Първото в България IPO от две години насам започва тази седмица

Амбицията на "Булметал", която преработва повече от 13 000 тона ламарина годишно, е да събере 10 млн. лв. от инвеститорите

Със средствата компанията планира да увеличи производствения си капацитет.
Със средствата компанията планира да увеличи производствения си капацитет.
Със средствата компанията планира да увеличи производствения си капацитет.    ©  Анелия Николова
Със средствата компанията планира да увеличи производствения си капацитет.    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Сушата на пазара на първични публични предлагания (IPO) на БФБ ще приключи с листването на металообработващото предприятие "Булметал" през тази седмица. Предлагането ще се проведе между 8 декември (петък) и 15 декември 2023 г. (петък), като мениджър на емисията е "Елана трейдинг", откъдето съобщиха и за датите. "Капитал" разказа първи за бизнеса и желанието на "Булметал" за излизане на БФБ.

Последното IPО направи "Телематик интерактив България" - през февруари 2022 г., когато набра малко над 16 млн. лв. Разбира се, през този период излязоха още няколко компании на борсата, но те се листнаха на сегмента за растеж BEAM, който е нерегулиран и с по-занижени изисквания.

Към момента регистрираният капитал на компанията е над 6.225 млн. лв., а проспектът на компанията предвижда на инвеститорите да им бъдат предложени общо до 1 130 450 броя акции с номинална стойност 1 лв. и емисионна 8.85 лв. Публичното предлагане ще се смята за успешно, ако бъдат записани поне 900 хил. акции, или набрани поне 7.965 млн. лв.

Със средствата компанията планира да увеличи производствения си капацитет и да въведе иновативен бизнес модел, изграждайки производствени мощности близо до крайните си потребители, 70% от които оперират на пазари в Източна и Западна Европа. Към момента основната производствена база на "Булметал" е в гр. Гурково.

"Булметал" произвежда над 100 млн. метални опаковки годишно за над 400 клиента в Европа от различни промишлени отрасли като хранителната, химическата, козметичната и други индустрии, посочват от "Елана трейдинг". Компанията е вертикално интегрирана, като притежава два европейски производителя за на машини за производство на метален амбалаж - Cevolani, Италия, и Bibra, Германия.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар