Как да търгуваме криптовалути през Uniswap

Най-голямата децентрализирана крипто борса е изключително важна за опита на всеки крипто потребител

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Uniswap и как да я използваме, за да станем част от бъдещето на децентрализираните обмени
  • Еволюцията на Uniswap, токенът на борсата (UNI) и заключване на токени за доходност
  • Достъп до криптовалути, които не се търгуват на централизирани крипто борси

Децентрализираните финанси (Defi) са форма на финансови взаимоотношения, базирани на блокчейн, без участието на традиционните посредници, които са заменени от умни договори. Те от своя страна са публични и са "научени" да изпълняват конкретна задача, като практически елиминират човешкия фактор. За да се потопим в света на Defi и да разберем какви са възможностите, които ни се предоставят, е най-добре да започнем с конкретно приложение, а след като се запознаем с него, всичко останало бавно ще започне да придобива повече смисъл.

Defi приложението, което сме избрали, е Uniswap - най-голямата децентрализирана борса с десетки млрд. долара месечни обеми - през бума от 2021 г. дневният обем достигна и 10 млрд. долара, a днес около 850 млн. долара. Платформата, която работи в блокчейна на Ethereum, позволява да закупите и едни от най-новите и малки по пазарна капитализация токени, които освен най-голям риск носят и най-голям краткосрочен потенциал за растеж.

Първите стъпки често отказват много хора, но те пък са и най-полезни. За да започнем, трябва да направим свой "бърнър" портфейл и в случая ще изберем Metamask, защото е един от най-интуитивните интерфейси за потребителски портфейл, чиито ключове да пазите сами. Под "бърнър" се има предвид, че този портфейл се използва за "работа" с различни приложения и основните ви средства не са на него, тоест сте готови да "изгори" и всичките ви средства на него да изчезнат, но това не би бил особен удар за вас.

Най-добрата практика е да пазите основните си средства на хардуерен портфейл, но ако това не е така, след като направите своя Metamask портфейл, трябва да го "захраните" със средства от предпочитаната от вас криптоборса. Внимавайте с блокчейна, който използвате, и като за начало е най-добре да прехвърлите единствено няколко долара (20 - 50 долара) в етериум, като изберете ERC-20 опцията от падащото меню и поставите адреса на новосъздадения си портфейл.

Магията на Uniswap

Същността на Uniswap е базирана на неговия CPMM (Constant Product Market Maker) модел. Ликвиден басейн (LP) e място, където две криптовалути поддържат стойностите си една срещу друга в сравнение с подкрепата им от криптопотребители, изразяваща се във вкарване на средства от определените криптовалути в LP-то и тяхното съотношение.

Да предположим, че внасяте две криптовалути в LP на Uniswap като доставчик на ликвидност. Можете да го направите с двойка токени с равна стойност, независимо дали са ETH и един ERC-20 токен, или два ERC-20 токена. Например "заключвате 2 етъра" и 4000 USDC. Обикновено един от токените е именно стейбълкойн като DAI, USDC или USDT. В замяна вие получавате "токени за ликвидност" като LP, които отразяват вашия дял в ликвидния басейн и съответната част от търговските такси, генерирани от басейна. Тоест, когато вкараме нашите 2 етериума и 4000 долара в LP с 200 етъра и 400 000 долара, ние ще притежаваме 1% от басейна и съответно 1% от общите такси на потребителите, използващи този басейн, ще бъде преразпределян на нас. Интересни са и NFT-та на Uniswap, които представляват притежанието на определен пул.

Uniswap получава приходи от такса, наложена върху всяка търговска операция, извършена чрез протокола. Тази такса, известна като "такса на доставчика на ликвидност", е определена въз основа на стойността на търговската операция и автоматично се разпределя сред LPs. За разлика от традиционните борси, Uniswap като протокол не генерира приходи за себе си, а за своите LPs. Поради отворения и децентрализиран характер на Uniswap не съществува централизирана единица, която контролира или получава печалба от протокола. Вместо това той се поддържа и подобрява от общност на разработчици, които допринасят за неговия напредък.

Как се изчислява ликвидност

Разглеждаме ликвидния басейн ETH/USDC. Ще наричаме ETH частта на басейна x, а USDC частта - y. Uniswap изчислява общата ликвидност в басейна, като умножава x с y, което ще наречем z. Основната идея зад Uniswap е, че z трябва да остава константа. Следователно формулата за общата ликвидност на басейна е: x * y = z. Ако инвеститор купи 1 ETH за USDC, използвайки ликвидния басейн ETH/USDC, той увеличава USDC частта и намалява ETH частта на басейна. Това води до увеличение на цената на ETH в конкретния басейн въпреки цената на централизираните борси.

Именно заради липса на ликвидност по-малки и дори новосъздадени токени (да ги наречем М) често "експлодират" като цена и биват изключително лесно манипулирани, защото има едва няколко LPs, в които всички заменят своя ETH за М. Тъй като количествата на М са ограничени, а той намалява заради предизвиканото търсене, новозаключеният eth се разпределя в стойността на M.

Пример: Пускат се 1000 М, заключени с 10 eth. Тук цената на 1 М=0.01eth. Когато инвеститор купи 200 М за 2 eth, в пула ще останат 800М и 12 eth, цената на 1 М ще стане 0.015. Сега, ако цяла група от хора започне да изкупува систематизирано и да рекламира М, пазарната му капитализация може да скочи експоненциално, докато някой не започне да вкарва М и да го разменя за ETH, ефективно "разкешвайки". Това се случва, защото след транзакцията в басейна има по-малко ETH и общата ликвидност на басейна (z) трябва да остане константна; този механизъм определя, че цената на ETH ще бъде z/x.

Подводни камъни

Освен че печелят такси за предоставяне на ликвидност на търговците, които могат да разменят токени, LPs трябва да са наясно и с ефекта, наречен "непостоянна загуба". Това е ефект, с който се сблъскват доставчиците на ликвидност (LPs) в криптоборсите. Примерно инвеститор е LP (доставчик на ликвидност) и депозира 0.5 ETH и 1000 USDT в Uniswap. Неговият дял в общата ликвидност е 10%. Ако цената на ETH се увеличи до 4000 USDT, а инвеститорът реши да изтегли средствата си, той получава по-малко ETH и повече USDT, около 2000 долара. Обаче, ако не беше вложил в Uniswap, щеше да има 3000 долара. Загубата е "непостоянна", защото може да се компенсира от таксите, които LPs печелят, или цената на токените се върне до оригиналната. Често главно е колко процента от пула притежаваш. Също трябва да се внимава с конкретните токени, които се търгуват, защото често може да попаднете на измами от всякакъв характер.

Токенът на Uniswap (UNI)

UNI бе пуснат през септември 2020 година и оттогава привлича потребители и LPs към платформата. UNI е токен от типа ERC-20, което означава, че е създаден върху Ethereum и може да бъде съхраняван във всеки криптопортфейл, поддържащ ERC-20 токени.

Той предоставя на неговите притежатели право на управление, тоест те могат да гласуват за промени и подобрения на протокола. Обхватът на вота на потребител е пропорционален на броя на токените за управление, които той притежава. Процесът на управление е децентрализиран, всеки може да внесе ново предложение и всеки може да гласува.

Тази статия е предназначена само за информационни цели и не трябва да се разглежда като инвестиционен съвет. Криптовалутите представляват високорискова инвестиция и могат да доведат до значителни финансови загуби.

Как да използваме Uniswap



След като направим своя Metamask и преведем средства, може да направим първата си "обмяна" с Uniswap.

Свържете се с вашия Ethereum портфейл на уебсайта на Uniswap. Изберете токена, който желаете да търгувате. Uniswap поддържа няколко ERC-20 токена; уверете се, че сте избрали правилния.

Въведете сумата, която искате да обмените. Интерфейсът ще ви покаже ориентировъчната сума от другия токен, която ще получите, въз основа на текущия обменен курс.

Ако сумата е удовлетворителна, можете да кликнете върху "Swap". Вашият портфейл ще ви помоли да потвърдите транзакцията. Ще може да видите колко би струвала тя. Ясно е, че ще излезе по-скъпо от Binance или Coinbase например, но това е само тестова транзакция, от която да придобиете опит. При по-големи транзакции и големи LPs може дори дори да спестявате пари. Обърнете внимание на "slippage" и не позволявайте да е твърде висок процент.

След потвърждение на транзакцията тя ще бъде извършена на блокчейна на Ethereum. Накрая токените ще се покажат във вашия портфейл, ако не ги виждате, може да намерите токена в Coingecko или Coinmarketcap и да кликнете Metamask иконата, която стои някъде около графиката, за да се покаже конкретния токен във вашия портфейл.
Все още няма коментари
Нов коментар