🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

В търсене на стабилната валута - доларът и всички останали

Икономистите залагат на азиатските и цикличните валути пред долара през 2021 г.

Цикличните валути, сред които новозеландският, австралийският и канадският долар, печелят от възстановяването на глобалната икономика.
Цикличните валути, сред които новозеландският, австралийският и канадският долар, печелят от възстановяването на глобалната икономика.
Цикличните валути, сред които новозеландският, австралийският и канадският долар, печелят от възстановяването на глобалната икономика.    ©  Christine Roy
Цикличните валути, сред които новозеландският, австралийският и канадският долар, печелят от възстановяването на глобалната икономика.    ©  Christine Roy
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Статутът на дадена валута може да се разглежда като признак за икономическата мощ на държавата. Те често отразяват, макар и с различна тежест, икономическото здраве, военната мощ, управлението, надеждността, прозрачността и технологиите. Накратко, това е геополитически и икономически конкурс за красота. Бумът на фискалните стимули по света може да доведе до проблеми и да увеличи нестабилността в някои валути. Стойността на долара например се е понижила с 10% в сравнение с година по-рано, макар от началото на тази година да връща част от своите позиции. Опасността от инфлация и допълнителното отслабване на глобалната резервна валута през последната година провокира инвеститорите да търсят други по-перспективни пари.

Данните на МВФ

Последните данните на Международния валутен фонд (МВФ), които са за третото тримесечие на 2020 г., показват, че резервите в щатски долари, държани от централни банки или други финансови институции, намаляват до 60.4%, най-ниският дял за долара от средата на 90-те години. Статутът на щатския долар като основна глобална резервна валута се посочва като "прекомерна привилегия" за САЩ от някои инвеститори, защото предоставя няколко уникални предимства. А те може и да не отговарят на днешните нови глобални икономически реалности. Те включват способността да се финансират дефицити с по-ниски ставки, да се използват доларови санкции и други форми на финансов контрол като инструмент на арената на международните отношения. Както и да бъде глобален източник на ликвидност в краен случай. В по-широк смисъл това улеснява американските компании да правят бизнес. В ерата на голямата конкуренция между САЩ и Китай китайското ренминби получава най-голямо внимание като доларова алтернатива въпреки факта, че китайската валута формира едва 2% от световните резерв. Това е и въпреки факта, че икономиката на страната расте с много по-големи темпове от останалите. Регулацията на валутния курс обаче действа и като ограничител за чуждите инвеститори в юана.

Интересът към японската йена се е увеличил най-много. От 2013 г. насам делът й в чуждестранен резерв в банките нараства от 3.5% до почти 6%.

"Японската йена остава структурно подценена и вероятно ще остане такава, осигурявайки подкрепа за японските акции. Австралийския и новозеландския долар са надценени спрямо индикатора за покупателна способност и инвеститорите трябва да внимават, ако търговията и глобалното икономическо възстановяване загуби инерция", коментира Джонатан У. Кози, управляващ директор и старши анализатор на макро стратегии, Merryl Lynch в седмично съобщение до инвеститори.

Свързани с възстановяването

Огромните фискални и парични стимули подкрепят цикличните валути като австралийския долар, новозеландския долар и канадския долар. През последните месеци теорията до голяма степен се потвърди, тъй като най-ефективните основни валути спрямо долара са австралийският долар, норвежката крона и новозеландският долар. След предизвикания от пандемия скок на щатския долар през март миналата година, диференциалите в лихвените проценти, които благоприятстваха долара спрямо най-големите му търговски партньори, се сринаха, тъй като Фед незабавно сведе своя лихвен процент до почти нула и започна да печата пари. Очакванята за проблеми с долара се потвърдиха и валутата завърши 2020 г. с 6% по-ниска стойност. Много инвеститори очакват тази тенденция да продължи и през 2021 г. Засега доларът е устойчив, особено спрямо еврото от началото на година, но силният икономически отскок и очакванията за глобален растеж вероятно ще продължат да са в полза на валути обвързани със суровини като австралийския долар, новозеландския долар и канадския долар според анализатори.

Опасност от вдигане на лихвите

Паричната политика може да се превърне в проблем през следващите няколко години. Резюмето на икономическите прогнози на Фед от март показва, че повечето управителите на централната банка на САЩ не очакват повишаване на лихвените проценти тази или следващата година. Четирима от 18 служители прогнозират възможен ръст на ставките през 2022 г. Краткосрочните лихвени проценти са фиксирани близо до нулата, но дългосрочните лихвени проценти вероятно ще се повишат в отговор на очакванията за по-висока инфлация. И Федералният резерв не дава индикации, че ще постави ограничение на дългосрочните лихви, стига общите финансови условия да бъдат приспособими. Добрата новина за долара е, че нито Европейската централна банка (ЕЦБ), нито Bank of Japan вероятно ще вдигат краткосрочните лихви в скоро време, а централната банка в Япония е фиксирала 10-годишната доходност от облигациите си на нула. Федералният резерв вероятно ще промени фискалната си политика пръв, подкрепяйки мнението, че доларът може да се задържи на нива спрямо еврото и йената, дори ако понесе удар от бенефициентите от нарастващите цени на суровините и глобалния растеж като Австралия, Канада и Нова Зеландия.

Ръст на изток

"Растежът на Азия ще се възобнови рязко. Очакваме среден ръст в БВП от над 6.2% в Азия през 2021 г. Японската йена и китайският юан са валутите, в които предпочитаме да инвестираме", казват Крис Киполитас, директор глобална фиксирана доходност, и Кен Пенг, директор на азиатските инвестиционни стратегии от Citigroup, в очакванията си за 2021 г. пред инвеститорите.

Нарастването на задлъжнялостта на правителството на САЩ и произтичащата от това финансова репресия ще продължат да оказват натиск върху щатския долар и по този начин ще подкрепят азиатските валути през следващите години. Превъзходството на китайския юан тази година се дължи на голямата разлика в доходността на облигациите в САЩ и Китай - при 5-годишните бондове тя се е увеличила от под 50 до почти 300 базисни пункта. Валутите на развиващите се азиатски пазари като тайландския бат, индонезийската рупия, индийската рупия и сингапурския долар се представят по-слабо от китайския юан поради рискове, свързани в по-бавното им икономическо възстановяване. Въпреки това анализаторите очакват азиатските валути да останат стабилни и постепенно да се съживят на фона на по-слаб долар и очакванията за по-рязък икономически отскок през 2021 г.

Възстановяването в Латинска Америка

По време на пандемията латиноамериканските обменни курсове претърпяха резки спадове. Бразилският реал например загуби 50% от стойността си. Въпреки това инфлационните очаквания в региона остават ниски и някои валути може да се възстановят бързо. Въпреки че е малко вероятно да се случи огромен приток на големи чуждестранни инвеститори в местните облигации предвид ниското ниво на лихвените проценти, очаква се през следващите месеци да се влее капитал в местни акции и компании. На фона на глобалното икономическо възстановяване през 2021 г. бразилският реал и колумбийското песо са основните заподозрени за бърз отскок. Мексиканското песо също може да възвърне част от спада си. От друга страна рисковете в чилийското песо остават подчертани от изборите в страната и предложенията за промяна в местната конституция.

Бавният ръст в Европа

Еврозоната вече не е изправена пред потенциален риск от разпадане, с което отпада значителен натиск над еврото. Фондът за възстановяване на ЕС вероятно ще предоставя икономическа подкрепа на по-слабите икономически страни в периферията на съюза, докато програмата за купуване на облигации на ЕЦБ вече включва повече национални облигации, включително тези на Гърция. Паундът също изглежда стабилен. Основният катализатор за подобрено представяне са признаците на увеличаващо търсене на активи в Обединеното кралство, включително акции и имоти, което бавно трябва да увеличи притока на стерлинговите покупки.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    srx1422179444388858 avatar :-|
    Димитър Димитров
    • + 4

    САЩ и доларът ги очаква продължителна стагфлация . Не може да има стабилна при това национална , която играе ролята на световни пари . Делът на американската икономика в БВП на света намалява и ще намалява , а дълговете ще растат. Същото се отнася и за Европа . И не само като дял от БВП на света , но и като население Северна Америка и Европа се свиват . Цивилизованите застаряват и измират . Демографски проблеми скоро ще имат и Китай . Както се казва ,всичко тече ,всичко се променя, а последните ще станат първи . Някой ден ще се стигне до наднационална обща парична единица за разплащане в международната търговия и тя може да е нещо подобно на биткойна .

    Нередност?
Нов коментар