🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Акциите на възникващите пазари се борят за доходност

Фирмите се нуждаят от по-добра защита от имитатори

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

В средата на годината, когато цените на суровините скочиха и фондовите пазари се сринаха, изглеждаше, че акциите на нововъзникващите пазари може да направят нещо, което са успявали само веднъж през последното десетилетие - да победят възвращаемостта на американските. Два месеца по-късно надеждата вече изчезна. Малкият скок в цените на акциите на богатите страни означава, че слабото представяне на нововъзникващите пазари вероятно ще продължи.

Повишаването на лихвените проценти в Америка, а и очакванията за още мерки през тази година не помогнаха на нововъзникващите пазарни икономики, особено на тези с големи сметки за внос и дългове, деноминирани в долари. През последното десетилетие обаче представянето на долара беше нестабилно, а лихвените проценти ниски. През същия период индексът MSCI EM (нововъзникващите пазари) е с възвращаемост 2.9% годишно срещу 9.5% за акциите на богатия свят.

Голям проблем е нарастващата разлика между печалбите на нововъзникващите пазари и богатите страни. В разцвета на възвращаемостта на нововъзникващите пазари, преди световната финансова криза от 2007-2009 г., маржовете за двата индекса бяха сходни. За разлика от американските акции обаче печалбите на развиващите се пазари така и не се възстановиха. Нетните маржове на печалбите, очаквани от анализаторите през тази и следващата година, възлизат на 7.5% в развиващите се пазари в сравнение с 12.8% в Америка и 8.9% в еврозоната. Разликата е най-голямата през този век.

Суровинен удар

Няколко фактора обясняват това. За страни - износителки на суровини, като Индонезия, Бразилия и Мексико огромните маржове преди колапса на Lehman Brothers отразяваха изключително високите цени на различни стоки като соя, петрол, въглища и никел, а не толкова доброто управление. Оттогава цените на тези стоки значително се понижиха. Дори след скорошния връх на индекса Bloomberg Commodity Index, когато Русия нахлу в Украйна, той падна с 43% от най-високата му стойност през този период.

Повече от една пета от индекса на MSCI EM се състои от държавни предприятия, които са затрупани с отговорности отвъд печалбата. Много от тях също са в енергетиката и финансите, които имаха трудно десетилетие. През десетте години до края на юни държавните фирми в индекса предлагаха годишна възвращаемост 2.6% срещу 4.2%, осигурявани от техните частни конкуренти.

Промяната в страните, които съставляват индекса, кара инвеститорите да се надяват на по-голяма експозиция към бързо развиващите се икономики, въпреки че тези надежди не изглежда да се реализират под форма на възвращаемост. През 2005 г. четирите пазара - Бразилия, Южна Африка, Южна Корея и Тайван - имаха по-голям дял в индекса от Китай. Сега китайските акции, регистрирани в Хонконг и континенталната част, представляват една трета от индекса, най-големият дял към монета.

Въпреки икономическия растеж китайските печалби остават под натиск. Индексът MSCI China се намира, удивително, под своя връх в доларово изражение, който достигна през 2007 г. През 2013 г. Yu Yongding (Ю Йонгдинг), президентът на Китайското дружество по световна икономика, каза, че печалбата от няколко тона стомана е "достатъчно, за да си купя близалка". Свръхкапацитетът в ключови китайски индустрии, които са залети от инвестиции, все още е проблем.

Ще растат ли печалбите?

IT aутсорсингът дава шанс за свързване на традиционната сила на нововъзникващите пазари с по-ниските заплати и все по-дигиталната глобална икономика. Но дигитализацията също е и причина да сме скептични към възраждането на нововъзникващите пазари. Възходът на фирмите с големи запаси от нематериални активи като софтуер и интелектуална собственост обяснява голяма част от ръста на печалбите в богатия свят и по-специално в Америка. Оценка предполага, че нематериалните активи, предимно неразкрити, са формирали 90% от пазарната стойност на S&P 500 през 2020 г. спрямо 50% през 1990 г.

Развиващите се икономики харчат много по-малко за научноизследователска дейност . От тези, които обикновено се включват в индексите на нововъзникващите пазари, само Южна Корея и Тайван надминават американските разходи за научноизследователска и развойна дейност, които възлизат на 3.5% от БВП. Еквивалентното число в Китай е 2.4%, а кампанията на правителството срещу най-успешните фирми за потребителски технологии в страната - като Didi в споделеното пътуване и Alibaba в електронната търговия - не вещае нищо добро за фирмите, фокусирани върху нематериални продукти. Според Световната банка инвестициите в научноизследователска дейност възлизат на по-малко от 1% от БВП в Индия, Индонезия, Мексико и Южна Африка.

Фирмите, които инвестират в нематериални активи, често се намират в оживени градове, които нововъзникващите пазари могат да предложат. Те също се нуждаят от надеждно управление и правни системи, така че инвестициите да могат да бъдат защитени от имитатори и копирачи. Отвореността към чужд експертен опит и трансграничното сътрудничество също са от решаващо значение. Като се има предвид липсата на тези условия в много развиващи се икономики, може да мине известно време, докато възвращаемостта на нововъзникващите пазари и следователно представянето на акциите на нововъзникващите пазари съвпадне с тези в богатия свят.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар