🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Американски щати раздават помощи заради инфлацията, но рискуват да я засилят

Стимулите повишават потреблението и могат допълнително да вдигнат цените, предупреждават икономисти

Въпреки че Фед покачва лихвите, инфлацията в САЩ не намалява
Въпреки че Фед покачва лихвите, инфлацията в САЩ не намалява
Въпреки че Фед покачва лихвите, инфлацията в САЩ не намалява    ©  Reuters
Въпреки че Фед покачва лихвите, инфлацията в САЩ не намалява    ©  Reuters
Темата накратко
  • Раздаването на пари е спорна мярка в условията на висока инфлация.
  • Помощите в Калифорния представляват възстановяване на данъци и имат за цел да "помогнат за справяне с нарастващите разходи".
  • Въпреки това политиците са склонни да прибягват до тази популярна мярка седмици преди междинните избори през ноември.

Седемнадесет американски щата се опитват да помогнат на своите граждани да се справят с високата инфлация, като им изплащат пари в брой. В Калифорния около 23 млн. души се очаква да получат до 1500 долара, като за хората с по-високи доходи се предвиждат по-малки помощи. Раздаването на пари обаче е спорна мярка в условията на висока инфлация, тъй като може да налее допълнително масло в огъня, предупреждават икономисти, цитирани от CNN.

Помощите в Калифорния представляват възстановяване на данъци и имат за цел да "помогнат за справяне с нарастващите разходи", твърди администрацията на губернатора Гавин Нюсъм от Демократическата партия. Подобни мерки, макар и с по-малки размери, са разпространени както в сини, така и в червени щати. "Правим каквото можем, за да осигурим облекчение, като върнем парите на данъкоплатците обратно в техните джобове", каза през май републиканецът Браян Кемп, губернатор на Джорджия. Жителите на щата получиха до 500 долара еднократно възстановени данъци през лятото. На някои места като Колорадо властите са задължени да връщат излишните държавни приходи на данъкоплатците. Щатът обаче е забързал изплащанията, "защото хората имат нужда от това сега". Такива мерки има още в Делауеър, Флорида, Илинойс, Мейн и редица други щати.

За семействата, които трудно посрещат високите разходи за горива и ежедневни потребности, допълнителните пари могат да предложат известно облекчение в краткосрочен план. Но икономистите предупреждават, че изсипването на още пари в икономиката ще доведе до повишаване на търсенето и допълнителен ръст на цените. "Раздаването на долари в инфлационна среда само ще влоши нещата", написа в публикация Бет Ейкърс, старши сътрудник в American Enterprise Institute.

Инфлацията в САЩ се покачи до най-високите си нива за последните четири десетилетия заради икономическите дисбаланси, предизвикани от пандемията, а по-късно и заради войната в Украйна. През септември ръстът на цените достигна 8.2%, като бавно се понижава за трети пореден месец. След дълго подценяване на проблема Фед обяви война на инфлацията през март и започна рязко покачване на лихвите, за да охлади икономиката, въпреки рисковете от рецесия. Усилията на централната банка обаче могат да бъдат подкопани от твърде щедрата фискална политика.

Предизборно

Джейсън Фърман, професор от "Харвард" и бивш икономически съветник в администрацията на Обама, смята, че плащанията в Калифорния, където програмата е една от най-мащабните, може да доведат до ръст на инфлацията не само в щата, а и в останалата част на страната.

Въпреки това политиците са склонни да прибягват до тази популярна мярка седмици преди междинните избори през ноември. Стимулите са по-скоро инструмент за прокарване на политически дневен ред, твърди Луси Дадаян от Центъра за данъчна политика Urban-Brookings. Тя предупреждава, че големите харчове могат да доведат и до дефицити в щатските бюджети, чиито приходи се забавят.

Мащабите на помощите засега не предполагат значителен ръст на инфлацията, пише The Economist. Помощите в Калифорния едва ли биха имали ефект върху цените на национално ниво, тъй като представляват 9.5 млрд. долара, или едва 0.3% от БВП на щата. По-високото търсене може да се удовлетвори чрез приток на стоки от другите щати, а за разлика от разгара на пандемията, когато имаше затруднения с доставките, производителите сега могат по-бързо да разширят мащабите. Ако обаче практиката стане по-масова, може да донесе по-сериозни ефекти.

Щедрите стимули започнаха с пандемията

През март миналата година президентът Джо Байдън подписа Американския спасителен план на стойност близо 2 трлн. долара за справяне с последствията от пандемията, припомня The Washington Post. Макар тогава някои експерти да предупредиха, че новите разходи ще доведат до прегряване на икономиката, Белият дом не видя причина за безпокойство - годишната инфлация по това време беше едва 1.7%.

Осемнадесет месеца по-късно става ясно, че планът е бил нож с две остриета. Той помогна на американската икономика да се възстанови най-бързо от страните от Г-7, но и допринесе за най-големия скок на потребителските цени от 40 години. Експертите спорят колко голяма е ролята на плана. Най-високата оценка според проучване на Франческо Бианки от Johns Hopkins University е, че на него се дължат около половината, или 4 процентни пункта от инфлацията. Според други изследвания обаче планът е допринесъл с едва 0.3 пр. пункта, а от администрацията изтъкват, че със или без него, инфлацията е висока във всички богати страни.

Все още няма коментари
Нов коментар