Българският фонд Eleven инвестира 1.5 млн. евро в стартъп за прогнозиране на алцхаймер

Гръцката LANGaware използва изкуствен интелект, за да предвижда и наблюдава когнитивни и психични състояния

Гръцката компания LANGaware използва изкуствен интелект за прогнозиране и наблюдение на когнитивни и психични състояния
Гръцката компания LANGaware използва изкуствен интелект за прогнозиране и наблюдение на когнитивни и психични състояния
Гръцката компания LANGaware използва изкуствен интелект за прогнозиране и наблюдение на когнитивни и психични състояния    ©  LANGaware
Гръцката компания LANGaware използва изкуствен интелект за прогнозиране и наблюдение на когнитивни и психични състояния    ©  LANGaware
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Около 55 млн. Толкова са диагнозираните пациенти по света с деменция в момента. А до 2050 г. се очаква това число да се утрои до 153 милиона. С прогнозите за масово увеличение на когнитивни и психични заболявания, от Алцхаймер до депресия, на пазара за млади компании се появяват редица решения, които целят превенция, ранна диагностика и наблюдение на развитието на заболяванията. Една от тях е гръцката LANGaware, в която пък българският фонд за рисков капитал Eleven навярно вижда потенциал - компанията привлече капиталовложение от 1.5 млн. евро от фонда, в рунд на обща стойност от 2 млн. евро.

Ранна диагностика и спестени средства

Компанията използва изкуствен интелект, за да прогнозира и наблюдава когнитивни и психични състояния чрез анализ на езикови, гласови и речеви биомаркери. Заболяванията, които ще може да адресира включват деменция, Алцхаймер, когнитивни спадове и депресия. Софтуерът на LANGaware е подходящ за интегриране в здравни системи, с което значително да намали проблемите с късната диагностика на когнитивни заболявания.

"Тази инвестиция отключва потенциала за революционизиране на системите за здравеопазване чрез разгръщане на пълната мощ на AI. В LANGaware се стремим да облекчим напрежението върху претоварените системи за здравеопазване, като същевременно намалим разходите и насърчаваме бъдеще, в което висококачественото здравеопазване е основно право за всички," казва Василики Рентуми, съосновател на LANGaware.

Финансирането ще се концентрира в няколко основни вертикала - подобряване на технологията и продуктовите екипи, разширяване на усилията за бизнес растеж, както и интеграцията на софтуера в платформи за виртуални грижи и здравни системи в САЩ.

Какво предстои в Eleven

Третият фонд на Eleven, който разполага с 60 млн. евро ресурс от ЕИФ, и има оставащи около 30 млн. за бъдещи инвестиции, ще обяви още 3 сделки до края на 2023 г., с което капиталовложенията в млади стартъпи за календарната година ще станат 11.

"Фокусът ни този сезон ще бъде в подкрепата и активна работа с портфолио компаниите, както и развиване на новия ни проект Eleven Platform," съобщават от фонда за бъдещите си планове. Eleven Platform бе обявен по-рано тази година като система за индивидуална подкрепа за всички компании в портфейла на фонда.

Все още няма коментари
Нов коментар