НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Вярно или не: Притежавал ли е Пригожин петия най-голям портфейл с биткойни в света

Подобна информация се разпространи в специализирани сайтове и групи в социалните мрежи. Проверка на "Капитал" не показа доказателства за това

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

След като на 23 август лидерът на "Вагнер" Евгений Пригожин загина в самолетна катастрофа се появиха информации, че той е притежавал около 100 хил. биткойна и е свързан с петия най-голям портфейл в мрежата. Става въпрос за крипто на стойност над 2.5 млрд. долара.

Материалите бяха качени първо във френската версия на Cointelegraph и сайта Beincrypto, в чиито публикации няма цитирани източници, а се базират единствено на "твърдения". Новината се споделя и в специализирани форуми в социалните мрежи, сред които и групи в България. Любителите на конспиративните теории веднага приеха информацията за истина - най-малкото след нахлуването на Русия в Украйна и санкциите срещу Москва много руснаци насочиха своите инвестиции към крипто и започнаха да го използват за ежедневни транзакции.

Други се усъмниха заради проследяването на портфейлите в блокчейна, а трети се хванаха за това, че в подобни ситуации биткойните трудно биха се възстановили и наследили. Според информацията 70% от биткойните са в т.нар. студен портфейл - хардуер, подобен на флашка, който няма връзка с интернет и за да се отключи, ви трябва "ключ", често под формата на 24 думи.

Блокчейнът на Bitcoin е лесно проследим, но сред стотици милиони адреси е трудно да се направи проверка. Все пак това е възможно сред най-големите.

Тук идват и разминаванията - в оригиналните публикации и почти всички "преписки" след тях пише, че "се твърди, че над 70% от биткойните (около 70 хил.) на Пригожин са в хардуерен портфейл, а останалото количество е разпределено между борсата Binance и ETN фондът WisdomTree Physical Bitcoin.

Проверка на "Капитал" в блокчейн търсачките (известни като експлоръри) Bitcoincharts и Blockchain.com обаче показва, че петият най-голям адрес e линкнат към ФБР - това са 94.6 хил. биткойна, част от токени, задържани при операции срещу хакери - например като акцията срещу сайта Silk Road, проведена през октомври 2013 г.

От първите девет най-голeми адреса единствено шестият е без таг, който да показва кой е собственикът му. Той има 94 505 биткойна със стойност над 2.4 млрд. долара, или около 0.45% от пълната пазарна капитализация на биткойн. Преди него са единствено портфейлите на Binance, Bitfinex, Robinhood и FBI. Десетият също е анонимен със своите 59.3 хил. биткойна. При адресите с около 70 хил. биткойна също има връзки с тези на ФБР или фалирали борси като японската Mt Gox. Адресите се "тагват" по блокчейн експлоръри като blockchain.com, когато потребител, компания или друг инвеститор по някакъв начин са показали, че имат достъп или управляват конкретния портфейл.

Всичко това означава, че дори и Пригожин да е имал 70 хил. биткойна, които притежава извън борсите и фонда, то те са разпределени в множество адреси, които трудно биха се проследили. А и се изключва вариантът петият портфейла да е негов.

Ако на теория Пригожин е имал около 100 хил. биткойна, но не е оставил ключовете към хардуерните портфейли на свои близки или наследници, то няма кой да си осигури достъп до 70 хил. токена. За останалите 30 хил., които са в Binance и фонда, борсите имат механизъм за възстановяване на средства към наследниците.

Това би означавало поредната доза ефективно "изгорени" биткойни, които повече няма да видим в обращение. Подобни изгаряния са положителен сигнал за стойността на виртуалната валута, която в последните няколко дни е стабилна около 26 хил. долара за биткойн, тъй като се свива предлагането. При случай на продажба тяхната комбинирана стойност не би могла да повлияе негативно на мрежата заради децентрализирания й характер.

Разберете защо инвеститорите имат някои резерви към Tether тук.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    andrei40 avatar :-|
    оф

    Какъв е смисълът на тая "статия"? Толкова много думи, а смисъл няма...

    Нередност?
  • 2
    uprsport avatar :-?
    Uprsport
    • + 1

    "Подобна информация се разпространи в специализирани сайтове и групи в социалните мрежи."
    На тези специализирани сайтове и групи им казвам форуми за глупаци. Неведнъж съм писал във форума на Дневник, че там където работя има много такива. Нямате представа какво е в главите на тези дебили.

    Нередност?
  • 3
    borodino avatar :-|
    borodino

    И какво ако е така? Наистина е доста безсмислен текст. В-тата на Пригожин ще ги харчи друг...

    Нередност?
  • 4
    bj_int avatar :-|
    bj_int
    • + 1

    Въпросът е, че статията засяга темата с онаследяването на биткойните. Ето го и случая: умирате внезапно и не сте предвидили да оставите паролите на наследниците си. Няма друг актив, който да %предлаг% това

    Нередност?
Нов коментар