🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кой ще оцелее от касапницата във финтех индустрията

Фирмите се готвят за трудна зима, след като финансирането започва да пресъхва

Скоростта на спада изненада мнозина в индустрията.
Скоростта на спада изненада мнозина в индустрията.
Скоростта на спада изненада мнозина в индустрията.    ©  Shutterstock
Скоростта на спада изненада мнозина в индустрията.    ©  Shutterstock
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Годишната конференция Sibos е Давосът за платежната индустрия. Последното събитие в Амстердам, посетено от 10 хил. делегати между 10 до 13 октомври, изглеждаше заседнало между бъдещето и миналото. Сесиите за метавселената и дигиталното евро привлякоха огромни тълпи. Но на същото внимание се радват бръснарски щанд и аркадни игри, осветени от неонови светлини в стил 80-те години. До изложител, показващ обратно броене за net zero до 2050 г., измерено в милисекунди, финансовите служители обсъждаха десетилетни проблеми, от тромавата финансова търговия до скъпите трансгранични плащания. Очилата за виртуална реалност и по-късно коктейлите с водка направиха главите малко по-тежки, въпреки че разведриха настроението.

Полъхът на бягство от реалността не беше изненада, тъй като в света на финтеха днес е мрачно. Изплашени от нарастващите лихвени проценти, инвеститорите затегнаха кесиите си. В резултат на това финансирането на финтех компаниите се срина (вижте графиката). Средната сделка е спаднала от 32 млн. долара през 2021 г. до 20 млн. долара през 2022 г. Между юли и септември само шест фирми са достигнали до статут на еднорог, постигайки оценка от 1 млрд. долара или повече, в сравнение с 48 през същия период на миналата година. Изходите също са в застой. Имаше 27 първични публични предлагания през последното тримесечие на 2021 г. в сравнение с две през току-що преминалото.

Скоростта на спада изненада мнозина в индустрията. Преди година основателите на финтех бяха като "деца в магазин за бонбони", казва Джеф Тайсен от Bain, консултантска компания. Обилното финансиране с рисков капитал им позволи да излязат на чужди пазари, да направят смели придобивания и да наемат най-добрия персонал. Бъдещите приходи бяха високо оценени и стартиращите фирми преследваха растеж на всяка цена. Сега "един долар приходи" струва значително по-малко, казва Майкъл Трескоу от Eight Roads, фирма за рисков капитал, и не всички приходи са "равни". Тъй като инвеститорите изискват път към рентабилност, крилете на основателите се подрязват. Междувременно служителите се насочват другаде. Децата умници, които преди са били готови да играят, се промъкват към консултантски фирми и банки. Мнозина така или иначе се нуждаят от нова работа: финансовите технологии са уволнили около 7300 служители от април насам.

Промяната започна на публичните пазари, където десетте най-големи финтех компании загубиха стойност от 850 млрд. долара през последната година. Тъй като пътят към първичните публични предлагания стана по-труден, най-големите частни фирми започнаха да усещат болка. Някои финансово затруднени гиганти, включително Klarna, заемодател от типа "купи сега, плати по-късно", се сблъскаха с намаляване на оценките им с повече от 80% в кръгове на финансиране с понижени цени. Тези, които все още приключват кръгове с повишение в цените на акциите, включително Acorns, приложение за инвестиране, често го правят при трудни условия, гарантирайки, че новите поддръжници ще удвоят парите си дори при "най-лошите" прогнози.

Всичко това е валидно и за останалите технологични сектори. Но финтех компаниите изглеждат особено уязвими, тъй като много от тях са пряко изложени на риск от рецесия. Кредиторите, които използваха евтино финансиране, за да предоставят онлайн ипотеки и заеми от типа на "купувай сега, плащай по-късно", се сблъскват с нарастващи разходи и увеличаващи неизпълнения. Необанките, които разчитат на такси за транзакции, изпитват недостиг на приходи. Бизнесите, които заложиха на бума в инвестициите на дребно, от криптоборси до онлайн брокери, страдат от срив в обемите на търговия. Тези, които обслужват малки фирми, може да потънат заедно с несигурните си клиенти.

Така много стартиращи фирми ще се борят да преживеят зимата. Но тези, които предоставят основни услуги на дигитализиращи се фирми, трябва да продължат да привличат фондове за рисков капитал, много от които имат пари, които лежат неизразходвани. Само в Америка тяхната суха пара достигна 290 млрд. долара през последното тримесечие, два пъти повече от средното между 2016 и 2020 г. С очаквания срив на потребителските разходи в Европа американските стартиращи фирми се оценяват с премия, казва Лили Шоу от Omers Ventures, подразделение за рисков капитал на канадски пенсионен фонд. Отвъд тази географска тенденция три вида финтех компании изглеждат най-добре подготвени да привлекат рисков капитал.

Първи са компаниите, които намаляват неефективността от управлението на фирмените разходи до съгласуването на бизнес плащанията, и по този начин трябва да помогнат на компаниите да намалят разходите си в по-трудни времена. Следват фирми, които създават нови линии за приходи за своите клиенти, като например дават възможност на туристически агент да продава застраховки на клиентите си. Последната група включва финансови водопроводчици от фирми, предоставящи данни, или такива, занимаващи се с крипто, до тези, които помагат на банките да спазват санкциите.

Само няколко щастливи стартъпа - като GoCardless, която улеснява повтарящите се плащания от банка към банка, и Clearbank, който предоставя облачно базиран софтуер за плащания - се вписват и в трите квадратчета. Те управляват инфраструктурата, която движи парите във време, когато доминиращите канали остават скъпи (помислете за тези 3% такси за кредитни карти) и старомодните фирми искат да изградят своя дигитален отпечатък - логиката, която е в основата на бума на финтех. За тази щастлива група холандските гофрети и дайкирита в Амстердам в крайна сметка може би са били заслужени.