Първото IPO за 2024 г. е на застрахователния финтех "Болерон"

Финтех компанията ще се опита да набере между 3 и 12 млн. лв. от инвеститори на beam сегмента на фондовата борса

Александър Цветков, основател и изпълнителен директор на "Болерон", представи плановете пред инвеститори на 30 януари
Александър Цветков, основател и изпълнителен директор на "Болерон", представи плановете пред инвеститори на 30 януари
Александър Цветков, основател и изпълнителен директор на "Болерон", представи плановете пред инвеститори на 30 януари    ©  Славчо Кузмов
Александър Цветков, основател и изпълнителен директор на "Болерон", представи плановете пред инвеститори на 30 януари    ©  Славчо Кузмов
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Основаната през март 2019 г. "Болерон" продава застраховки през онлайн платформа.
  • Компанията ще предложи 1.1 млн. акции на цена от 3.32 до 9.95 лв.
  • Набраните средства ще се използват за разрастване в Гърция и Румъния.

"Обади ми се брат ми през 2019 г. и каза: "Ще дигитализираме застраховането в България." Това сподели по време на представянето пред инвеститорите на проспекта за публично предлагане на акции Десислава Цветкова, акционер и застрахователен брокер в "Болерон".

Компанията, която продава застраховки през интернет сайт, се е запътила към Българската фондова борса и иска да си осигури финансиране от няколко милиона лева, за да разрасне дейността си в Румъния и Гърция.

Дружеството е младо, създадено е малко преди пандемията от коронавирус - през март 2019 г., от Александър Цветков (брат на Десислава Цветкова), Симеон Костов, Радой Стоянов, Лилиана Славова и Димитър Колчаков (Славова и Стоянов вече не са акционери в компанията).

"Пандемията ни помогна да се фокусираме върху бизнеса", споделя Александър Цветков, изпълнителен директор, като има предвид акцента върху дигитализацията.

Първоначално на сайта има само няколко вида застраховки: за ски, имущество и пътуване в чужбина. Днес има застрахователни продукти в около дузина категории. "Когато стартирахме, застрахователите не знаеха как да работят с електронни документи (файлове в pdf формат)", казва Цветков по време на представянето. От началото на създаването й компанията е продала над 20 хил. застрахователни полици, от които премийният приход е 6.5 млн. лв.

Застрахователен финтех

Бизнесът на "Болерон" в момента се дели на две: от една страна, компанията печели от застрахователни премии, а от друга - получава комисион за всяка застраховка на друга компания, която продава на сайта.

Да започнем със застрахователния бизнес. През 2020 г. Лилиана и Димчо Славови прехвърлят застрахователя "Болерон консултинг", прекръстена от "Старт инвестмънт", на "Болерон", с което фирмата се сдобива със застрахователно дружество под шапката си. Според данни на Комисията за финансов надзор към края на юни 2023 г. "Болерон консултинг" има 0.22% дял от застрахователния пазар в България, което отговаря на 2.3 млн. лв. приход от премии. Въпреки нищожния си дял компанията е безспорен лидер в авиационното застраховане с премии 1.1 млн. лв. за летателни апарати (подобни продукти обаче няма на сайта на компанията).

Другата част от бизнеса е софтуерната инфраструктура. Чрез сайта си "Болерон" предлага полици и на други застрахователни компании. Печалбата идва под формата на комисион от всяка сключена полица. Проблемът е, че компанията все още работи на загуба. Според последния годишен отчет - за 2022 г., тя регистрира близо 1 млн. лв. загуба, а за първите девет месеца на 2023 г. - около 700 хил. лв. Оперативните приходи към края на септември 2023 г. са едва 640 хил. лв. Предимството на дружеството обаче е в икономиите от мащаба. Според Агенцията по вписванията към края на ноември 2023 г. за "Болерон" работят 13 души. С този екип компанията може да обслужва до 100 хил. клиенти според сметки на изпълнителния директор.

Регионално разрастване

Целта на първичното публично предлагане е да бъдат набрани средства за навлизане на пазарите в Румъния и Гърция. "Искаме да бъдем най-големият дигитален пазар за застраховки", заявява амбициозно Александър Цветков.

Според проспекта на компанията "Болерон" смята да инвестира поне половината от набраните средства в местния пазар, а останалата част - в съседни страни. В зависимост от набрания капитал обаче компанията може да приотизира разрастване само в Румъния, където вече е регистрирала дъщерно дружество - Boleron Broker De Asigurare, с капитал 255 хил. румънски леи (100 хил. лв.).

Според изпълнителния директор "Болерон" няма намерение да оперира като застраховател в чужбина. Компанията ще предложи само софтуерния си бизнес. Стратегията е да преговаря с телекомуникационни компании, които да използват инфраструктурата на платформата срещу определена такса. В България "Болерон" вече си партнира по подобен начин с "Виваком". "Тук очакваме да бъде растежът", споделя пред инвеститорите Цветков.

Според технологичния директор Симеон Костов платформата е скалируема и няма да срещне проблеми при увеличен трафик. Целта на компанията е да достигне до 1 млн. потребители и да регистрира над 250 млн. евро премиен приход кумулативно до 2029 г. В прогнозите се очертава, че оперативна печалба може да се очаква през 2027 г.

Въпрос на оценка

Предлагането на "Болерон" започва от 15 февруари и ще приключи на 20 февруари. По време на процедурата ще бъдат предложени 1 179 323 нови обикновени акции с номинал един лев на цена от 3.32 лв. до 9.95 лв. Ако предлагането бъде успешно, компанията ще постигне оценка между 17 и 51 млн. лв., а за да бъде успешно IPO-то, трябва да бъдат записани поне 885 хил. акции. Според Цветков компании от сектора се придобиват при съотношение на цена/печалба от около 15, но това трудно може да се приложи за "Болерон", тъй като компанията все още работи на загуба и няма оперативна печалба.

По принцип компаниите излизат с фиксирана емисионна цена или спред (разлика) между долната и горната граница в рамките на няколко лева. "Искаме да дадем шанс на инвеститорите да влязат на цена, на която влязоха фондовете преди две години", обяснява решението Николай Мартинов, съосновател на Impetus, един от рисковите фондове с инвестиция в застрахователната компания, по повод необичайно високия спред между възможните емисионни цени. Impetus инвестира в "Болерон" 150 хил. евро през 2021 г. и още 100 хил. евро през 2022 г.

Много баби

Общо инвестициите преди излизането на компанията на борсата достигат 3.6 млн. евро, като последната е направена през 2022 г. Тогава "Болерон" получава оценка 7 млн. евро.

Към настоящия момент капиталът на "Болерон" е разпределен в 3 992 010 акции с номинал 1 лв. Първият инвеститор в "Болерон", "МФГ инвест", чиито акции също се търгуват на БФБ в сегмента за малки средни предприятия, има най-голям дял - 17%. Всеки от тримата съоснователи има по около 8.8%, а Десислава Цветкова - около 6%. Сред останалите инвеститори в "Болерон" са "Дижитал Ес Пи Ви", "Фонд Ню Вижън 3", "Илевън инвестмънтс", "Имвенчър II", "ДГКВ инвест венчър кепитъл" и "Уайърлес електрик".

Настоящите акционери са ограничени да продават своите акции за определен период от време. Фондовете нямат право да продават дяловете си 1 година след предлагането, докато за Колчаков, Костов и близнаците Цветкови периодът е три години. Според изпълнителния директор основателите и без това нямат намерение да се разделят с компанията си.

Ако предлагането премине успешно, това ще бъде 17-ата компания, която се листва на пазара за малки и средни предприятия (beam). Последното предлагане на нерегулирания сегмент на БФБ беше през юни 2023 г., когато "Ипотех Софком" набра 2.4 млн. лв.

Заглавието е променено в 10:45 на 12 февруари от "Първото IPO за 2024 г. е на застрахователя "Болерон"". В текста се пояснява, че "Болерон" АД е едноличен собственик на застрахователя с лиценз от КФН "Болерон консултинг" ЕООД.
9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    trib avatar :-|
    trib
    • - 1
    • + 1

    Капитал, моля променете заглавието. Подвеждате потребителите. Те не са застраховател съгласно определението в КЗ. Те са застрахователни посредници. Чл. 288

    Нередност?
  • 2
    uprsport avatar :-?
    Uprsport
    • - 1
    • + 2

    Някъде преди края на 2023 г. сайта на КФН беше променен. От него изчезнаха важни за потребителите в България информации, като например стойността на дял на ПОК, като и списъка на лицензираните застрахователи, както и на застрахователните посредници (брокери).
    Точно тук очаквах Капитал да провери защо се е стигнало до това, а не да ми пишат за поредните рибари, които търсят шарани.
    С тези взе да се изяснява защо са свалени списъците на застрахователите.
    За стойността на дял на пенсионните фондове (УПФ, ППФ и ДПФ) явно се замисля нещо по-сериозно, най-вече с някаква пропаганда за прехвърляния, защото ако някой иска сега да сравни стойността на дял на ПФ трябва да обиколи сайтовете на всички, в някои трудно се намират и сам да си чертае сравнителната таблица.
    Така, че Капитал, извинете се на читателите си и направете истинско разследване, което зная че го можете и ни покажете кой какво подготва в тази сфера.
    Тъй като Болерон все още не е публично дружество, мога да посъветвам инвеститорите да бъдат много внимателни.

    Нередност?
  • 3
    mni481005966 avatar :-?
    Slavcho Kuzmov
    • + 1

    До коментар [#1] от "trib":


    До коментар [#1] от "trib":

    Болерон консултинг е застраховател. Болерон АД е едноличен собственик на застрахователя.

    Нередност?
  • 4
    mni481005966 avatar :-P
    Slavcho Kuzmov
    • + 1

    До коментар [#2] от "Uprsport":

    Има ги данните. Просто са по-трудни за откриване. Ето дяловете за пенсионните фондове: https://eis.fsc.bg/pension-share/498/. Намират се най-отдолу на сайта. Е-портали -> Единна информационна система.

    Нередност?
  • 5
    uprsport avatar :-|
    Uprsport
    • + 1

    До коментар [#3] от "Slavcho Kuzmov":

    "Болерон Консултинг ЕООД - гр. София, ул. "Георги Бенковски" №24. Регистриран застрахователен брокер с номер на удостоверение 721-3Б от 01.12.2020 г. издадено от КФН."

    Това пише в сайта на тези. В КФН, благодарение на Вас намерих списъка на застрахователите ( както и стойността на дял, КФН са направили много сложен сайт) и там нищо от Болерон не фигурира.

    Нередност?
  • 7
    chg16538350 avatar :-@
    chg16538350
    • + 1

    До коментар [#3] от "Slavcho Kuzmov":

    Преди да пишете и твърдите такива факти, ги проверете. Болерон Консултинг са застрахователен брокер. Има съществена разлика. Те са ЕООД и няма как да бъдат застраховател по закон.
    https://portal.registryagency.bg/CR/Reports/ActiveConditionTabResult?uic=102764975

    Нередност?
Нов коментар