Криптовалутата на Facebook ще просъществува, но с много уговорки

Libra ще влезе в обращение през януари, но засега само във форма, обезпечена от долара

Libra Association    ©  Libra Association
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Криптовалутата на Facebook, която носи името Libra, все пак ще се появи на бял свят през януари, пише Financial Times. Изданието се позовава на три източника, които работят по проекта. Към този момент Libra трябваше вече да бъде в обращение, но вместо това проектът удари на камък - или по-точно няколко камъка в лицето на централни банки и регулатори по света.

Facebook обяви създаването на Libra през юни 2019 г., като управлението на криптовалутата ще става през регистрираната в Швейцария Libra Association. В нея влизат още 26 компании, като броят им беше значително по-висок, преди от проекта да излязат Mastercard, Stripe, Visa, eBay, PayPal и други.

Сега изглежда, че Libra ще влезе в обращение, но в много по-малък мащаб, отколкото беше планирано. На практика Libra трябваше да бъде една валута с обезпечение от кошница традиционни валути. Вместо това ще има няколко дигитални валути с обезпечение от различни традиционни такива. Като начало ще има само вариация с обезпечение върху долара. Това прави Libra вид "stablecoin" - термин за криптовалути, които са обезпечени от традиционни валути, с цел да се избегне огромната волатилност на обикновените криптовалути и съответно да бъдат по-лесни за използване при разплащания.

Според Financial Times на по-късна дата ще се появят и други видове криптовалути под шапката на Libra, с обезпечени върху други големи традиционни валути, като еврото, паунда, японската йена и други.

Къде се объркаха нещата

Facebook имаше свои планове за Libra, които в крайна сметка се оказаха нереалистични. Централните банки и финансовите министерства по света бързо се обявиха против идеята, а причините за безпокойствието им не са никак малко.

Първоначалната идея за Libra беше Facebook просто да пусне своя криптовалута в свободно обращение, като я обезпечи с частен капитал: по 10 млн. долара за всеки партньор в инициативата. За разлика от криптовалути като Bitcoin обаче Libra няма да бъде децентрализиран актив, а централизиран с управление от The Libra Association - което прави валутата по-скоро чисто дигитална, отколкото крипто.

Подобна структура обаче би направила The Libra Association - и до голяма степен Facebook като движеща сила - централна банка. Предвид, че Facebook има близо 3 млрд. месечно активни потребители, това автоматично би я направило централната банка с най-голямо покритие в света.

Другите проблеми са, че проследяването на пари би било особено сложна задача и съответно прането на пари чрез Libra би могло да бъде голям проблем. В крайна сметка централните банки и регулаторите сложиха край на надеждите за финансов див запад, под предлог че Facebook иска да направи своя собствена паралелна система, която освен всичко друго може да намали силата на традиционните централни банки.

Въпреки всички проблеми Facebook не се отказа напълно от идеята си, макар да я промени значително. Компанията значително увеличи непрозрачността на проекта и не е ясно точно кога ще се появи дигиталната валута и как точно ще работи тя - нито къде ще може да се ползва.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар