Coinbase ще излезе на борсата в търсене на оценка от 100 млрд. долара

Една от най-големите платформи за обмен на криптовалути ще се търгува на NASDAQ

Coinbase ще се търгува с тикера COIN.    ©  Pascal Bernardon
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Една от най-големите борси за криповалути Coinbase планира да излезе на фондовата борса в САЩ в търсене на оценка от 100 млрд. долара. В края на февруари, когато биткойн надхвърли 50 хил. долара, криптоброкерът подаде заявка за IPO за директно листване на акциите си на NASDAQ.

Coinbase платформата е базирана в Сан Франциско. Брайън Армстронг и Фред Ерсам основават компанията през 2012 г. като в момента Coinbase е най-големият брокер на криптовалути в САЩ и сред най-големите в света по обем на търговията и приходи. Компанията предлага както обмен на различни криптовалути, така и депозити и тегления в традиционни валути като долар, паунд и евро.

Според данните, подадени пред Комисията по ценните книжа и борсите (SEC), Coinbase е станала печеливша компания през 2020 г. От нетни загуби през 2019 г. тя декларира нетна печалба от над 300 млн. долара през 2020 г. при приходи от над 1.14 млрд. долара (ръст с близо 100% в сравнение с 2019 г.). Приходите на криптоброкера идват основно от такси върху транзакциите (96% от приходите са от такси), което означава, че компанията печели повече от активните търговци и трейдъри, отколкото от холдърите (инвеститори в криптовалути, които купуват в дългосрочен план). Според данните на компанията търговията в сайта се е увеличила драстично през последната година. Верифицираните акаунти в системата са се увеличили с 1/3 до 43 млн. души, докато потребителите с поне една сделка на месец са се повишили почти тройно до 2.8 млн души. Според Coinbase по-голямата част от нетната им печалба се дължи на търговията с Етереум и Биткойн. Платформата обаче е с доста високи такси - средно около 1.5%, което според анализатори оправдава oчакванията за оценка от 100 млрд. долара.

Най-голямата заплаха за бизнес модела на криптоброкера според компанията е волатилността на пазара за криптовалути. Друга опасност е нарастващата популярност на децентрализираните криптоборси, където потребителите обменят активи директно един с друг (p2p). През 2018 г. Coinbase бе оценен на около 8 млрд. долара след серия от частни инвестиции в компанията, но според последни данни акциите й са се търгували между частни инвеститори на стойност, която оценява компанията на над 100 млрд. долара. Ако това е така, Coinbase ще се превърне в най-голямото листване по пазарна капитализация на американския пазар от Facebook насам. През 2006 г. социалната мрежа се листна и бе оценена на 104 млрд. долара, а днес струва 727 млрд. долара.

Фактът, че Coinbase е печеливша компания може да привлече голям интерес, имайки предвид, че над 85% от компаниите, които се появиха на пазара през последните 12 месеца са на загуба. Появата на Coinbase като публично търгувана компания също се очаква да бъде голям пробив за криптоиндустрия по пътя към зрелостта на криптовалутите като основен или традиционен клас активи. Също така се очаква, че излизането на пазара ще хвърли повече светлина върху сектора. Coinbase или COIN, както ще бъде тикерът на компанията, привлича както фанатиците на тема криптовалути, така и песимистите, които не гледат с добро око на криптоманията. Излизането на пазара на Coinbase предоставя възможност за инвестиции в иновативен сектор, какъвто са криптовалутите, но по стария начин - чрез инвестиране в акции.

Все още няма коментари
Нов коментар