Kрипторакетата отново полетя

Bitcoin се възползва от трусовете на пазара от началото на годината и върна блясъка си

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Ако през изминалата 2019 г. bitcoin доказа, че има живот и след балона, то през първите дни на новата година показва и знаци, че в крайна сметка дигиталният актив наистина се разглежда от немалко хора като потенциално убежище от трусовете на традиционните пазари. Докато в понеделник борсата в Шанхай загуби 8% от стойността си в рамките на една сесия заради страха от коронавируса, bitcoin вдигна цената си с 2% само за няколко минути. Месец по-рано, докато световните индекси падаха заради друг страх - от война между САЩ и Иран, инвеститорите се насочваха към най-популярна криптовалута.

Несигурността, превзела световните пазари от началото на годината, изглежда като гориво за крипторакетата, която отново лети към петцифрени стойности. Две години след свиването, но не и пукането на криптобалона, bitcoin остава привлекателна за много хора и цената продължава да бъде висока с потенциал да достигне рекордните си стойности. С текуща цена около 9500 долара за монета и почти пълен консенсус сред анализаторите, че скоро bitcoin ще премине границата от 10 хил. долара за единица, за пръв път от над половин година насам падането на рекорда от 20 хил. долара не е изключен сценарий. Особено предвид, че цената на bitcoin отдавна не се повишава заради самото очакване, а от реален инвеститорски интерес и най-важното - все повече истински транзакции.

Bitcoin не боледува

"Траекторията нагоре в цената на bitcoin се влияе директно от разпространението на коронавируса", казва Найджъл Грийн, изпълнителен директор на финансовата deVere Group в анализ към клиентите си. Според него цената ще продължи да се вдига, докато се стигне до пика на вируса - момент, който е обгърнат в мистерия. "Колкото повече случаи има, колкото повече страни са засегнати, толкова по-голям ще е ударът по финансовите пазари и толкова по-голям ще е скокът на bitcoin."

Последният възход на bitcoin е лесен за проследяване. Криптовалутата започна годината на цена около 7 хил. долара за монета. Последваха два скока - от началото на януари при ескалацията на напрежението между САЩ и Иран, както и сегашното по-продължително вдигане на цената, съпътстващо разпространението на коронавируса по света. Разбира се, за повишението на bitcoin има и чисто фундаментално пазарни причини. Една от тях например е пускането на опции върху криптовалутата от Chicago Mercantile Exchange (CME), което дава възможност за хеджиране на риска в движение на цената им. Деривативи върху криптовалути има от няколко години, но е показателно, че интересът към тях остава (още в карето долу).

Сега вирусът забърка интересен, но и сложен коктейл. Индексите по света започнаха да падат заради очаквания производствените линии в Китай да се срещнат с проблеми. Впоследствие анализатори обявиха, че очакват сериозно забавяне на ръста на китайската икономика през текущото тримесечие, а централната банка в страната инжектира близо 200 млрд. долара в пазарите в опит да ги съживи - за момента неуспешно.

Криптовалутите и търговците по правило не обичат нито подобни движения на акции и облигации, нито финансови инжекции директно в пазара с цел да се вдигнат нивата на индексите. Така скокът на bitcoin изглежда напълно логичен и вероятно цената ще продължи да се вдига. "Докато доверието в глобалните институции и пазари пада, ще продължим да виждаме скокове в стойността на дигитални активи като bitcoin", казва Жеан Чу, управляващ партньор в блокчейн инвестиционната фирма Kenetic Capital.

Bitcoin обаче има и проблеми заради коронавируса - два от най-големите производители на хардуер за копаене на криптовалути обявиха миналата седмица, че доставките ще се забавят с поне една седмица заради карантината в Китай. Множество фирми удължиха и новогодишната си ваканция по китайския календар - някои чак до 10 февруари, което също ще се отрази на доставките в редица индустрии.

Прогнозите на повечето анализатори, следящи движението на цената на bitcoin, са, че следва леко отдръпване, преди криптовалутата да премине границата от 10 хил. долара за монета.

Несподеленият растеж

Ако има една голяма разлика между сегашния ръст в цената на bitcoin и тези през миналите три години, то тя е, че корелацията между цената на най-голямата криптовалута и останалите вече почти не съществува. През 2017 и 2018 г. цените на bitcoin и ethereum, втората по популярност криптовалута, изглеждаха свързани: всеки скок на едната водеше и до скок на другата, като в най-честия случай ethereum се търгуваше на цена около 20 пъти по-ниска от тази на bitcoin (при цена около 20 хил. долара за bitcoin ethereum струваше малко над 1000 долара).

Сега разликата е около 50 пъти и не всеки скок или спад в цената на bitcoin води до движение в позициите на ethereum или която и да било друга криптовалута. Разбира се, корелация все още съществува, но тя е по-скоро избирателна: в случаите от новата година bitcoin почти не споделя "успеха" си на криптоборсите и пазарната капитализация на най-голямата криптовалута (170 млрд. долара) е по-голяма от тази на всички останали валути, взети заедно, сочат данните на Coinmarketcap. Показателно е, че докато останалите дигитални активи по-скоро останаха близо до цените си след голямото свиване, bitcoin остава изключение за целия пазар.

Сега остават две въпросителни около криптовалутата. Първият въпрос е дали има опасност от нов балон, но отговорът в случая е по-скоро не. В случая bitcoin изпълнява реална функция на актив, който не се влияе от повечето тенденции по света и се разглежда като сравнително сигурен такъв, въпреки вродената си волатилност. Вторият е какво ще се случи, когато традиционните пазари отново утихнат.

Деривативен интерес

Опции са деривативни инструменти, които дават правото на притежателя им да купи или да продаде базовия им актив на конкретна цена, като печалбата/загубата се формира от разликата с пазарната. За това право притежателят плаща определена цена. Опциите и фючърсите върху bitcoin се увеличават, но интересът към тях все още не е толкова голям, колкото при традиционните финансови инструменти. Към момента освен CME и ICE такива предлага и нидерландската Deribit, на която през миналата година са се сключили 95% от всички сделки с опции. Наскоро обаче платформата обяви, че се мести в Панама заради регулаторни притеснения и новите изисквания на мерките срещу изпиране на пари в Нидерландия. Опции върху bitcoin предлагат и дигитални платформи като Bakkt, LedgerX, OKEx, но там търговията с тях е по-слаба слаба, а през някои дни липсва. От началото на тази година най-много опционни контракта за изтъргувани на 14 януари - около 140 млн. долара, както и на 31 същият месец за малко над 100 млн. долара.
Все още няма коментари
Нов коментар