Спестяванията в еврозоната спадат до 13.7% (графика)

Повишеното потребление, инфлацията и енергийната криза оказват влияние върху портфейлите на домакинствата

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Спестяванията на домакинствата в страните - членки на еврозоната, започват да се топят още преди тежкият отоплителен сезон да е започнал, показват данните на Евростат, публикувани на 5 октомври 2022 г. Статистиките показват, че за второто тримесечие на годината спестяванията на хората (това, което остава в края на месеца спрямо техния разполагаем доход) са намалели от 15.2% на 13.7%. Леко намаляват и инвестициите през последното тримесечие, макар като цяло трендът там да остава възходящ. Резултатите отразяват два тренда - спадът на финансовите пазари, които свиват стойността на инвестициите, високата инфлация, която повишава разходите, енергийната криза и потенциално предстояща рецесия.

Не без причина

Процентът на спестяванията бележи спад на фона на увеличение на потреблението в еврозоната с близо 3.5%, като то е по-голямо от нарастването на брутния разполагаем доход* (+1.7%). Това несъответствие допълнително намали нормата на спестяване спрямо предходни периоди. Въпреки това, нивото им остава по-високо от преди пандемията. По данните на Евростат от 2014 г. до първото тримесечие на 2020 г. спестяванията на домакинствата са варирали между 12 и 13 на 100. След първия локдаун са отчетени заделени средства в размер на близо 25% за сметка на инвестициите на домакинствата, които в същия период са били най-ниски за последните осем години (малко над 7.5%). Положителна тенденция от данните е, че преди глобалната пандемия от ковид хората в еврозоната са инвестирали по-малко от 9% от средствата, с които разполагат, докато през 2022 г., макар и с малко, кривата достига 10.2% и 10.1%.

*Брутното спестяване е частта от брутния разполагаем доход, която не се изразходва като разход за крайно потребление. Следователно процентът на спестяване се увеличава, когато брутният разполагаем доход нараства с по-висок темп от разходите за крайно потребление.

Все още няма коментари
Нов коментар