НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Блокчейн търсачките създават прозрачност в криптосвета

Чрез тях може да се проследи всяка транзакция, портфейл или таксите, които са плащани от един или повече потребители

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Думите "крипто" и "блокчейн" често преминават незабелязано през ушите на мнозина, бивайки приемани като обичайни фрази на модерния маркетинг, а често дори се свързват и с негативни примери за измами. Въпреки ефектната им презентация криптовалутите и блокчейн технологията предлагат много повече от лъскава обвивка на съвременни финансови инструменти. Наистина, някои аспекти като "проследимост" и "прозрачност" често остават в сянката на други, по-видими елементи. В сърцевината на блокчейн технологията лежи способността за проследимост на всяка транзакция. Това може да не звучи като силно предимство на пръв поглед, но ако разгледаме по-задълбочено практическите приложения на този аспект, може да започнем да гледаме на блокчейн по друг начин.

Блокчейн "търсачките" представляват инструменти за наблюдение и анализ на активността във веригата. Тяхната стойност е неоспорима, особено когато вашите криптоактиви се намират извън централизирани борси. Чрез такива платформи потребителите могат да проследят стойността на транзакциите си през времето, таксите, които са плащали за транзакции, адресите, на които са изпращали средства, да управляват собственото си криптосчетоводство или дори да разберат колко криптовалута притежава определен индивид, ако разполагат с неговия блокчейн адрес.

Този тип инструменти предлагат и възможността да наблюдавате в реално време динамиката в криптосектора - да анализирате активността на определени адреси, да свържете определен адрес с известено лице или организация или да следите историята на някой изключително успешен инвеститор, който от скромен старт е създал истинска "криптоимперия" чрез търговия. Нещо като "копи трейдър" търговията в Etoro, защото можете да видите какво точно и кога е купувал този търговец, но са нужни много повече усилия и малко повече разбиране, а за сметка на това наградата също може да е по-голяма. За нещо подобно ви трябва "демо", а то се изразява в натрупване на опит чрез следене на определените от вас адреси и въпроси от типа "какво щеше да стане, ако бях купил толкова X".

Най-използваните търсачки са тези на blockchain.com, blockchair.com, blockstream.info, btcscan.org, много от които поддържат множество вериги, тоест може да следите и биткойн и лайткойн адреси например. Те се използват главно за връзка между портфейли и транзакции, но ако целите ви са да следите адреси, използващи някой децентрализиран протокол, или търговци на шиткойни с астрономически печалби и съмнения, че "знаят нещо повече от самото начало", най-вероятно вашето място е etherscan.iо.

Всички тези платформи имат интуитивни дизайни и потребителски интерфейс, а за да започнете да търсите, или снайпвате, както е на жаргон, е нужно единствено да поставите адрес, блок, транзакция или криптодомейн - трудната част е да намерите такъв, който да ви е интересен или да ви носи стойност. Криптопотребителите рядко споделят портфейлите си публично, защото това би било риск за тяхната сигурност. Ако се интересувате от NFT например, можете да използвате платформи като Opensea, за да намерите адрес, който притежава голямо количество от определена колекция, след което да го поставите в etherscan.

Резултатът ще е, че можете да видите и всички други криптовалути, които този адрес притежава, и кога, откъде и на какви цени са закупени, основните криптоборси, които този потребител използва, и т.н. Мнозина използват това и при потенциални NFT сделки, защото е много по-лесно да водиш преговори, когато знаеш възможностите на отсрещната страна, с цел да извлечеш максимума.

Twitter също може да е добро начало с използването на блокчейн търсачки, защото съществуват много профили, които споделят своите интересни "открития" с цел разрастване на собствената си аудитория или за повдигане на определени въпроси, свързани с проблеми, като например хакове и експлойти. Подобен пример е профила на @lookonchain. Разбира се, не може да се има доверие на всичко видяно онлайн и внимателно трябва да направите собственото си проучване, ако например сте решили да купите някой шиткойн, който току-що е бил закупен от адрес, който "никога не е имал загуба".

- Lookonchain (@lookonchain) July 28, 2023

Все още няма коментари
Нов коментар