Binance се отказва от Monero в отговор на регулаторен натиск

Изолацията на Monero от криптоборсите изостря дебата за баланса между поверителност, регулации и потребителски права

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Монеро (XMR) е една от най-големите криптовалути с 2.2 млрд. долара пазарна капитализация, която специализира в областта на поверителността, и съществува на пазара от повече от десетилетие. Разработена с цел да предостави възможно най-висока степен на анонимност, Монеро използва криптографски техники като Ring Signatures и Stealth Addresses, които позволяват на потребителите да извършват транзакции без възможност за проследяване. Тази особеност е нож с две остриета, тъй като, от една страна, предлага защита на личните данни, а и финанси, но от друга, предизвиква загриженост сред регулаторните органи.

Сложността около тези private монети, като Монеро, идва от техните несъвместимости с нарастващите регулаторни изисквания за прозрачност и спазване на законите за борба с изпирането на пари (AML) и финансиране на тероризма (CFT). Някои свързват действията с тези от преди повече от година, когато криптомиксерите бяха под светлината на прожекторите...

В контекста на тези предизвикателства новината, че Binance, най-голямата криптоборса, планира да премахне Монеро от своята платформа, предизвика значително негативно въздействие върху пазарната стойност на монетата. Решението на Binance се възприема като реакция на нарастващия регулаторен натиск и стремежа на борсата да остане в съответствие с международните стандарти за борба с финансовите престъпления. Спадът на стойността на Монеро с около 35% за броени часове елиминира значителна част от пазарната ѝ капитализация и изпрати ясен сигнал до инвеститорите за несигурното бъдеще на криптовалути, базирани на анонимност. Все пак XMR се възстанови, като от 140 долара падна до 100, а вече се търгува за над 126 долара.

Други криптоборси също са взимали подобни решения. В края на 2023 г. OKX обяви, че ще премахне Монеро и Zcash - още една криптовалута, фокусирана върху поверителността. Тези действия подчертават нарастващата изолация на private монетите в екосистемата на криптовалутите и изискват от техните разработчици да намерят нови начини за балансиране между поверителността и регулаторните изисквания.

Въпреки тези предизвикателства реакциите в криптообщността са смесени. Някои коментатори предвиждат, че премахването на Монеро може да има отрицателни последици не само за самата монета, но и за репутацията на Binance. Те се аргументират с това, че криптоборсата може да загуби доверието на част от своите потребители, които ценят поверителността и анонимността, предлагана от криптовалути като Монеро, и че борсата никога досега не е поставяна "между чука и наковалнята" по този начин.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bobsyn avatar :-|
    Batezuzi
    • + 1

    Инвеститори е ключова дума. Очевидно, че говорим не за провал във функционалността, а за поредни спекулации относно цената. Хората трябва да разберат, че все още сме далече от масово приложение на криптото и затова има такива пикове и спадове. Когато почнем да мислим как конкретна криптовалута ни е решила проблем, с който вече правим нещо, което преди не е можело, тогава пазарът ще се изчисти от спекуланти.

    Нередност?
Нов коментар