки свобода от ограниченията на града в гората, попадат под още по-силната власт на природните сили, идеалните приятели и съпрузи на Дженовезе не могат да се разпознаят под магнетизма на луната.

Следващите представления се играят на 14 и 29 ноември в театър "Сълза и смях".

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар