🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Скъпа, записах децата

Летни лагери и занимални за ученици - какво, кога, къде, колко

Shutterstock    ©  Shutterstock

Лятото вече наближава, а учебната година е към своя край. Много родители, принудени от пандемичната обстановка да гледат и обучават децата си вкъщи, сега се сблъскват и с въпроса как да организират лятото им. А след тази шантава (учебна) година, която лиши хлапетата от социален контакт с техните връстници, все повече ни се иска да им осигурим едно хубаво лято. Ето и някои проверени предложения за интересни занимания за учениците през летните месеци.

Почти всеки един от нас има спомени от летните лагери, които се организираха от училище. Дори 8-часовото нощно пътуване с влак беше вълнуващо, а незабравимата Нептунова вечер често завършваше с посрещане на изгрева на плажа.

Въпреки наскоро предложената подкрепа за туризма по програмата "Отново заедно", която позволява на почти 30 хиляди ученици и учители от цялата страна да пътуват безплатно, голям е броят на децата, които няма да имат възможност да се възползват от програмата поради ограничения брой места. Заради пандемията много от училищата няма да организират летни лагери и тази година. Въпреки това, ако искате да подарите на детето си лятно занимание с връстници и интересно прекарване, опции има.

Лагери

Море и сърф звучи като страхотен план, дори за най-капризните деца.

"Адвенчър нет" организират сърф лагери за деца от 8-годишна възраст. Лагерът се организира в района на плаж "Градина", където децата нощуват на палатки и ползват съоръженията на къмпинга. Освен обучение по уиндсърф и ветроходство програмата включва и интересни беседи, посещения на забележителности, организиране на игри и забавления. Лагерът е шестдневен, заминаването е в понеделник, а връщането в събота. Цената - 530 лв. на дете, включва ползването на къмпинга, като се осигуряват палатка, спален чувал, шалте, както и транспорт, храна и обучение по сърф и съответната екипировка. Първата група е от 5 юли. Повече информация и записване adventurenetbg.com.

Go-Go-Adventures също организират сърф лагери за деца на възраст от 8 до 12 години. Лагерът е палатков и е на къмпинг "Якото място". Цената е 645 лв., а датите са през юли и август. Подробности за "Сърф лагер Якото място" има тук.

Reverso организират приключенски морски лагер през август за деца над 13 години. Мястото е Крапец, лагерът отново е палатков. Мотото на лагера е "Пиратско приключение", а в програмата са включени занимания като катерене, ориентиране, построяване и плаване със сал. Забавления в екип, творчество и връзка с природата в едно от малкото незастроени и неексплоатирани от туристи кътчета на родното Черноморие е чудесен план за тийнейджърите с приключенски дух. Цената за 10-дневен лагер е 680 лв., а групите са от 8 и от 20 август. За резервации и пълна информация относно Морски лагер "Йо-хо-хо" 2021 - тук.

За по-малките, на възраст от 9 до 12 години, Reverso организират морски лагер на палатки в Силистар през юли и август. Името на лагера е "Хакуна матата" а в програмата са включени разходки в парк "Странджа", експедиция по река Велека, опознаване на животинския свят в района и много, много пясък, слънце и вълни. Цената е 650 лв. за 9 дни, с включен транспорт и пълен пансион.

Планина

Централният младежки клуб на скаутите в България организира летни лагери за деца от 6 до 12 години под наслов "Земя от слънце огряна". Лагерите се провеждат в различни бази според датите: Рибарица от 1 до 7 юли; местност Три Буки Осоговска планина от 9 до 15 юли; Трявна от 10 до 16 юли; Беклемето от 19 до 25 юли.

Програмата на лагера включва обучение и специални скаутски практики, спортни състезания, занимания край лагерния огън, нощни походи, посещения на забележителности. Това е чудесна възможност за малчуганите да опознаят и обикнат природата посредством вълнуващи игри и занимания. Цената е 335 лв. за деца до 12-годишна възраст и 350 лв. за деца с навършени 12 години, с включен транспорт, храна, застраховка, входни такси за посещаваните обекти.

Lucky Kids организират планински лагери на Банско, които освен забавления като конна езда, плуване, планинско колоездене, походи, пейнтбол, йога и разходки в планината предлагат и интензивно езиково обучение. Организират се различни групи от юни до септември, като цената за седмица е 499 евро на дете, а за 14-дневен период е 918 евро. Деца над 7-годишна възраст могат да пътуват сами, а по-малките са с придружител.

Adveture Net освен морски, организират и приключенски лагери в Кресненското дефиле. Лагерът се провежда в базата на Адвенчър нет, а програмата включва рафтинг, разходки с лодки, въжена градина, катерене, походи, посещения на водопади, стреляне с лък и игри. Предвидени са посещения на интересни обекти наоколо и децата се запознават с проекти по опазването на околната среда. Лагерът е подходящ за деца над 7 години, а цената с включен транспорт, храна и екипировка е 325 лв. за 6 дни.

Каяк лагер в Родопите се организира и от Go-Go-Adventure. Обучението по каяк е интензивно и се провежда в различни язовири като "Батак", "Широка поляна", "Голям Беглик". Цената е 635 лв. за 6 дни, а групите са за юли и август.

Освен морски лагери Reverso организират и планински, като едни от дестинациите са Вело-ветроходен лагер в Западни Родопи през юли; "Триградското ждрело и тайните на траките" през юли; Детски лагер "Приключенска мисия в Родопите" през юли и август; Детски лагер "Рила ми е мила" през юли; Вело-каяк експедиция "Крива капла" в Родопите през юли. Възрастите са различни според заниманията, като са разделени в групи от 9 до 12 и 13+ години.

Занимални в София

Разбира се, има и много интересни всекидневни занимания за децата, които не изискват преспиване извън вкъщи. Предлагаме ви интересни опции за дневни занимални, които се предлагат в столицата през летните месеци.

Ако искате детето ви да прекарва повече време сред природата, въпреки че живеете в големия град, не забравяйте, че на една ръка разстояние е природен парк Витоша.

Природа и въздух

Атмосфера спорт предлагат всекидневна лятна занималня на Витоша с туризъм и спорт. Занималнята е подходяща за деца от 5 години до тийнейджърска възраст, като децата са разделени на групи. Най-малките посещават горска детска градина, където опознават планината, играят на въжени съоръжения и организират пикник в гората. За по-големите (7 до 9 години) е включено и посещение на басейн Корали в Панчарево, както и други занимания като катерене и ориентиране. Децата в групата над 9 години имат и обучение по водни спортове на езеро Казичене - водни ски, уейкборд, нийборд, гребане кану-каяк. Цената варира според възрастовата група и заниманията и е между 239 и 279 лв. за 5 дни. Включва транспорт, занимания и застраховка, но не включва храна.

Занималнята е от 8:00 до 16:00 в зависимост от спирката, от която се взима и оставя детето, тъй като транспортът от София е организиран.

Go-Go-Adventures организират лятна еко занималня за деца от 4 до 12 години. Групите са разделени според възрастта, като всяка група има свой собствен скаутски лидер инструктор, който е отговорен за максимум 8 деца. Заниманията се провеждат на различни места, като се организират посещения на Витоша, Рила, Стара планина, Лозенска, Люлин. Заниманията се състоят от планински разходки, каякинг, плуване, конна езда, скално катерене, стреляне с лък, различни скаутски практики като изграждане на бивак, палене на огън, разпъване на палатка, както и различни арт занимания. Петдневната занималня е с цена 240 лв., като в цената не са включени такси за басейн, конна езда, наем на каяк и храна.

За деца над 7 години е и занималня "Дивите козлета", която се провежда на Витоша. Програмата включва планински разходки и ориентиране, а всяка седмица е тематична и децата се запознават с фауната, флората, водните и антропогенни туристически ресурси на парк Витоша. Занималнята е от 8:30 до 17:30, като тръгването е от стадион "Васил Левски". Цената е 185 лв. за седмица, като не включва храна.

Учение и креативност

Дългата лятна ваканция е и идеалната възможност децата да придобият нови умения като езици или програмиране, да напреднат с училищния материал или да усъвършенстват своите арт умения и да развият своята креативност. Повечето детски занимални предлагат забавни игри, с които децата учат и развиват мисленето, други са конкретно насочени в дадена сфера.

Лагер по програмиране

Академия по програмиране Logiscool организира полудневна или целодневна занималня за деца от 7 години, като програмата се състои в полудневно обучение, а през останалото време се организират различни забавни игри, посещение на басейн и разходки. Цената за полудневната лагер-школа е 205 лв., а за целодневната - 295 лв. с осигурена храна.

Mindhub също организират подобна целодневна инициатива, а цените и предлаганите курсове са тук..

Немски език

"Гьоте институт" организира целодневни курсове по немски за деца от 6 до 11 години, в рамките на две седмици, започващи от 1 юли. Нивото е началното А1, а освен интензивното обучение, съобразено с възрастта на децата, екипът всекидневно организира различни разнообразни спортни, творчески, музикални и културни дейности.

Цената на двуседмичната програма е 520 лв., с включени храна, напитки и развлекателна програма.

Brain Academy организират различни учебни модули за деца от 4- до 14-годишна възраст, като предлагат адаптирано обучение по математика, БЕЛ, чужди езици. Освен учебната част децата се радват на забавни игри, културни занимания, четене и игра на открито. Занималнята се провежда от юни до септември, от 7:30 до 19:00. Цената за месец е 345 лв., а за седмица 120 лв., храната не е включена. Повече за "Летен градски лагер 2021" - на brainacademy.bg

Orehhero предлагат учебна целодневна занималня, където децата могат да затвърдят знанията си от изминалата учебна година, да учат английски по системата на Oxford, да се забавляват с различни арт занимания, да готвят, да посещават интересни събития и да спортуват. Месечната цена на занималнята е 450 лв., а седмичната - 185 лв. Имате възможност за безплатен тестови ден, за да прецените дали детето се адаптира към обстановката. Занималнята започва от 1 юни и продължава до 15 септември от 8 до 18 часа и е подходяща за деца от 6 до 10 години. orehhero.com

Кулинарство, актьорско майсторство, боулинг, посещения на музеи, четене, спорт, приключения и занимания с изкуство предлагат и Funtopia в лятната занималня, която започва от 14 юни и продължава до 14 септември. Активната лятна занималня е подходяща за деца от 5 до 12 години, а цената е от 612 лв. на месец, 153 лв. е седмичната такса. Таксата за обяд и следобедна закуска е 10 лв. на ден, а заниманията се провеждат от 8:30 до 18:00 в Paradise center.

funtopiaworld.com

Ментална аритметика, бързо четене и купон предлага и Smarty Kids това лято. Училището организира тематични седмици като "Мисия откривател", "Предприемач", "Творец" и много други. Заниманията започват от 9:00 и продължават до 18:00 часа, като всеки ден програмата е различна.

220 лв. е редовната седмична такса, ползвате отстъпка при ранно записване или обучение, което продължава повече от две седмици. Програмата стартира на 28 юни и приключва на 13 август. Подходяща е за деца на възраст от 6 до 12 години. Локациите са в район Оборище и кв. "Стрелбище". Повече на smarty-kids.bg

За единадесета поредна година детска академия "Заедно в час" организира лятна учебна занималня за деца от 1 до 12 клас. Академията е напълно безплатна и през това лято се провежда онлайн. Достъпна е за всички ученици в България и чужбина и се провежда от 26 юли до 12 август. Целта на академията е да подобри подготовката на учениците по преподаваните предмети през изминалия срок. Преподавателите са квалифицирани учители от програмата "Нов път в преподаването" и обучават в различни дисциплини и нива.

Учебните часове се провеждат през седмицата от 9:00 до 12:30 часа. Необходимо е предварително записване с краен срок 15 юни на сайта на академията.

Спорт

Детска спортна академия излиза с много активна лятна програма. Родителите могат да изберат основен спорт, който детето да практикува, като сред предложенията са футбол, тенис, голф, катерене, гимнастика, фехтовка, лека атлетика, бокс, баскетбол, волейбол и денс аеробика. Програмата освен спортното обучение включва и занимания с аниматорите като каране на велосипеди, ролери, състезания, посещение на веселия кът - джаги, въздушен хокей, батути. Спортната занималня се провежда от 8:00 до 18:30 както през седмицата, така и през уикенда. Цената за петдневно посещение е 150 лв. с включена храна. Месечната такса е 495 лв. Занималнята се провежда в базата на НСА в Студентски град. sportsacademy.bg

Тенис

Лятно училище организира и тенис клуб Mg Revolution Summer в парка "Заимов". От 3 юни до 13 септември добре дошли са всички деца от 4- до 16-годишна възраст независимо дали имат опит с този спорт. Програмата включва сутрешна загрявка с подходящи упражнения, урок по тенис сутрин и следобед, творчески дейности, четене, отборни игри. Месечната такса е 740 лв. без включена храна, а седмичната - 205 лв.

Малинова долина спорт също организират спортна лятна занималня за деца от 4 до 14 години. Програмата се състои в тренировки по избран спорт, като се предлагат тенис и футбол. Освен две тренировки на ден по основен спорт децата имат и тихи занимания като четене, рисуване, пъзели. Следобедите могат да прекарват на плувния басейн, да практикуват катерене, ходене по въже, тенис на маса и други. Занималнята започва от 8:30 до 17:00, цените са 150 лв. за седмица, 490 лв. месечна такса и не включва храна. Базата се намира в кв. "Малинова долина".

Моето българско лято

От тази година специално за българчетата, които живеят в чужбина, Clio Travel организира лятна програма тип лагер под наслов "Моето българско лято". Въпреки усилията на родителите децата, израстващи в чужбина, да не губят връзка с корените, езика и традициите в България, за да бъде мисията успешна, е важно децата сами да изживеят незабравими моменти с връстници на родна земя и език. Опознаване на българската история, език, литература, традиции и природа са приоритетите на програмата на "Моето българско лято".

Ежедневни занимания по български, екскурзии до важни обекти като Шипка, Трявна, Боженци, Етъра, традиционни кулинарни занимания са част от седмичната програма на лагера, който се провежда в Габровския Балкан през юли и август. Ваканцията е предназначена за деца от 9 до 13 години, а цената - 360 евро, включва пълен пансион, но транспортът се плаща отделно. Допълнително се предлага транспортна услуга, както и организиране на полети и услуга "стюардеса за непридружени деца", посрещане и изпращане на непридружени деца от чужбина.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nkx231066638 avatar :-?
    ColoringPrint

    Страхотни страници за оцветяване, за да могат децата да прекарват време - https://coloring-4kids.com/

    Нередност?
Нов коментар