🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Забравете за FAANG, идва FAANG 2.0

Акциите на компаниите от военния сектор, металите, енергетиката и агробизнеса отново влизат във фокуса на инвеститорите

Според някои финансови анализатори именно геополитическите шокове представляват добра възможност за влизане на пазарите от страна на инвеститорите
Според някои финансови анализатори именно геополитическите шокове представляват добра възможност за влизане на пазарите от страна на инвеститорите
Според някои финансови анализатори именно геополитическите шокове представляват добра възможност за влизане на пазарите от страна на инвеститорите    ©  Shutterstock
Според някои финансови анализатори именно геополитическите шокове представляват добра възможност за влизане на пазарите от страна на инвеститорите    ©  Shutterstock
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Очакванията за инфлация и заявката за промяна в лихвената политика на централните банки наруши реда на фондовите пазари, наложен през последните години от самите тях по време на пандемията от ковид-19. Войната в Украйна обаче тотално промени играта, носейки сериозен геополитически риск и ръст в цените на ключови ресурси, което още повече засили притесненията за забавяне на икономическия растеж глобално. Всичко това се прехвърли върху борсите, като някои сектори и индекси навлязоха в мечи пазар, други обаче изгряха заради потенциала има да растат покрай променената ситуация.

Според някои финансови анализатори именно геополитическите шокове представляват добра възможност за влизане на пазарите от страна на инвеститорите. Но не всеки ход може да бъде печеливш. "Някои сектори на пазара, които постигнаха изключителна възвръщаемост през последните години, са най-уязвими от по-висока инфлация и нарастващите лихви", пишат в доклад от началото на март анализаторите на Merril Lynch Лорън Санфилипо и Джоузеф Куинлан. И имат предвид технологичните и някои други интернет базирани компании, които изнесоха борсите до нови рекорди по време на локдауните и ковид кризата.

Професионалистите са на мнение, че те не са най-подходящите инвестиции "в нов свят на геополитически рискове и интензивност на ресурсите/твърдите активи". "Предпочитаме области, които са по-добре подравнени с макроротациите, включително енергийните акции, свързани с интензивността на ресурсите и прехода към декарбонизация, но също и стоки и активи, които по-общо се възползват от нарастващите цени на реалните активи" споделя в доклада Санфилипо.

Новият FAANG

Оригиналният акроним на FAANG, който впоследствие се промени, за да бъде включена и Microsoft (според други Facebook и Netflix трябва да отпаднат), е съставен от специфични за технологичната индустрия лидери, които се радваха на устойчив растеж през последното десетилетие, тъй като глобално икономиката се дигитализира все повече и след това дигитализацията се ускори през пандемията (и компаниите от FAANG увеличиха капитализацията си с близо 3.2 трлн. долара). Тук са най-големите борсови компании в света - Apple, Amazon, Microsoft, Alphabet и Facebook. Социалната мрежа дори изпадна в сериозна немилост, тъй като не постигна прогнозните си резултати, отчитайки за първи път спад на потребителите си. В резултат акциите й са надолу с над 40% от началото на годината.

Според Куинлан и Санфилипо през следващото десетилетие в основата на пазара ще бъдат друг тип активи. Новата версия на FAANG - FAANG 2.0, както го наричат анализаторите, се състои от активи, свързани с горива, аерокосмически и отбранителен сектори, селско стопанство, ядрена енергия и злато/метали/минерали (Fuels, Aerospace and Defense, Agriculture, Nuclear energy и Gold, metals, minerals). "Именно в тези области на пазара намираме бъдеща стойност предвид определящите ротации на пазара, които очакваме", смятат стратезите на американската банка. Разбира се, в никакъв случай не трябва да изключваме потенциала на технологичните компании, които са най-големите иноватори, и има стабилни бизнес модели. А инвеститори и анализатори смятат, че техните акции винаги трябва да имат място в портфейла. По-скоро в момента, както войната на Русия в Украйна забави и ни върна в историята назад, така на дневен ред излизат някои позабравени и по-стари сектори на икономиката.

Горива

Цената на петрола се е покачила с над 50% за последната година (спрямо 15 март). Мнението на анализаторите е, че котировките най-вероятно ще останат високи тази година. "Сега очакваме цените на петрола да достигнат пик през второто тримесечие, като средните цени на суровия петрол сорт WTI ще бъдат средно 100 долара за барел", написаха анализатори на кредитната агенция Moody's на 10 март. Все пак черното злато леко успокои ръста си и загуби за седмица 30 долара, но се задържа около ключовото ниво от 100 долара.

Геополитическото напрежение, силното търсене, ограничените доставки, недостатъчните инвестиции и редица други фактори ще поддържат цените на енергията завишени в средносрочен план. На фона на поскъпването на суровините и доброто представяне на енергийния сектор от началото на годината индустрията все още представлява само 3.7% от пазарната капитализация на S&P 500, доста под тежестта от 13.4% през 1990 г., когато един барел петрол струва около 30 долара.

Въздушна отбрана и военни технологии

Акциите от сектора на отбраната изпреварват представянето на по-широкия пазар от началото на годината на фона на очакванията, че засиленото геополитическо напрежение може да доведе до по-големи военни разходи. Акциите на Lockheed Martin, производител на военна техника с пазарна капитализация 120 млрд. долара, от които България чака самолетите си, са поскъпнали с над 25% от началото на 2021 г.

Германия заяви, че ще увеличи двойно годишния си бюджет за отбрана, докато Обединеното кралство и други страни поеха по-малко конкретни ангажименти. Берлин планира да купи и F35, които също се произвеждат от Lockheed Martin

Най-малкото НАТО изисква всеки член да допринася с повече от 2% от БВП до 2024 г., като този натиск идва и от САЩ от години. Разходите за отбрана също се покачват и в Азия, като голяма част от тях се насочват за киберсигурност.

Земеделие

Според данни на ООН планетата ще трябва да произвежда повече храна през следващите четири десетилетия, отколкото през последните 8000 години, взети заедно. Индексът на цените на храните на Организацията по храните и земеделието (FAO, част от ООН) достигна най-висока стойност за всички времена през януари 2022 г. и това отразява само поскъпването преди конфликта в Украйна.

Недостигът на оборудване, по-високите разходи, климатичните предизвикателства и нарастващото търсене от средната класа на възникващите пазари предполагат по-голям потенциал за печалби в глобалния агробизнес. Същото се отнася и за очаквания спад в износа на селскостопански продукти от Русия и Украйна. Русия доставя около 20% от световния износ на пшеница, докато Украйна доставя около 10% според ФАО.

Ядрена енергетика и ВЕИ

Ядрената енергия има най-високия коефициент на ефективност от всеки енергиен източник. Американското министерство по енергетиката обяви през март, че атомните централи в страната са оперирали на пълен капацитет през 92% от времето на 2020 г., което ги прави "най-надеждният източник на енергия в САЩ" според институцията. И докато държави като Германия спряха атомните си реактори, други като Франция ги увеличават.

Макар и не толкова ефективно, използването на възобновяема енергия се увеличава през последните години, особено след като пандемията предизвика значителни проблеми с доставките на други видове горива през 2020 г. "Дългосрочните договори, инвестициите в нови инсталации и приоритетен достъп до мрежата са в основата на растежа на възобновяемите енергийни източници", смята Санфилипо.

Злато, метали и минерали

Разглеждана от анализаторите като актив убежище (safe haven), ценaтa на златото се покачва с около 6% от началото на годината и се доближи до най-високата си цена някога, достигайки 2050 долара за унция през март. Преди избухването на войната в Украйна Goldman Sachs прогнозира цена 2100 долара за златото до края на годината. Проспектите за по-висока инфлация и усложняване на геологическата обстановка увеличиха търсенето от страна на инвеститорите.

Зеленият преход зависи от редките минерали и метали. Преходът от автомобили, задвижвани с горива, към електрически превозни средства ще зависи от наличието на редки метали. Според Международната агенция по енергетика "типичният електромобил изисква шест пъти повече минерални суровини от конвенционален автомобил". В допълнение, високата минерална интензивност, необходима за развиването на батериите, може да означава 40 пъти по-голямо търсене на литий до 2040 г. в сравнение със сега. Кризи като тази в Украйна пък още повече оказват влияние на цените им в посока нагоре.

Съветите на професионалистите

"Помислете за дългосрочни позиции в отбранителния сектор, особено в сектор киберсигурност", препоръчват анализаторите на Merrill Lynch. "Ние оставаме с положителна оценка за енергийния сектор, но вярваме, че кризата в Украйна може да забави или спре развитието на възобновяеми източници на енергия", допълва Джоузеф Куинлан от американската банка.

"Рецесия в Европа няма да остави невредими американските мултинационални компании", смятат анализатори на JP Morgan. "Използването на световната финансова система би могло в дългосрочен план да подкопае статута на резервната валута на долара", допълват от американската банка.

Каквито и ходове да предприемем, най-добре е да избягваме паническите решения. "Историята доказва, че паниката, когато хората не се чувстват добре (относно пазарите), обикновено е губеща инвестиционна стратегия", споделят анализатори на най-голямата частна банка в света.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар