Bitcoin: силен, както някога

Три години след предишния си връх най-масовата криптовалута в света отново е на рекордно високи нива, но този път търсенето е органично

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Три години по-късно най-масовата криптовалута в света отново е на рекордно високи нива.
  • Този път търсенето е органично и не се движи от бум на монетни предлагания.
  • Едно нещо обаче не се е променило - спекулативните настроения на пазара.

Отне три години, но все пак се случи: Bitcoin отново струва почти 20 хил. долара. За да бъдем точни, към момента на писане на този текст - 18 630 долара за една монета, с непрестанен ръст от месец насам. Този път го направи тихо, без фанфарите отпреди три години, далеч от медийното внимание и на фона не на бумтяща световна икономика, а насред исторически срив. Предвид всички изброени фактори, този път защитниците на криптовалутите имат много повече причини да кажат, че не е балон. Макар че малко или много отново прилича на такъв.

Само за последния месец Bitcoin е вдигнал цената си с над 40% - от под 13 хил. долара до близо 19 хил. долара. Ръстът от началото на годината е 150%, а ако се вземе най-ниската точка - през март, когато заради карантините по света криптовалутата рязко се срина, повишението е с почти 300%.

И все пак обстановката трудно би могла да бъде по-различна. През 2017 г., когато Bitcoin за пръв (и последен, засега) път достигна цена от почти 20 хил. долара за монета, криптовалутите бяха нещо ново и неразбираемо за голяма част от пазарите. Повечето хора не разбираха разликата между самите криптовалути и блокчейн технологията под тях, а впоследствие осъзнаха, че второто е по-ценно от първото. Голяма част от търсенето тогава идваше от монетните предлагания - т.нар. ICO, набиране на средства от страна на блокчейн проекти. Медиите обръщаха огромно внимание на дигиталните активи и като цяло по всичко изглеждаше, че Bitcoin и всички останали криптовалути са в балон.

До истинско, грандиозно пукане обаче не се стигна. Вместо това той по-скоро се сви по естествени причини. Изведнъж Bitcoin не беше толкова интересен, ICO набиранията рязко изчезнаха (след немалко измамни проекти в класическия стил на "човекът взе парите"), блокчейнът беше вкаран тихо в употреба в редица сектори, без да доведе до революционни промени, цената на Bitcoin бе нетипично спокойна в рамките на почти три години, а огромната част от стотиците или дори хиляди малки криптовалути просто изчезнаха - но в някои случаи на тяхно място се появиха по-малък брой нови. С всички тези разлики какво кара Bitcoin отново да бумти?

Този път (може би) е различно

Краткият отговор на въпроса е, че никой не знае. Дългият е, че има прекалено много хипотези. Сам по себе си Bitcoin е криптовалута, зад която не стои нищо друго освен търсене и предлагане на пазара, което прави анализирането на скоковете и сривовете в цената - а те обичайно са внушителни - трудна задача. Ако например американският долар поскъпва или поевтинява, то вероятно за това има причина - новоизлезли икономически данни, новини за търговска сделка или дори политическо събитие, като избори за президент. Същото важи и за акциите на компаниите - по-големите движения в цените им почти винаги се дължат на новина, финансов отчет или предупреждение към инвеститорите. При Bitcoin не е така. Няма централно звено зад криптовалутата, което да извършва каквато и да било дейност или интервенция, която да води до лесно обясними скокове и спадове.

Изводът не е, че движенията на Bitcoin са напълно необясними, а че няма един ясен и конкретен отговор. Според Pantera Capital например, компания за инвестиции в криптовалути, отговорът е лесен: Bitcoin бумти заради наскоро въведената възможност за пазаруване на дигиталния актив през PayPal. "Бум! Резултатите са очевидни. Щом PayPal започна търговията, обемът направо експлодира", пише в писмо към инвеститорите изпълнителният директор и основател на Pantera Дан Морхед.

Но това не би могло да бъде единствената причина. Цената на Bitcoin расте почти непрестанно от срива през март насам, когато за кратко достигна дъно от около 4800 долара за брой. PayPal позволи лесното закупуване на Bitcoin едва в края на октомври.

Другото възможно обяснение лежи по-скоро на идеологическа основа. От пролетта насам централните банки по света са в хиперактивен режим и печатат трилиони в различни валути само за да задържат икономиката над водата при рязко намалена икономическа активност. Bitcoin, от друга страна, е създадена именно за да се бори с тази политика на централните банки. Броят на монетите Bitcoin е фиксиран и макар все още да се копаят нови монети, всичко се случва по-бавно, по-трудно и по-скъпо. Казано накратко, Bitcoin е създадена така, че да няма инфлация.

"Bitcoin трябва да се разглежда като най-голямата възможна къса позиция спрямо цялата финансова система", пише в свой анализ за CoinDesk инвеститорът и анализатор Майкъл Кейси. Неговото мнение е широко поддържано от всички, които разглеждат Bitcoin не просто като актив, но и като бунт срещу масовото печатане на пари. Отгоре на всичко огромна част от монетите въобще не са в реално обращение, защото са заключени от години в сметки - никой не знае например с колко монети разполага създателят на криптовалутата Сатоши Накамото, но се предполага, че са над 1 млн. монети (от общо 18.55 млн.) - или около 20 млрд. долара по днешен курс. Въпросните монети никога не са били ползвани, а случаят на Накамото далеч не е единствен, предвид лесното и евтино копаене в първите години на криптовалутата.

И все пак

Ако има нещо, което да притеснява криптоинвеститорите в цялата ситуация, то е, че въпреки всички разлики спрямо 2017 г. остава една голяма прилика, при това вероятно най-голямата. Най-лесната за идентифициране причина за растежа на криптовалутите не е нито възможността за по-лесното им пазаруване пред PayPal или Revolut, нито самата архитектура на актива. Най-честата причина за растежа е самият растеж.

Или с други думи, спекулацията на пазара, която безспорно бе водещото през 2017 г. Тогава цената се вдигаше заради нови дребни и не толкова дребни инвеститори, които от своя страна искаха да направят бързи и лесни пари. Цената растеше в рамките на няколко месеца, докато в крайна сметка не се срина. Подобни сривове след рязък ръст са логични, защото, когато някой от големите играчи излезе от инвестицията си, цената тръгва надолу и паниката бързо замества оптимизма.

Дори и без целия шум от 2017 г. насам е трудно да си представим, че спекулацията не е основен елемент и при тазгодишното изкачване на Bitcoin. Заедно с най-голямата криптовалута растат и почти всички останали около нея - Ethereum е поскъпнала с 40% за последния месец и с над 400% от март насам. Подобни са повишенията и в цената на Ripple и почти всички останали криптовалути, включително няколкото на брой вариации на Bitcoin.

Поне засега обаче Bitcoin ентусиастите и инвеститорите могат да бъдат спокойни, поне доколкото може да бъде спокоен един криптоинвеститор. Те могат да се надяват и на нещо съвсем конкретно. Ситуацията днес може да няма много общо с тази през 2017 г., но все пак едва ли те биха имали против годината да завърши със спринт, подобен на коледния отпреди три години. Е, стига след това да не се повторят и събитията след Нова година.

Все повече, все по-умни: Как да инвестираме в Bitcoin

Начините за пазаруване на криптовалути вече са значително повече и по-лесни, отколкото при предишния бум в цената им. Докато преди се налагаше създаването на отделен портфейл за криптовалути - което звучи по-сложно, отколкото в действителност е, но дори това е достатъчно да откаже много дребни инвеститори, сега пазаруването на криптовалути може да стане лесно през услуги като Revolut, PayPal и Robinhood. Проблемът остава свръхволатилността на пазарите, която е забавна само когато цената се движи нагоре. Едно възможно решение е автоматизираната покупка или продажба при достигането на определено ниво, метод, който се ползва от по-едрите инвеститори, и метод, на който поне частично се дължат въпросните скокове и сривове. Инвестирането в криптовалути все пак остава за хора със силни сърца.