🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Инфлацията се завърна с 0.6% увеличение на цените през март

Повишението идва от горивата, които поскъпват с 5.2% на месечна база

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

След два месеца с дефлация потребителските цени отново се повишават - с 0.6% на годишна база през март, става ясно от данните на Националния статистически институт (НСИ). Минусът се превърна в плюс основно заради поскъпване на горивата за автомобили. Може да се очаква темпът на растеж на цените да се ускори през следващите месеци заради по-ниската база от миналата година.

На месечна база инфлацията е 0.1% през март, като хранителните стоки са по-евтини с 0.1%, а транспортът поскъпва с 3%. По европейския Хармонизиран индекс на потребителските цени (ХИПЦ) инфлацията на годишна база е 0.8% през март. Темпът на повишение на цените се ускорява и в ЕС - от 0.9% през февруари на 1.3% през март по предварителни данни на Евростат и причината са енергийните цени.

Отново инфлация

Причината изменението на потребителските цени да се върне обратно на положителна територия през март е транспортът. Цените на стоки в групата остават под нивата си от година по-рано. Но докато през февруари разликата беше 6%, през март тя се свива до 0.5%.

В тази група горивата за автомобили са с най-голяма тежест. Техните цени са с 2.4% по-ниски спрямо март 2020 г., след като през последния месец поскъпват с 5.2%. За сравнение, този февруари цените бяха с 11.8% под нивата си от същия период на миналата година.

В останалите стокови групи движенията са минимални. Цените на най-голямата група стоки в потребителската кошница (с 32%) - храните, остават непроменени спрямо нивото си от март 2020 г. Във втората най-голяма група - жилищно обзавеждане и комунални услуги, годишната инфлация леко се ускорява от 1% през февруари на 1.2% през март. Цените на облекла и обувки пък остават потиснати - с 3.3% под миналогодишните си нива, а на месечна база понижението е с 6.2%. Тези стоки обаче представляват едва 3.7% от потребителската кошница и влиянието им върху общия темп на цените в страната е слаб.

През следващите месеци може да се очаква инфлацията в страната да се ускори, тъй като навлизаме в период, в който сравнението ще е с ниската база от първите месеци на пандемията и наложените ограничителни мерки. Централната банка също прогнозира ускорение през първото полугодие в последния си Икономически преглед, публикуван през март. Експертите на БНБ посочват също, че през втората половина от годината може да се очаква повишение на стоки и услуги с административно определяни цени (като природния газ), което ще допринесе към общия растеж на цените в страната.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    polite_bear avatar :-|
    HERMES

    "В останалите стокови групи движенията са минимални. Цените на най-голямата група стоки в потребителската кошница (с 32%) - храните, остават непроменени спрямо нивото си от март 2020 г."
    Нима? Явно никой не е пазарувал олио напоследък. От 2 лв. за литър вече гони 3.50 лв. за литър.

    Нередност?
Нов коментар