Споделена алтернатива

P2P платформите се доказват уверено като все по-търсена инвестиция. Повечето компании запазват доходността си дори на фона на корона кризата.

P2P компаниите трябваше да спечелят отново доверието на инвеститорите, като им гарантират сигурност и се справят с финансовите им притеснения.
P2P компаниите трябваше да спечелят отново доверието на инвеститорите, като им гарантират сигурност и се справят с финансовите им притеснения.
P2P компаниите трябваше да спечелят отново доверието на инвеститорите, като им гарантират сигурност и се справят с финансовите им притеснения.
P2P компаниите трябваше да спечелят отново доверието на инвеститорите, като им гарантират сигурност и се справят с финансовите им притеснения.
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

"Ние не предлагаме най-високата доходност, що се отнася до алтернативни инвестиции, а по-скоро залагаме на стабилността."

Лоик льо Пишу, съосновател и главен изпълнителен директор на Klear

"Имаше намаляване на активността, тъй като хората предпочетоха да проследят как ще се развие пандемията, преди да продължат да инвестират."

Ивайло Иванов, главен изпълнителен директор на Iuvo

Корона кризата оказа съществено влияние върху начина, по който хората инвестират. Някои инвеститори преосмислиха част от по-рисковите си вложения и се насочиха към по-сигурни активи, докато други видяха възможност за печалби и станаха по-толерантни към риска. На фона на тези процеси обаче алтернативните инвестиции като платформите за споделено кредитиране (P2P) и интересът към тях остават сравнително стабилни въпреки предизвикателствата, пред които се изправиха. P2P компаниите трябваше да спечелят отново доверието на инвеститорите, като им гарантират сигурност и се справят с финансовите им притеснения.

Peer-to-peer кредитирането е споделяне на финансов ресурс от човек към човек, което избягва банката като посредник. Това позволява да се постигнат по-добри лихвени условия за кредитополучателите и по-добра доходност за инвеститорите - в зависимост от избраната рискова стратегия и това доколко активно управлявате портфейла си.

През последните години в България се увеличават компаниите за p2p платформите, а част от тях са с местни корени. На фона на нулевите лихви по депозити, риска пред акциите и глобалната икономика платформите за споделено кредитиране се оказват атрактивен вариант с доходност, която може да нахвърли и 20%. Това си личи от броя на клиентите, инвеститорите и вложените в тях суми.

След забавянето - растеж

"В началото на извънредното положение броят на заявленията за кредити и нови инвестиции осезаемо намаля. От началото на юни обаче наблюдаваме своеобразно възстановяване и е налице обратната тенденция - повечето от инвеститорите ни останаха с нас и даже започнаха да инвестират повече средства. Смятам, че причината за това е доброто представяне на кредитните ни портфейли", коментира пред "Капитал" съоснователят и главен изпълнителен директор на Klear Лоик льо Пишу. Същото потвърждават и от платформата Iuvo, която по същество представлява т.нар. peer-to-peer marketplace - тя не предоставя финансиране, а дава възможност на инвеститорите да вложат средствата си в кредити, отпуснати от трети страни, най-често небанкови компании за заеми, лизингови дружества, факторинг компании и т.н. регулирани институции, предоставящи финансиране. "По същество Iuvo е инвестиционна услуга и с разрастването на коронавируса по света наблюдавахме намаляване на активността, тъй като хората предпочетоха да проследят как ще се развие пандемията, преди да продължат да инвестират", коментира главният изпълнителен директор на платформата Ивайло Иванов.

От 2017 г. тук работи и създадената от Венелин Тодоров и Симеон Андонов платформа Cashlend. От есента на миналата година до днес инвестициите в нея са се утроили, показва справка в сайта им. Към момента те са за 7.3 млн. лв., които идват от над 430 инвеститори, а клиентите със заеми от нея са 8500. Освен това от България има достъп до европейски платформи като Bondora, Mintos и други.

Устойчива доходност

Дори и на фона на нестабилността на световните пазари p2p платформите запазват доходността си стабилна. Iuvo не предоставя финансиране, а по същество представлява платформа, в която инвеститорите могат да вложат средства в кредити, отпуснати от други компании. Тя е от peer-to-peer marketplace платформи за споделено кредитиране, които печелят от таксите, които събират от оригинаторите. "Инвеститорите ни успяват да реализират средна доходност 9% на годишна база, без да има каквито и да било смущения в изплащането на кредитите", споделя още Иванов.

От създаването й през август 2016 г. досега регистрираната в Естония Iuvo е достигнала над 130 млн. евро инвестиции. Тези пари са инвестирани от малко над 20 хил. инвеститори от над 140 държави по целия свят. Инвеститорите, използващи p2p платформата, продължават да растат - от компанията споделят, че от февруари 2019 г. до февруари 2020 г. броят на регистрираните потребители в Iuvo се е увеличил с 91%, на инвестираните средства - със 115%, а сумата на качените кредити - с 87%. Естествено, с разпространението на коронавируса по света растежът се забавя, но с тенденцията бавно да се възстанови до устойчиви нива. Данни на компанията показват, че през май обемът на инвестиции в платформата е нараснал с 85% спрямо предходния месец. "По време на извънредната ситуация се съсредоточихме върху това да сме в непрекъсната комуникация с кредитиращите дружества, с които работим. Искахме да знаем в реално време как кредитополучателите обслужват задълженията си, какви са плановете на местните регулатори в съответните държави и как финансовите институции реагират на тях, за да знаем как да реагираме", казва Иванов.

Преди всичко стабилност

Работещата на българския пазар от 2016 г. платформа Klear също отбелязва стабилен растеж и не усеща драматично ефектите от забавянето на глобалната икономика вследствие от коронавирус пандемията. Тя е пример за класическа p2p платформа - компанията позволява на инвеститорите да изградят портфейл от различни кредити, в които да вложат средствата си според избраната от тях рискова стратегия и търсената доходност, а от друга - отпускат финансирането на търсещите средства след преценка на кредитния риск, като могат да използват за целта и собствени средства, а не само набраните от инвеститорите. От създаването й в края на 2016 г. до този момент през платформата 1423 инвеститори са отпуснали 1448 заема на стойност малко над 13.3 млн. лева, показват данни на компанията. "Прогнозираме средна годишна доходност за инвеститорите от 5.5% през тази година и към този момент изглежда, че ще покрием предварителните си очаквания, тоест спад в доходността за инвеститорите няма да има. Това се дължи на факта, че Klear отпуска кредити само на проверени лица, които са със стабилен доход, добра кредитна история и устойчиви на икономически шокове. Ние не предлагаме най-високата доходност, що се отнася до алтернативни инвестиции, а по-скоро залагаме на стабилността", коментира съоснователят и главен изпълнителен директор на Klear Лоик льо Пишу. Данни на компанията показват, че просрочените кредити в платформата, които се изплащат без закъснение, са 92% от всички, а повече от 4 вноски просрочват едва 3% от кредитополучателите.

Гаранция и риск

При peer-to-peer кредитирането съществуват рискове, но и очакваната доходност е по-висока. Основната несигурност в случая се изразява в невъзможността кредитополучателят да изплати кредита си - риск, който обаче съществува и във всяка друга ситуация. Платформите за p2p кредитиране не са банки и вложените средства не са на депозит, сумите до 196 хил. лв. не са гарантирани от Фонда за гарантиране на влоговете.