🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Фотогалерия | Българите в Албания

Как живеят хората в областите с български имена Мала преспа, Голо бърдо и Гора, през обектива на фотографа Димитър Марков

В Албания има редица села с коренно българско население
В Албания има редица села с коренно българско население
В Албания има редица села с коренно българско население    ©  Димитър Марков
В Албания има редица села с коренно българско население    ©  Димитър Марков

Разликата между българите мюсюлмани и българите християни в Албания най-вече се вижда в демографско отношение. Трите региона с майчин български език са компактно населени в областите с български имена Мала преспа, Голо бърдо и Гора. Тенденцията за спад на населението е подобна както тази във България, но лошата инфраструктура и безработицата тласка хората към Западна Европа, България или вътрешността на Албания. В големите градове на Албания има квартали с българско население, преселило се от селата от западната част, а в някои от тях има неделни български училища.

Силните опити за асимилация и македонизация започват още от времето, когато Албания признава македонско малцинство под натиска на Югославия през 1945 година, след което през 1947 година започват да пристигат и македонски учители в местността Мала преспа.

Непокътнати от асимилацията остават българите в труднодостъпния планински регион Голо бърдо, в който разстоянията не се измерват в километри, а в часове. За наше огромно облекчение последните три километра бяха асфалтирани едва няколко дни преди някой от Майка България (както я наричат те) да пристигне в село Острем. Необичайно пълните заведения в центъра му трябваше да ни подскажат за демографската картина в региона, населен с българи мюсюлмани.

Все още няма коментари
Нов коментар