Ново място | Chilli Hills Farm & Open Space

Музей, магазин, място за излет

На 15 януари 1493 г. Христофор Колумб написал в дневника си: "Има колкото си искаш лют пипер и качеството му е много по-добро от това на черния. Всичко ядат с него, защото го смятат за много полезен." Не можело да има по-подходящ момент за това откритие, направено в днешните земи на Хаити.

След няколко века разцъфтяваща търговия с екзотични стоки и особено черен пипер, през XV век Европа се оказала гладна, буквално, за подправки. Дефицитът им се появил заради огромното търсене на забогатялата буржоазия, която искала да живее като аристократите, заради затрудненото и опасно плаване на корабите и заради високите мита.

Колумб отнесъл в кралския двор достатъчно от лютите чушки, така че 60 години по-късно те вече били култивирани в Испания. И точно тук се спънали големите очаквания.

Заможните особи не ги възприели колкото заради лютивината, толкова и заради достъпността им: изведнъж от скъпоценен дар от "черна Индия" се превърнали в нещо, което расте в задния ти двор.

И все пак лютият пипер си проправил необратимо път през храната на бедните - една щипка от него събуждала като искра и най-блудкавата яхния.

В името на тази искра преди десет години Chilli Hills започнаха професионално отглеждане на редки видове люти чушки и производство на продукти с тях, а през 2017 г. отвориха първия си фирмен магазин в София.

Днес Chilli Hills правят следваща стъпка нагоре, като откриха новата си ферма в с. Лозен, която по-скоро е интересна кулинарна дестинация.

Като начало това е място на открито, с чист въздух и красиви гледки към Стара планина, и първото хрумване, разбира се, е излет. Само че излет с няколко бонуса.

Първо, музеят, в който се разхождате из туфите чушки, и научавате например, че лютият спрей всъщност е много разпространено и предпочитано оръжие за самоотбрана или че през 1982 г. халапеньото станало първата чушка, летяла в космоса, или че през 2013 книгата "Гинес" обявила Carolina Reaper за най-лютата чушка на света със своите 1 641 183 сковила. Или че в известен смисъл лютите чушки са "суперхрана" - просто са много полезни.

Второ, магазин. Всички продукти на Chilli Hills, които са над 40, са 100% натурални - без съдържание на консерванти, оцветители или сгъстители. В магазина има люта сол, голямо разнообразие от сосове, шоколади, и люта ракия, която е един идеален дижестив. И за пълна завършеност, има фудтрак, който "вади" основно бургери и пилешки крилца. Люти, естествено.

Тази апетитна среда ще е пространство за културни събития, за частни люти турове и дегустации, за творчески работилници и семинари, за частни партита, и особено важно - за люти надяждания.

Защото днес е невъзможно да си представим една черно-бяла кухня без цвета и провокацията на лютото.

Chilli Hills, Светът на лютото, с. Лозен, София, в края на ул. "Маркова ливада".

Събота и неделя от 11 до 17 ч. Входът е безплатен. Работното време зависи от времето, затова всеки петък следете на страницата на Chilli Hills, където ще го обявяват.

Все още няма коментари
Нов коментар