Малки истории'13: Фаталната дребнавост

Алек Попов, писател

   ©  Велко Ангелов

През 2013 г. вниманието беше фокусирано върху протестите, което, от една страна, всъщност е естествено, но от друга – не. Вероятно не само аз, но и много други хора са пропуснали важни неща. Със сигурност – да свършат работата, която са искали. Така става, когато човек живее в интересни времена – няма време да се концентрира върху призванието си или поне не напълно. Това важи не само за хората, които правят бизнес, но за всички съсловия. Годината за съжаление мина под знака на турболенциите – и да е имало добри работи в изкуството например, те не са били във фокуса на вниманието. Въпреки това се случиха интересни неща: романът на Милен Русков "Възвишение" беше поставен на сцена, което все пак е пробив в едно традиционно мислещо общество.

Почти неизбежно е, когато хората са заети да се борят със системата, други хора да подреждат своите работи в сянката. Това, което се случи, е, че призраците на миналото излязоха отново. Неща, които си мислихме, че по някакъв начин сме загърбили, възкръснаха с нова сила. Според мен това се дължи на факта, че все още не сме разрешили проблема си с близкото минало. Когато историческите травми не са лекуват, те имат свойството да се възпроизвеждат. А ние сме едно травмирано общество, каквото е всяко общество, излизащо от тоталитарен режим. Този факт не беше отчетен в достатъчна степен нито у нас, нито на Запад.

Общества като нашето всъщност имат нужда да бъдат лекувани. Тоталитарните режими нанасят дълбока психологическа травма, която работи на много равнища. Ние упорито отказваме да признаем, че имаме психологически проблеми. А това е нещо, което нито е срамно, нито е грешно. За да вървим напред по някакъв начин, трябва да се справим с тези травми, да ги лекуваме. Те трябва да се изговорят.

В романа си "Сестри Палавееви" аз пиша за близката ни история, за времето на Втората световна война и острите граждански конфликти по това време. Имах щастието да напиша първата й част в едно много по-спокойна атмосфера, която позволява дистанция. Това ти дава друг поглед върху историята. Сега работя върху втората част и всички тези призраци от близкото минало изведнъж оживяха. Изникнаха много противопоставяния с почти същата сила, както беше в началото на 90-те. Това прави задачата ми много по-трудна, защото ми отнема комфорта на дистанцията, която е необходима, за да пише човек за един исторически период с чувство за хумор. Но нищо не мога да направя – такава е ситуация. Моята творческа задача се усложнява значително, но това не значи, че ще я изоставя.

Историческите травми имат способността да оживяват и събития отпреди 70 години се завръщат с такава сила, сякаш са станали вчера. Те събуждат същите страсти, което означава, че ние като общество просто не сме ги преодолели. Много общества са в такава ситуация – Германия, Испания, това е един продължителен период на лечение на самата нация, която обаче трябва да си даде сметка, че е болна. Всяка нация посвоему е болна. Някои, разбира се, са по-травмирани от други. Но когато отказваш лечение, проблемите се задълбочават. Ако признаеш, че ги има и говориш за тях, все пак има надежда да ги преодолееш. Иначе изпадаш в параноя. За съжаление в момента сме в такова състояние. Хората не се чуват едни други, наблюдаваме див изблик на хейтърство до такава степен, че не е възможно да се формира никакъв авторитет. Едно цивилизовано общество не може да функционира по този начин - все пак трябва да има някакви авторитети - не говоря за кумири, идоли и вождове, но все пак институции и личности, към които да се отнасяме с известно уважение.

Тоталитарните държави винаги разнебитват обществото – такава е логиката на системата. Хубаво е, че част от хората си дават сметка и най-вече, че младите се замислят къде е коренът на проблемите им. В този смисъл романът ми "Сестри Палавееви" може да е доста полезен дори само поради факта, че предизвиква любопитство към това време, току-виж хората се заинтересували и от други неща. Най-вече защото говори за тази епоха по нов съвсем начин подобно на "Швейк" и "Параграф 22". За мен това са много важни книги, които помагат на хората да осмислят миналото си, без да стават негови роби, без да се депресират от него, за да могат да го преодолеят.

Не бива разни дреболии да разпиляват енергията на хората. Така се губи фокусът на това, което искаме реално да се случи. Това винаги е бил основен проблем при нас - едно дребнаво съперничество, което ни пречи да постигнем нещо по-голямо като екип, да постигнат нещо заедно като екип, пак казвам, а не като банда. Най-често проблемите са в самите хора, което по-трудно се признава. Ние обичаме да обвиняваме другите, дългите ръце на злите сили или късите клечки на късмета, но истинските проблеми най-често са свързани с начина ни на мислене, най-вече с невъзможността да озаптим егото си. Егото е полезно в много умерени количества. В България хората са комплексирани и самолюбието им е прекалено силно изявено за сметка на чувството за приличие и мярка. Егото, колкото и абсурдно да звучи, всъщност унизява достойнството. Хората постоянно се обиждат, мерят си нещо, отклоняват се от целта и се хващат за гушите не дори по средата, а на една трета от пътя си. Тази дребнавост може да съсипе участта на всяка нация независимо от историческите шансове, които получава.

12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    red.mary avatar :-|
    red.mary
    • - 1
    • + 28

    Много, ама много съм съгласна с написаното от Алек Попов. Мисля, че редко имам удоволствието да прочета нещо толкова разумно, умерено и смислено. Действително, за съжаление "В България хората са комплексирани и самолюбието им е прекалено силно изявено за сметка на чувството за приличие и мярка".
    По отношение на миналото, наскоро имах щастието да прочета някои по-слабо популярни романи и разкази на Ремарк (защото си ги намерих в електронен вариант), който като автор има огромен принос за справянето с травматичното минало на нацията след Първата и Втората световни войни. Та там пише, че (освен досадни) "най-опасни са хората, които не допускат да има друго мнение". Дано и ние успеем да осмислим нашето травматично минало с помощта на изкуството и хора като Алек Попов...иначе сблъсъците на егото на много хора и "меренето" (както сполучливо го назовава) ще продължи до безкрай за сметка на всички ни!

    Нередност?
  • 2
    pavla avatar :-|
    ПАВЛА
    • - 3
    • + 10

    Призраците на миналото излязоха отново ...
    Много точно казано.

    Нередност?
  • 3
    bramasole avatar :-|
    bramasole
    • - 1
    • + 7

    "Това винаги е бил основен проблем при нас - едно дребнаво съперничество, което ни пречи да постигнем нещо по-голямо като екип, да постигнат нещо заедно като екип, пак казвам, а не като банда."
    "Тази дребнавост може да съсипе участта на всяка нация независимо от историческите шансове, които получава."
    Като добър писател, Алек Попов е намерил обикновените, но точни думи, с които да направи дисекция на обществото ни. И да ни каже в прав текст, че времето на излекуване на нацията зависи от самите нас. Не, че ние не го знаем. :(

    Нередност?
  • 4
    petrakieva avatar :-|
    Каишков - Либерален мислител
    • - 16
    • + 1

    [quote#2:"ПАВЛА - SorryLol"]Призраците на миналото излязоха отново ..[/quote]
    Или някой като другаря Алек (с руско име, бай дъ уей) замръзнал в миналото се мъчи да ги извади отново. Щото не иска да има бъдеще сигурно.

    Нередност?
  • 5
    k_ avatar :-|
    k_
    • - 2
    • + 3

    Сестрите са готини.
    Доставиха ми удоволствие. Чакаме втората част.

    Нередност?
  • 6
    geoimg avatar :-(
    Geoimg

    Дребните камъчета обръщат колата!?

    Нередност?
  • 7
    comandante avatar :-|

    [quote#1:"red.mary"]Много, ама много съм съгласна с написаното от Алек Попов[/quote]
    Ами всичко има вид на вярно и правдоподобно ама кои са тези не тоталитарни държави с които искаме да бъдем заедно и да вървим напред към мир и справедливост?
    Същите тези които избиват цивилните жени , деца и старци в окупираните "тоталитарни" страни след като им обесят лидерите или ги отстрелят с ракети на авиацията?

    Какво ще си мислят децата е тези страни ако това се случи на техните родители :
    http://offnews.bg/index.php/277368/bezpiloten-samolet-ubi-13-svatbari-v-jemen

    Нередност?
  • 8
    klimentm avatar :-?
    klimentm
    • + 6

    До коментар [#7] от "comandante":

    Изобщо ударил си я през просото и караш наред.Нима мислиш че има толкова наивни че да ти повярват? Повиши си малко нивото недей така!

    Нередност?
  • 9
    comandante avatar :-P

    [quote#8:"klimentm"]Изобщо ударил си я през просото и караш наред.Нима мислиш че има толкова наивни че да ти повярват?[/quote]
    Либертарианския фундаментализъм така е изпълнил възприятията Ви ,че отричате и подлагате на съмнение обективната реалност !

    Нередност?
  • 10
    motochristo avatar :-|
    motochristo
    • + 5

    [quote#7:"comandante"] кои са тези не тоталитарни държави с които искаме да бъдем заедно и да вървим напред към мир и справедливост?[/quote]

    Например: Белгия, Холандия, Финландия, Дания, Австрия, Чехия, Словакия, Полша, ЕЙРЕ, Швеция, Норвегия.
    Примери бол, само желание да има...

    Нередност?
Нов коментар