🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Наръчник за избор на централизирана криптоборса

Какво трябва да търсим при избора на борса, която предлага разнообразие от криптовалути и конкурентни такси

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Изборът на централизирана криптоборса изисква доверие и внимателно проучване на нейната репутация
  • Важно е да се провери наличието на разнообразие от криптовалути и да се сравнят таксите на различни борси
  • Потребителите трябва да проведат собствено проучване и да направят информиран избор, който отговаря на техните нужди, цели и предпочитания

Активността по криптоборсите не спира денонощно. В света на модерните финанси криптоактивите също продължават да набират скорост, като вълнуват икономиката и обществото, а промените настъпват изключително бързо. Изправени пред новата реалност и възможностите за реализиране на печалба, индивидуални и институционални инвеститори, фирми и дори правителства по целия свят търсят начини да се адаптират и да използват възможностите на тези децентрализирани форми на пари. В сърцевината на тази революция са криптоборсите - платформи, които осигуряват възможността на крайния потребител да търгува с виртуални валути.

Онлайн борсите с централизирана структура осигуряват удобна среда, в която участниците могат да се ангажират, там често има и обучителни материали, чрез които да започнат да учат и постепенно да разбират повече от тази сложна материя. В ролята на виртуални посредници те позволяват на търговците да конвертират конвенционални валути (като долари, евро, български левове) и да ги използват за покупка на криптоактиви. Допълнително те могат да предлагат и други услуги като получаване на доход върху средствата, поддържани в борсовата сметка, дебитни и кредитни карти, захранвани с крипто, достъп до NFT пазари и други. Платформите предлагат интуитивен потребителски интерфейс, който е критичен за привличане на нови участници в този изключително конкурентен сектор. Захранването на борсите става с банкова или финтех карта, както и SEPA превод в евро.

Безопасност и рискове в криптотърговията

Исторически погледнато, колкото и голяма да е дадена криптоборса, на потребителите никога не може да се гарантира, че зад кулисите няма лоши практики, които рискуват парите им, или дори че в някакъв момент платформата няма да стане жертва на някаква атака, хак или злоупотреба, а средствата им да изчезнат - както последно се случи с FTX. На фона на регулаторната неяснота дори най-големите играчи в сектора като Binance и Coinbase са изправени пред сериозни обвинения за злоупотреба и предлагане на нерегистрирани ценни книжа, каквито официално вече се водят десетки криптовалути. От друга страна, големи хедж фондове и имена от света на традиционните финанси, управляващи трилиони долари, в лицето на BlackRock, Fidelity, Invesco и Deutsche Bank показват своя интерес към криптосектора, възможностите за ETF върху биткойн и дори собствени централизирани борси.

Избор на централизирана криптоборса: Съвети и препоръки

При избора на централизирана криптоборса трябва да се отчетат няколко ключови аспекта, главно сигурност, такси, разнообразие от крипто и интерфейс. Централизираните борси (CeX) са собственост и се управляват от една или повече компании или фондове. Платформата обаче е отговорна за координацията на сделките, осигуряването на ликвидност и гарантирането на сигурността на потребителските активи.

Създаването на акаунт в криптоборса е действие, което изисква значително доверие, тъй като включва предоставяне на вашата лична информация. Ето защо е критично да отделите време за проучване на борсата, която планирате да използвате. Внимателно прочетете отзиви, медийни публикации и информация за проблеми със сигурността в миналото. Разберете как борсата се е справила със ситуации на криза и дали има скрити такси. Отделете време и за да разберете спреда - разликата между цената на покупка и продажба, и да сравните с конкурентни борси, включително такива на българския пазар. По-ниските такси и спредове обикновено свидетелстват за по-добрата или поне по-голяма борса.

Сравняването на таксите на различни криптоборси е трудно и трябва да се внимава с множество индикатори, защото не всички имат еднакви структури на таксите и не търгуват с едни и същи монети. Тези такси се променят със състоянието на пазара, което затруднява да разберете какво дължите, докато не сте готови да теглите. Понякога има начин за намаляване на таксите за теглене и той започва с разбирането, че дадени активи начисляват по-високи ставки от други, така че намаляването на таксите за теглене може да бъде просто смяната на теглената монета. Преди да започнете тегленето, проверете курсовете на монетата, която планирате да поискате. Например, ако типът актив, който желаете да изтеглите, има висока такса, помислете първо за търговия и конвертиране в bitcoin или ethereum.

Такси и рискове при криптоинвестиции

Таксите са важни, тъй като те могат да повлияят върху общата печалба от вашите инвестиции. Без значение дали планирате да бъдете активен търговец, трябва да имате собствен план за действие, например къде ще държите средствата си, след като ги закупите, колко време отнемат транзакции от собствен портфейл към борса и обратно на платформата, която сте избрали, и т.н. Инвестициите в криптовалути, както и в други рискови активи като акции, злато и т.н. са свързани с риск. Криптоиндустрията е млада и макар потенциалът й за разрастване да е голям, няма никакви гаранции за печалба и винаги трябва да се подготвяте за възможността за загуби.

За да не се налага да се сблъсквате с криза на доверието, е най-добре сами да "пазите" своето крипто на собствени портфейли. Тоест използвате борсата с най-интуитивен за вас интерфейс или най-ниски такси, след което прехвърляте закупеното крипто на собствения си портфейл. Разбира се, това носи и рискове, че ако загубите своя частен ключ, никога няма да може да възстановите средствата си. Друга практика са така наречените бърнари - това са портфейли, които вие напълно съзнателно очаквате да "изгорят", заедно с активите, които имате на тях. Тези бърнари се използват за взаимодействие с defi приложения и борси, на които нямате доверие. Идеята е от основния си портфейл никога да не правите нещо различно от прости и сигурни транзакции, а от бърнарите да си позволявате риск с по-малки суми. Ако нямате хардуерен портфейл, но искате да изпробвате някои Defi продукти, най-бързият начин е да си направите Metamask и да "захраните" този портфейл от централизираната борса, която използвате.

Алтернативата: децентрализираните борси

Ако желаете обаче да сте едни гърди напред и да търгувате с най-новите токени, в които вярвате, че ще ви донесат печалба, опциите ви ще се изчерпят до платформи като Uniswap, Curve, Pancakeswap и Sushiswap, където ще взаимодействате с вашия бърнар портфейл.

Без централизираните криптопазари растежът в сектора никога нямаше да бъде толкова впечатляващ, въпреки текущата криптостагнация. Броят на виртуалните валути продължава да се увеличава, а повечето платформи са привикнали да предлагат на своите потребители широка гама от алткойни, главно защото платформите печелят именно от такси, а по-големият избор обикновено означава и по-големи обеми на потребители и търговия.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bobsyn avatar :-|
    Batezuzi
    • + 1

    Която и криптоборса да изберем не е добра идея да държим постоянно парите си там както в банкова сметка. Това е място за търговия, а не съхранение. За съхранение има хардуерни портфейли като ledger и trezor, които трябва да се купуват директно от сайтовете ба производителите, а бе през прекупвачи.

    Нередност?
Нов коментар