🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Facebook променя концепцията си за Libra заради регулаторен натиск

Проектът ще се превърне по-скоро в мрежа за разплащания, а няма да бъде самостоятелна криптовалута

Криптомечтата на Facebook все още има потенциал – новият план може да бъде тълкуван като развитие на оригиналната идея, а не като отказ от първоначалната й визия
Криптомечтата на Facebook все още има потенциал – новият план може да бъде тълкуван като развитие на оригиналната идея, а не като отказ от първоначалната й визия
Криптомечтата на Facebook все още има потенциал – новият план може да бъде тълкуван като развитие на оригиналната идея, а не като отказ от първоначалната й визия    ©  Shutterstock
Криптомечтата на Facebook все още има потенциал – новият план може да бъде тълкуван като развитие на оригиналната идея, а не като отказ от първоначалната й визия    ©  Shutterstock
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Facebook и партньорите му променят плановете за общия си проект за криптовалута Libra, съобщава The Verge. Новата концепция на инициативата е изменена така, че Libra няма да представлява глобална, базирана на блокчейн, дигитална валута, а мрежа за разплащания, която ще позволява транзакции на множество вече съществуващи дигитални валути, както и такива, емитирани от централните банки или подкрепени от щатския долар и еврото.

"Асоциация Libra не е променила целта си за изграждане на съвместима с изискванията на регулаторите глобална платежна мрежа и основните й принципи, които поддържат тази цел, остават непроменени", коментира ръководителят по комуникациите на Libra Association Данте Диспарт.

Това се случва въпреки голямата еуфория през миналата годината и на фона на тежък регулаторен натиск и редица политически отстъпки. Въпреки това обаче криптомечтата на Facebook все още има потенциал - новият план може да бъде тълкуван като развитие на оригиналната идея, а не като отказ от първоначалната визия за нея. Според Bloomberg консорциумът Libra Association, състоящ се от повече от 20 компании и организации, включително Facebook, скоро официално ще обяви новата концепция на проекта.

В допълнение Calibra, отделът на Facebook, който се занимава както с Librа, така и с разработването на дигиталния портфейл, който ще използва мрежата на криптовалутата, ще забави дебюта си на пазара. Очакванията бяха това да се случи през лятото, като за момента най-вероятно е това да стане реалност през октомври. Според новия план портфейлът ще поддържа множество валути, като Libra ще бъде само една от тях. "Твърдението, че Facebook не възнамерява да предлага Libra в портфейла си Calibra, е напълно неправилно. Социалната мрежа остава изцяло ангажирана с проекта", заяви говорител на Facebook в изявление.

Вълна от съмнения

Октомври месец миналата година бе повратна точка в развитието на проекта, тъй като тогава редица финансови гиганти, сред които PayPal, Visa, Mastercard и по-младите Stripe и Mercadopago, се отказаха от участие. Това се случи заради политически натиск относно страховете дали всъщност Facebook ще успее да опази личните данни, за да не се стигне до злоупотреби с тях. Тогава аргументът на социалната мрежа беше, че няма да се намесва, тъй като за това ще се грижи фондацията.

Това обаче не се оказа достатъчно и Франция заяви, че "Libra застрашава паричния суверенитет на правителствата", както и че проектът представлява риск за глобалната финансова система. Натискът върху компанията се увеличи многократно, след като стана ясно, че финансовите министри на страните от Г-7 са на едно мнение, че трябва да вземат "бързи мерки" срещу Libra. Тогава Франция и Германия дори обещаха да "блокират работата на Libra в Европа" и вместо това подкрепиха идеята за разработването на публична криптовалута.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар