Как се отваря брокерска сметка в България

Процедурата при някои посредници все още изглежда малко тромава

За начинаещите платформа с интуитивен и удобен потребителски интерфейс може да е по-подходяща.
За начинаещите платформа с интуитивен и удобен потребителски интерфейс може да е по-подходяща.
За начинаещите платформа с интуитивен и удобен потребителски интерфейс може да е по-подходяща.    ©  unsplash
За начинаещите платформа с интуитивен и удобен потребителски интерфейс може да е по-подходяща.    ©  unsplash

В България с лиценз от Комисията за финансов надзор са 54 инвестиционни посредници
За създаването на сметка е нужно предоставянето на лична информация като гражданство и адрес
Използването на демосметка за тестването на функционалности и трупане на опит е препоръчително

Представете си, че на входа на финансовите пазари има портал. За да преминете през него, трябва да имате пропуск. В случая такъв се оказва отворена брокерска сметка в инвестиционен посредник - български или чужд. В България лицензът на дружествата, които имат право да предоставят подобни услуги, се издава от Комисията за финансов надзор и Българската народна банка. Според КФН инвестиционните посредници в България са 54, но той не обхваща всички. Някои посредници оперират в целия ЕС с лиценз в държава - членка, пример е Revolut в Литва.

В списъка влизат и банките, тъй като по закон имат право и директно получават лиценз за посредник, въпреки че невинаги предлагат подобни услуги. Други брокери са специализирани в обслужването на институционални и други големи клиенти. Последните години, особено през пандемията от ковид, много малки инвеститори навлязоха на финансовите пазари. Интересът продължава, макар и с позабавени темпове. Тъй като не всички брокери са подходящи за индивидуални инвеститори, първата стъпка и да се избере такъв, който да отговаря на определени изисквания.

Избор на дестинация

Дори и през 2023 г. процедурата по откриване на брокерска сметка в България може да се окаже сложна. Преди да навлезете в света на финансите, е важно се ориентирате за крайната точка. Популярно клише е, че скучното инвестиране е правилното. В този смисъл пасивното инвестиране - закупуването на определени индексни фондове или инвестициите в облигации, където бъдещите потоци са фиксирани и дават предвидимост, са сред "най-скучните" подходи. За авантюристите, които предпочитат по-екзотични дестинации, могат винаги да паркират спестяванията си в активи като критовалути, търговски и жилищни имоти (REITS), суровини (злато, сребро) и други. Определянето на стратегията до голяма степен зависи от толерантността към риска и очакваната възвръщаемост на отделния инвеститор.

Ако искате да участвате на Българската фондова борса, най-логичният избор биха били брокерите, които имат най-голям обем сделки месечно на Българската фондова борса. Мащабът теоретично трябва да помага за понижаване на таксите, което е най-важното за нетната печалба на инвеститора в крайна сметка. Над две трети от сделките на БФБ през август минават през "Карол" и "Елана трейдинг", показват данни на борсата.

Ако фокусът е върху чуждестранни активи, опциите може да са някои от нискотарифните брокери като британската Revolut, българската Trading212 или по-професионални варианти като Interactive Brokers и Saxo. Докато някои предлагат достъп до широк спектър от международни пазари с конкурентни такси, други могат да се специализират в конкретни региони или активи.

Важният процес на идентификация

Независимо кой брокер ще изберете ще бъдат нужни предоставянето на документи и попълването на формуляри. На първо място са документите за самоличност и адрес. Като турист на летище, най-добре би било всичките документи да бъдат подготвени предварително и да са подръка на едно място, когато започне регистрацията.

В някои случаи брокерът изисква само лична карта (или паспорт) и документ, потвърждаващ адреса, като сметка за комунални услуги или банково удостоверение, но понякога се изискват и финансови данни. Целта е защита както на инвеститора, така и на самата финансова институция от потенциални злоупотреби, като пране на пари. Попълват се и данни по закона за мерките срещу изпиране на пари. При някои посредници може да се направи заявка онлайн, но да се наложи и да се отиде до офис, което малко удължава процеса.

Повечето брокери искат и попълването на специални формуляри при отварянето на сметка, в които да предоставите обща информация като например, че не работите в публична компания, за да търгувате с вътрешна информация, и други подобни. При всички положения отварянето на сметка онлайн в български посредник е по-бързо, лесно и... препоръчително.

В чужди държави инвестиционните посредници изискват подробни проверки на клиентите, за да гарантират, че не участват в нелегални финансови дейности. Ако някои от предоставените документи не са на английски или на официалния език на държавата, в която искате да отворите сметка, може да се изисква заверен превод. Въпреки че процедурата по валидиране на самоличността може да се стори тромава, тя е ключова за осигуряването на сигурност и прозрачност при инвестициите. Правилното подготвяне и оформяне на всички необходими документи може значително да улесни процеса на откриване на акаунт.

Депозитът е първата стъпка

След като вашата сметка бъде одобрена, първата стъпка е началният депозит. Минималният депозит при повечето брокери в България е региона на 100-200 лева, като някои премахват прага изцяло. За някои активи ключов е минималният лот - стойността на сделката за един актив, където например при облигациите може да бъде между 1000 и 100 000 лева, което също трябва да се вземе под внимание. Когато се търгува с реални активи, се плаща цялата цена, но при търговията с договори за разлика клиентът може да депозира и маржин, който е около една пета от сделката. Рискът при търговия с договори за разлика обаче е по-голям, за разлика от инвестиции в реално притежавани активи - затова и според директивата на ЕС посредниците трябва да разкриват риска за търговия със CFD - при някои загубата е при 80% от индивидуалните клиенти.

Когато стане въпрос за депозит, брокерите предлагат най-различни методи - банков превод, кредитни или дебитни карти и други платежни системи. В зависимост от избрания метод, попълването на сметката може да отнеме от няколко минути до няколко дни. Когато стане въпрос за размера на депозита, повечето професионалисти препоръчват малки периодични зареждания, които с времето да набъбват, въпреки че статистиката показва, че инвестирането накуп може да доведе до по-добри резултати в дългосрочен план.

Таксите: неизбежният аспект

Основната причина инвеститорите да не могат да победят пазарите са таксите. Дори да купувате индексен фонд, който проследява пазара едно към едно, таксите смъкват печалбата под пазарната. Дори с тенденцията от последните години на понижаване на таксите за инвестиции, сред българските брокери, особено при тези с фокус върху местната борса, все още в голяма степен присъстват.

Освен комисиони за извършване на сделки може да бъдете таксувани и за поддържане на сметката, изтегляне на средства, валутни обмени и др. Важно е да сравните таксите на различните брокери, преди да вземете решение. Често чуждестранните брокери предлагат по-конкурентни условия от местните, когато става въпрос за търговия на чужди борси, като водещата причина отново е мащабът. Тъй като имат повече клиенти, могат да си позволят по-ниска средна печалба на потребител.

Платформите на брокерите

Дигиталните платформи за търговия са основният инструмент, чрез който инвеститорите взаимодействат с пазарите. Някои фирми развиват собствени платформи, други използват услугите на трети компании, като се съсредоточават върху поддръжката. Платформите могат да бъдат по-опростени, като подхода на някои финтех компании от ранга на RobinHood. Предлагат само графика с цената, възможност за различни видове поръчки и проследяване на движението на актива. Други брокери предлагат пълен инструментариум от данни и индикатори, които да помагат на инвеститора при вземането на решение. В тази насока някои платформи предлагат демоверсии, които позволяват тестването на функционалностите и трупането на практика в търговията без реален риск.

За начинаещите платформа с интуитивен и удобен потребителски интерфейс може да е по-подходяща. За тези с известен опит разнообразието от инструменти като възможност за персонализиране на графики, проследяване на новини и анализи, подбор на индикатори, стохастики и прочие, може да е по-важно. Преценете какви функционалности търсите, преди да преминете към съответната платформа.

Изключително важно е да се има предвид, че всяка инвестиция носи риск. Инвестирайки своите средства, може потенциално да загубите спестяванията. Най-добрият начин да избегнете загубите е да се образовате предварително. Използвайки ресурсите и обучителните модули, които брокерите предоставят, може да сте по-добре подготвени за предизвикателствата на пазара. Според различните статистики около 70% от дребните инвеститори губят средства на пазара. Демо-сметки с виртуални пари са отличен начин да се запознаете със функциите на платформите и да натрупате опит, преди да инвестирате собствени средства. Не всички брокери предлагат подобна "екстра", затова е добре да се провери предварително.

В заключение инвестирането изисква подготовка, информация и прозорливост. Откриването на брокерска сметка е само първата стъпка към вашето финансово бъдеще.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    plus avatar :-|
    fantomas
    • + 6

    Аз съм заложил на Interactive Brokers (IBKR), може би най-големия световен online брокер. Не бих разчитал на български компании за повече от няколко хиляди лева с оглед на слабата работа на прокуратурата при фалити и т.н. Допълнителна причина да управлявам сам инвестициите е и ниските такси - банковите инвестиционни схеми са с прекалено високи и така изяждат печалбите.

    Нередност?
Нов коментар