Как се купуват златни кюлчета

В България това става напълно легално през дилъри и банки. Но има и тънкости

Кюлчетата са по-добра опция от монетите, тъй като монетите се оскъпяват от колекционерската им стойност.
Кюлчетата са по-добра опция от монетите, тъй като монетите се оскъпяват от колекционерската им стойност.
Кюлчетата са по-добра опция от монетите, тъй като монетите се оскъпяват от колекционерската им стойност.    ©  Jingming Pan
Кюлчетата са по-добра опция от монетите, тъй като монетите се оскъпяват от колекционерската им стойност.    ©  Jingming Pan
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е актуализирана на 12 май, 10:30 часа

Кюлчетата злато станаха отново популярни тези дни след твърденията на агробизнесмена Светослав Илчовски пред парламентарната комисия за разследване на кабинета "Борисов 3". За много хора покупката на кюлчета е сложна работа, изисква много пари и едва ли не става на някакъв тъмен пазар. Това изобщо не е така - макар и понякога златото да се свързва с престъпна дейност, както почти всеки актив, (виж карето), в България всеки има достъп до напълно легален и светъл пазар на инвестиционно злато - монети и кюлчета. Инвеститорите, които искат да се доберат до част от световния златен резерв, могат да го направят също така и чрез инвестиции във взаимни или борсово търгувани фондове, които проследяват цената на благородния метал. Някои предпочитат да влагат средства директно в компаниите, които добиват злато, други предпочитат фючърси. Според Геологическия топографски институт на САЩ в света към днешна дата са открити около 245 хил. тона злато (187 хил. тона произведени в исторически план плюс текущи подземни запаси от 57 хил. тона).

Златото е смятано за една от най-сигурните инвестиции, съхранител на стойност във времето, предпочитан актив във времена на кризи и сътресения - при затваряне на световната икономика заради ковид-19 през миналата година цената му достигна исторически рекорд от над 2000 долара, след което последва спад до около 1770 долара. Счита се и за добра застраховка от инфлация, затова при очакване на ръст на цените на стоки и услуги благородният метал започва да поскъпва, нещо, което се случва и през последните дни. Цената на една унция (31.10 грама) през тази седмица е 1830-1840 долара.

Предлагане и покупка в България

В България всеки, който желае и има финансова възможност, може да инвестира във физическо злато - от монети и плочки по 1 грам, до кюлчета от 1 килограм - вариантите и размерите са много. Те се предлагат от няколко банки (ПИБ, Райфайзен, Общинска банка), дилъри и производители като Tavex, igold, Булмин и други. По-големите копюри се доставят с предварителна заявка. Има вариант дори и за покупка на най-големите кюлчета - онези от филмите с банковите обири на Федералния резерв. Те тежат 400 унции, или 12.44 кг, което по спот цена на златото от тази седмица е със стойност от над 739 хил. долара. На пазара в България се предлага при запитване за около 1.20 млн. лв., по данни на един от дилърите пред "Капитал" към вторник. Инвестицията в злато обаче може да стане и с много малко - едва над 100 лв. - толкова струва кюлче от един грам. Важно е да се знае, че цените варират и според производителя и наличността на дилъра.

Дилърите и търговците в България предлагат инвестиционните златни продукти на място в свои офиси, може и онлайн с доставка. Големите търговци котират постоянно цена купува и предлага, тъй като тя зависи от спот пазара, а маржовете са в рамките на 6-7% от спот цената. Тоест освен да се купи, свободно може и да се продаде кюлче инвестиционно злато. Инвеститорите трябва да са наясно, че цената на златото, която виждат на финансовите пазари, се различава от цената на пазара на кюлчетата. Сравнението на цените, включително таксите на различните продавачи, е от ключово значение за получаване на най-добрата цена на златните кюлчета. По принцип реномираните дилъри на злато оповестяват предварително всички такси, необходими за приключване на транзакция. Инвестицията в злато се счита за дългосрочна и заради големите маржове спекулативният елемент с него е труден. Търговците пък може да дадат отстъпки на клиентите, които купуват по-големи количества, затова най-добре е допълнително да се проучват дилърите преди поръчка.

Банков превод, проверка, декларация

По закон в България всички плащания над 10 хил. лв. трябва да стават по банков път. Така, ако златото е на стойност над тази сума, тя трябва да бъде преведена. Освен това някои търговци проверяват и клиентите си по Закона за мерките срещу изпиране на пари, въпреки че той не прави дилърите задължени лица за това, за разлика от банките. Когато продавачът го прави, той изисква Декларация за произход на средства, Know Your Customer въпросник и допълнителни документи, които удостоверяват произхода на средствата - служебна бележка, договор за продажба на имот, протокол за изплатени дивиденти в зависимост от декларирания произход и т.н.

Инвестиционно качествените златни кюлчета трябва да бъдат най-малко 99.5% (995) чисто злато. Останалото е сплав, обикновено със сребро или мед. Хората, които купуват златни кюлчета като инвестиция, трябва да се насочват само към жълтия метал, който съдържа името на производителя, теглото и чистотата му, обикновено изразено като 99.99%, отпечатано върху лицето. Сред най-популярните лицензирани рафинерии в света, които произвеждат златни кюлчета, са канадската Royal Canadian, австралийската Perth Mint. Тук са и швейцарските компании Valcambi, Argor-Heraeus и PAMP, известни като Златния триъгълник, които отговарят за една трета от световните доставки. Затова и преди година например заради ковид-19 тe спряха временно работа и доставки, това се отрази и в България - кюлчетата и монетите почти изчезнаха от дилърите.

Какъв размер да избера

Купувачите на златни кюлчета трябва да имат предвид ликвидността на инвестициите си като част от процеса на закупуване. Например, ако златото се продава за 100 хил. лева за килограм, на инвеститорите с 10 кюлчета от по 100 грама ще им бъде по-лесно да продадат инвестициите си, отколкото тези с кюлчета от по 1 кг злато. Но и обратно, като се има предвид малкият размер на еднограмовите златни кюлчета, инвеститорите понякога предпочитат да спестяват, за да купят кюлчета в по-значителен размер. В крайна сметка зависи от предпочитанията на инвеститора. При продажба и притежание на по-малки размери обаче може да се реализират загуби при продажба на дилъра заради маржовете. Златните кюлчета и монети с по-малък грамаж е по-добре да се запазят в опаковката им, за да няма надраскване, да се съхраняват в домашен сейф или в банка, а не в шкафче. Това обаче носи допълнителни разходи, което се счита за единия от минусите на инвестициите във физическо злато. Затова и преди да се вземе решение за инвестиция в даден актив, освен доходността му трябва да се има предвид неговата ликвидност (колко лесно можеш да продадеш и купиш на добра цена), волатилност и риск, такси и разходи за търговия и съхранение, а не на последно място и данъчното третиране на актива и сделките с него.

Данъчни обърквания

В България и ЕС инвестиционното злато е освободено от данък добавена стойност за разлика от среброто. Въпреки че металът е освободен от акциз и мито, притежанието на инвестиционно злато се счита за финансов актив и НАП разглежда продажбата на злато като такъв, когато тези продажби не са търговска дейност по занятие. Което означава, че е най-добре да пазите касовата си бележка, иначе ще заплатите 10% от продажната цена, а не от разликата.

Дилемата на Пабло Ескобар

В ценни метали често инвестират и хора, сдобили се със средства по престъпен начин. Златото позволява голяма стойност да се съхранява на малко място и безпроблемно. Едно златно кюлче с тежест един килограм в момента струва около 100 хил. лв., а размерите му са 12 на 5 см. Същата сума в брой би била по-удобна за пренасяне, защото е по-лека (това е една пачка от по 500 евро, стига да има кой да приеме тези купюри), но съхраняването на парите така носи рискове. Наркомафията в Маями в средата на миналия век например е имала проблеми със складирането на големи количества пари, защото те са мухлясвали във влажния въздух. Според признанията на счетоводителя на Пабло Ескобар той е губел около 10% от парите си годишно заради мухъл и изяждане от плъхове и мишки. Вероятно това е и причината наркокартелите да съхраняват част от активите си в злато. Миналата година например полицията на Каймановите острови конфискува над 100 кг злато от частен самолет, който е трябвало да ги занесе в Швейцария, заради доказателства, че те принадлежат на южноамерикански картел.
6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    flady avatar :-P
    Flady
    • - 1
    • + 5

    ББ лайк диз!

    Нередност?
  • 2
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 1
    • + 3

    Ясно! Кюлчета злато и 500-еврови банкноти - така се разплаща мафията.

    Нередност?
  • 3
    wlr26637645 avatar :-|
    wlr26637645
    • - 1
    • + 2

    Качеството на статията е на ниво шести клас за оценка почти пет по милост.

    Нередност?
  • 4
    jezmy avatar :-|
    Jezmy Halibram
    • + 1

    https://bulmint.com

    Нередност?
  • 5
    wdy561053380 avatar :-|
    wdy561053380
    • - 2
    • + 1

    Искате да кажете, че ББ е толкова тъп,че не знае как да съхранява колчетата злато?
    Наивно и глупаво...но глупаци дал Баг

    Нередност?
  • 6
    anned avatar :-|
    Angel Nedev

    Браво на автора! Чудесна статия за онези БГ от средната класа, които могат да си позволят такова вложение! За останалите: не завиждайте толкова яростно!

    Нередност?
Нов коментар