В търсене на дребните инвеститори

Как традиционните брокери и банки по света премахват таксите и свалят бариерите за влизане на пазарите

Подривните модели принудиха традиционните финансови компании да се съобразяват с тях
Подривните модели принудиха традиционните финансови компании да се съобразяват с тях
Подривните модели принудиха традиционните финансови компании да се съобразяват с тях    ©  Shutterstock
Подривните модели принудиха традиционните финансови компании да се съобразяват с тях    ©  Shutterstock
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Когато през октомври миналата година Charles Schwab - един от най-големите онлайн брокери за търговия в света по приходи, обяви, че ще премахне таксите за търговия с акции, опции и взаимни фондове, много от инвеститорите се запитаха как компанията ще запази високата си норма на печалба. Притесненията се отразиха веднага и в цените на акциите й. Ходът на Charles Shwab не е изолиран случай, а е част от една изцяло нова тенденция, която е резултат от новите подривни модели. Става въпрос за търговия на финансовите пазари без комисиони и с по-малки суми, като целта е да се върнат малките инвеститори на борсите, които след фалита на Lehman Brothers загубиха доверие в тях. Сега освен брокерите в този сегмент без такси се намесват и големите американски банки, което очертава ясно тенденцията.

Тя обаче беше наложена от компании като Robinhood в САЩ, в която единият от създателите е българинът Владимир Тенев, а в Англия по този начин оперира Freetrade. Само преди няколко месеца в този сегмент се намеси и Revolut, като услугата е валидна и в България. Нещо повече - тези млади компании, освен че не таксуват за търговията с акции, предлагат и частична търговия с тях, тоест, вместо да се купува цяла акция, тя може да се купи "на части". Теоретично това означава, че дори със 100 долара инвестиция в акциите на Amazon (които към настоящ момент се търгуват над 2 хил. долара за брой) става възможна. Предимствата за дребните инвеститори са ясни - получават лесен и евтин достъп до фондовите пазари. Това с условието, че търговията на тях не е за всеки и трябва да става след консултация със специалист, като рискът от загуби не е малък.

Именно и подривният модел на горните компании директно се отрази върху акциите на традиционните брокери. Книжата на Charles Schwab се понижиха с около 40% от май 2018 г. до октомври 2019 г., на TDAmeritrade поевтиняха с 45% за същия период, а на E*Trade се простиха с над 40% за същия период от време. КогатоShwab, първи от големите брокери, обяви, че ще намали комисионата от 4.95 долара за сделка с акции, опции и публични фондове на 0, отприщи вълната. На следващия ден TDAmeritrade обяви, че направи същото, последва Е*Trade. Interactive Brokers пък обявиха нова онлайн платформа, където също ще липсват комисиони.

Млади срещу стари

За да се усети ефектът от падането на таксите, трябва да се види какъв е размерът им, налаган от традиционните брокери. В България през такъв таксата за търговия е между 0.01 и 0.02 долара на акция или процент, но често има и минимум на сделка - между 2 и 15 долара за акции в САЩ, до 8-18 паунда на сделка за акции в Англия, около 12 евро на сделка за борси от еврозоната. При договорите за разлика при по-големите посредници минималната такса е 2-4 евро на сделка, но има и олихвяване на осигурените средства на маржин, което често е лихвата на Фед/ЕЦБ или Libor + 3% годишно. Обикновено когато има комисиона под формата на процент от сделката и минимална сума, посредникът начислява по-високата сума. Таксите във Великобритания също са много високи - най-големият местен онлайн брокер Hargreaves Lansdown взима между 11.95 и 5.95 паунда на сделка в зависимост от броя и честотата на транзакциите.

За да отговорят на тези предизвикателства, най-големите имена в инвестиционното банкиране също решиха да се включат директно в борбата за пазарен дял. Засега това не се случва в България, което донякъде е разбираемо и заради липсата на мащабен интерес от дребните инвеститори.

И банките в играта

JP Morgan обяви през 2018 г. платформата си You Invest в MyChase, където позволи на клиентите си да инвестират суми от поне 500 долара (с комисиона от 0.35% на месец), като потребителите могат както да управляват сами средствата си, така и да ги инвестират чрез алгоритъм за търговия. За една година платформата е надхвърлила един милион потребители според ръководството на JPM.

Goldman Sachs обяви миналия месец, че ще започне да управлява портфейли само от 5 хил. долара, като също ще прилага вид алгоритъм при управлението им. Morgan Stanley също обяви подобен ход с частни инвестиции от 5 хил. долара (с комисиона 0.35%), които също ще управлява чрез алгоритъм.

За големите инвестиционни банки, които се свързваха основно с големи институционални и бизнес клиенти, навлизането в частните инвестиции и с толкова нисък праг може да изглежда странно на пръв поглед, но стратегическите ходове ще осигурят допълнителен поток от ресурси във времена, в които ликвидността на финансовите пазари е изключително оскъдна.

Но как ще печелят брокерите сега

Брокерите имат различни бизнес модели и ефектът от премахване или намаляването на таксите ще бъде различен. Например Schwab предупреди, че едва около 10% от приходите на компанията са идвали от комисиони и такси и премахването им няма да доведе до драстичен спад. От друга страна, една трета от приходите на TDAmeritrade идват от таксуването на сделките и може да изпита по-голям спад. В интерес на истината TDAmeritrade подобно на останалите брокери нямаше голям избор. Когато цялата индустрия се движи в една посока, всеки се притеснява да не загуби клиенти, когато конкуренцията премахне таксите преди тях. Затова онлайн брокерите в известна степен по едно и също време драстично обявиха заличаването на таксите.

Интересното е, че след този ход акциите на големите брокерски компании се стабилизираха, като някои дори се повишиха драстично. Книжата на Charles Schwab се покачиха с над 33% от октомври миналата година, тези на TDAmeritrade с над 50%, а E*Trade с 20% за същия период от време. Дори компании, които управляват трилиони активи, не успяха да избегнат вълната. Очаквано или не, последва премахване на комисионите от страна на двете най-големи имена в инвестиционните среди - Blackrock и Vanguard. Компаниите като Robinhood си позволяват да премахнат таксите, като реално те поемат една част от тях, но в дългосрочен план идеята е приходите да идват от повече абонаментни планове.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    iqd30687376 avatar :-|
    iqd30687376

    Are you in need of Urgent Loan Here no collateral required all problem regarding Loan is solve between a short period of time and duration more than 20 years what are you waiting for apply now and solve your problem or start a business with Loan paying of various bills I think you have come to the right place just 2% interest rate. Contact Us Via.email: [email protected]
    whatspp Number +918929490461
    Mr Abdullah Ibrahim

    Нередност?
Нов коментар