Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
22 споменавания в статии

Ръстът на цените на жилищата в Пловдив, Варна и Бургас се забавя

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Полина Стойкова е едно от добре познатите имена в сферата на недвижимите имоти. Тя е изпълнителен директор и съсобственик на агенцията за недвижими имоти Bulgarian Рroperties. Квалифициран експерт е в областта на имотните анализи и член на RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors). Автор на множество статии с анализи на имотния пазар.
Пловдив навакса изоставането
Варна - лидер по ръст на цените
Бургас расте към нови територии
Тенденциите на пазарите на имоти в Пловдив, Варна и Бургас в началото на 2024 г. са напълно очаквани и логични, следвайки динамиката, която се наблюдава в София. След като цените на жилищата в тези градове нарастваха бързо, вече регистрираме забавяне в темповете на растеж с между два и пет процентни пункта в сравнение с тези в края на 2023 г.

Най-бързо продължават да се покачват цените във Варна, където ръстовете се ускориха едва след средата на 2022 г. и към момента остават близо 20%. В резултат цените в града вече са средно с около 100 евро на кв.м по-високи от тези в Пловдив и Бургас. През първото тримесечие средната цена във Варна достига 1343 евро на кв.м по данни на Bulgarian Properties. В Пловдив и Бургас отчитаме годишно нарастване с около 8-10%. Цените в двата града вече са доста сходни - съответно 1212 евро/кв.м и 1244 евро/кв.м.

И за трите големи града важи това, че вече почти не се срещат цени под 1000 евро на кв.м, с изключение на някои по-крайни и непредпочитани квартали, а най-престижните им райони гонят и дори надминават 2000 евро на кв.м.

Сходствата с жилищния пазар в София се изразяват и в това, че и в тези три големи града новото строителство движи пазара през последните години и е предпочитано от купувачите. Наред с това предлагането на вторичен пазар остава ограничено, а търсенето - голямо. Причината е свързана както с нарастващи доходи и ниски лихви по жилищните кредити, така и със страха от стопяване на спестяванията заради инфлацията и предстоящото приемане на страната в еврозоната.

Данните на Bulgarian Properties показват, че и в трите големи града по подобие на София, обемът на продажби в началото на 2024 г. нараства с 20-25% на годишна база. Това наблюдение е подкрепено и от данните на Агенцията по вписванията, които отчитат ръст на броя на сделките на годишна база с 4%, 12.7% и 9.2% съответно за Пловдив, Варна и Бургас. Данните на БНБ сочат, че новоотпуснатите кредити растат с 30-40% през първите месеци на годината, а забавянето на темпа на растеж на цените в комбинация с по-голямо нарастване на доходите създава подобрена достъпност на жилищата.

В края на 2023 г. достъпността и в трите града се подобрява след временното влошаване в началото на годината, когато доходите нарастваха по-бавно от цените на имотите.

Всички тези данни сочат, че жилищните пазари в големите градове са започнали годината с подобрени условия за реализиране на сделки и това обяснява нарасналата пазарна активност.

Пловдив навакса изоставането

Пловдив успя да навакса изоставането на цените си спрямо Варна и Бургас. Вече може да се каже, че пазарите в трите най-големи града след София в много отношения си приличат.

Вторият по големина град в страната следва плътно тенденциите на жилищния пазар в София и ги възпроизвежда малко по-бързо от останалите градове. Видно е как както ускоряването, така и забавянето на растежа се случват по-рано, отколкото във Варна и Бургас. Данните за първото тримесечие сочат, че ръстът се е забавил до около 8% на годишна база.

Най-скъпите квартали, чиито цени надвишават 1500 евро на кв.м, са "Младежки хълм", "Мараша", "Каменица", "Център". Най-евтино се продават жилищата в "Изгрев", където са и единствените цени под 1000 евро на кв.м. След него в нарастващ ред са "Беломорски", "Остромила", "Коматевски възел", "Южен".

Варна - лидер по ръст на цените


Варна е лидер по ръст на цените и е вторият най-скъп град за жилищни имоти след столицата София. През първото тримесечие на 2024 г. средната цена на жилищата във Варна достигна 1343 евро на кв.м, а годишният растеж е един от най-големите в страната - 18.5%.Растежът в морската столица се ускори по-видимо след средата на 2022 г. и все още остава на високи нива.

Интересното във Варна е, че има квартали със средна цена над 2000 евро на кв.м - това са "Морската градина" и "Гръцка махала", а малко над една четвърт от кварталите в града са с цени над 1500 евро на кв.м. Сред най-скъпите традиционно са "Операта", "Чайка", "ВИНС - Червен площад", "Спортна зала", "Център". Във Варна няма квартали с цени под 1000 евро на кв.м. Най-евтини към момента са "Владислав Варненчик", "Кайсиева градина", "Христо Ботев".

Варна се разраства в търсене на нови възможности за реализация на проекти ново строителство. Вече редица местности и курортни комплекси са приобщени към града, а това дава възможност за живот, съчетаващ градски ритъм и ваканционни удобства.

Бургас расте към нови територии


Цените на жилищата в Бургас също нараснаха чувствително. Само преди две години средната цена е била 923 евро на кв.м, а в момента е 1244 евро на кв.м. Това представлява годишен ръст 10.5%, който следва общия тренд за забавяне.

И бургаският градски пазар се разраства към нови територии - основно в посока "Славейков" и магистрала "Тракия", както и към "Сарафово" и "Меден рудник". Единствено в "Меден рудник" все още могат да се намерят цени под 1000 евро на кв.м, което прави този район доста изгоден на фона на общата картина, а преобладаващото ново строителство там дава възможности за избор на качествен имот.

Във всички останали квартали цените са около и над средната за града. И тук по подобие на другите големи градове виждаме, че централните райони са на цени между 1500 и 2000 евро на кв.м.

14 от 14 резултата за Ръстът на цените на жилищата в Пловдив, Варна и Бургас се забавя

7 яну 2020 Яна Генчева
<b>Пловдив</b> – имотен пазар с потенциал
// Строителство и имоти /

Пловдив – имотен пазар с потенциал

цените също потвърждават, че пазарът се успокоява. През второто тримесечие средната цена на жилищата в Пловдив9722 прочитания

30 авг 2019 Боряна Генчева
Спад <b>в</b> <b>цените</b> <b>на</b> <b>жилищата</b>? Засега само <b>в</b> ръста им
// Строителство и имоти /

Спад в цените на жилищата? Засега само в ръста им

на забавяне в ръста на цените на имотите е валидна за София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе. Еуфорията обаче се45633 прочитания

2 ное 2018 Елиана Михайлова
Узрява или прегрява жилищният пазар <b>в</b> България
// Строителство и имоти /

Узрява или прегрява жилищният пазар в България

Ръстът на цените и активността на пазара за недвижими имоти видимо се забавят, но признаци за спад28652 прочитания

26 юли 2013 Радостина Маркова
Нов дом, стара цена
// Строителство и имоти /

Нов дом, стара цена

четири години, а ръстът на доходите продължава да се забавя дори в експортно ориентираните сектори16295 прочитания

Още от Капитал
Наемопад при софийски жилища

Свитото търсене сваля офертните цени. При предоговаряне се стига до 20 - 30% отстъпка за период между един и три месеца

Бодлива ситуация при розовото масло

За оптимистите кампания 2020 е критичният хаос, от който ще произлезе новият, по-добър ред в бизнеса с маслодайни рози.

Нито един път не води към сараите на Доган

Как за пореден път властта се постави в услуга на почетния лидер на ДПС

Площад "Александър Невски" ще се ремонтира, но няма да се промени

Общината ще похарчи предвидените 17. млн. лв. за реконструкцията на зоната, но ще има само козметични намеси

Благодарност без граници

Philadelphia Museum of Art показва онлайн изложба с творби, посветени на медицинския персонал през последните сто години

Гордост без предразсъдъци

В несигурни условия Sofia Pride и други световни ЛГТБ събития продължават онлайн