Интервю | Георги Манолов: Mасовото приемане на биткойн в България е възможно

Нужни са повече образование и информация, подпомагани от данъчни облекчения и регулация, казва пред "Капитал" основателят на Bitcoinready.me

Личен архив    ©  Личен архив
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Георги Mанолов се занимава с инвестиции в стартъп компании от 2014 година, a навлиза в крипто през 2017. Учил е в Американския университет в България и Вашингтонския в Сейнт Луис, САЩ. През 2020 издава "Стандартът Биткойн" на Д-р Сайфедин Амус на български и е автор на "Малка книжка за биткойн" и "Цената на бъдещето". Основава сайта Bitcoinready.me, който предлага съдържание на тема "Биткойн" с цел да постигне по-голям мрежови ефект, да помогне на bitcoin приемането и достъпността на качествено и разбираемо образователно съдържание по темата. Инициатор е на ежемесечни Plovdiv Bitcoin Meetups, където всеки първи вторник на месеца се срещат биткойн ентусиасти, търговци и предприемачи. Георги е бивш мениджър бизнес развитие на Nexo, където ръководи проекти за банкови, платежни и рекламни партньорства. В момента освен видеосъдържание под формата на лекции тип masterclass разработва и интегрира биткойн проекти, насочени към бизнеса в България. Това са и част от темите, по които разговаряме с него.

Биткойн направи революцияв разбирането за пари. Как той промени виждането за тях и стойността им в исторически контекст?

Биткойн представлява нова парадигма на паричната технология, подобно на интернет. Интернет е толкова ефективен метод за обмен и съхранение на информация, че поглъща всеки комуникационен аспект от нашия свят - всичко се мести онлайн. Аналогично биткойн има потенциал да преобразува начина, по който се разплащаме, спестяваме и съхраняваме стойност, ставайки неизменна част от живота хора и бизнеса, досущ както интернет го направи.

Този нов валутен модел конкурира традиционните методи на плащане и съхранение на стойност и позволява в пъти по-ефективен трансфер на стойност във времето и пространството. Разликата между биткойн и интернет е в това, че биткойн поради своето парично естество предоставя възможност на тези, които го приемат рано, да спечелят значително повече в сравнение с тези, които го игнорират или го възприемат по-късно.

И тук няма избор - приемането на биткойн не е въпрос на предпочитание. За мен то е неизбежно. Аз бих го сравнил с изобретението на барута - армиите, които го интегрират във въоръжението си, завладяват онези, които продължават да залагат на мечове и коне. Биткойн не само променя паричната система, но и предоставя нова рамка за разбиране на икономическата система, основана на дефлация вместо инфлация.

Как навлизането на големи институционални инвеститори в биткойн като BlackRock влияе на пазарите?

Това усилва легитимността на биткойн и скоро може да създаде нов начин за огромен клас инвеститори лесно да добавят биткойн в портфолиото си. Същевременно това може да има позитивно напрежение върху ценовата траектория на биткойн през 2024.

Какви са основните предизвикателства пред масовото приемане на биткойн?

Има няколко аспекта. На ниво индивидуални инвеститори и обикновените хора ключови фактори са недостатъчна информираност, както и комплексността на криптопространството и множеството проекти, концепции и терминология в него.

На ниво държави предизвикателствата произтичат от необходимостта от създаване на благоприятна регулаторна и законова рамка, която да улесни и стимулира употребата на биткойн. Държавите, които приемат прости и ясни счетоводни и данъчни закони, третиращи биткойн като разплащателно средство, ще жънат растящи данъчни постъпления. Искрено се надявам българският законодател да види и реализира тази голяма възможност за икономически растеж.

Близо или далеч е България от нещо подобно?

В България масовото приемане на биткойн е в начален етап. Макар да се радваме на растящо общество от биткойн потребители, липсва ясна законова регламентация, която да позволи на търговци лесно да възприемат новата валута. Необходимо е да има ясна и благоприятна счетоводна и данъчна рамка, за да се улесни употребата на биткойн за онлайн и физически разплащания. Политически визионери и лидери могат да имат значителен принос в това отношение, но още по-важно според мен е образованието на хората, както и проактивните инициативи от бизнеса и обществото. Аз инвестирам цялото си професионално време в проекти, които целят да предоставят информация и образование за биткойн на широка аудитория. Вярвам, че чрез образование, проактивни действия и ясна счетоводна рамка масовото приемане на биткойн в България може да стане факт.

Има ли проблем във финансовото образование на общността?

Да, съществува значителен проблем с финансовото образование в България. То не е част от стандартната учебна програма в училищата, което води до липса на знания и разбиране за базови финансови принципи сред гражданите. Мнозина завършват своето образование, без да разбират дори основни концепции като лихвите по ипотеки.

Тази липса на финансова грамотност е сериозен проблем, тъй като пречи на хората да вземат информирани финансови решения и ги прави уязвими пред финансови институции, които могат да използват тяхната неосведоменост в своя полза. Банките и други финансови институции нямат стимул да образоват клиентите си, тъй като това може да намали техния приход от лихви и такси.

От позитивна гледна точка, ползването на криптовалути, борси, портфейли и криптопродукти представлява своеобразен ускорен финансов курс за все повече любознателни хора.

Какъв според теб е най-големият фундаментален проблем на съвременния свят и как той влияе на икономиката, бизнесите и обществото като цяло?

Инфлацията е голям проблем, особено за страни с нестабилни икономики. Тя води до намаляване на покупателната способност на хората, както и до обезценяване на валутата. Това може да увеличи социалните неравенства и да изложи на риск стандарта на живот на хората, особено на тези от по-ниски социално-икономически слоеве. На глобално ниво сме изправени пред дилемата между необходимост от инфлация, смятана за жизненоважна за съществуването на традиционната икономика и финанси, и тенденцията към все по-силна дефлация, предизвикана от технологиите и оптимизацията на производството от страна на предприемачите.

Освен това инфлацията често насърчава краткосрочното мислене в бизнеса. Когато бизнесите са притиснати от растящи разходи, често отлагат или отменят важни инвестиционни проекти, което може да застраши техния дългосрочен растеж и производителност.

Въпреки огромния технологичен прогрес и възможностите за ефективно производство високите цени, причинени от инфлацията, затрудняват достъпа до основни стоки и услуги за все повече хора. Това е фундаментален проблем, който изисква глобално внимание и решения, както и промяна в икономическата парадигма, с оглед на създаването на по-устойчив и справедлив свят. Това е и темата на книгата "Цената на бъдещето - защо дефлацията е ключът към изобилно бъдеще" с автор Джеф Бут, която този месец публикуваме на BitcoinReady.bg.

Разкажи за диверсификацията на портфолиото ти - каква част от него е биткойн?

Диверсификацията на портфолиото е ключова стратегия, от която аз лично се ръководя. Препоръчвам на всеки да има експозиция към биткойн. Според мен това е абсолютно задължително. Конкретният процент зависи от множество фактори като доходи, текущо благосъстояние, зависими лица и толеранс към риска, но генерално препоръчвам поне 5% от състоянието да бъде инвестирано в биткойн.

Причината за тази препоръка е, че дори ако загубите 5% от състоянието си, това няма да има разрушителен ефект върху финансите ви, независимо дали сте богати или бедни. От друга страна, аз считам, че шансът биткойн да стане доминиращата валута в света е много висок. В такъв случай тези 5% инвестиция могат да надхвърлят стойността на цялата останала част от портфолиото.

Това предложение за диверсификация и инвестиция в биткойн е базирано на моя опит и проучване на тази област в продължение на 6 години и считам, че е подходящо както за индивиди, така и за бизнеси.

Разкажи повече за текущите си проекти. Какво представлява българският проект, по който работиш?

В момента оглавявам два проекта - един на английски (BitcoinReady.me) и един на български език (BitcoinReady.bg). Работя на английски, тъй като това ми позволява да достигна до по-широка аудитория, а на български - защото съм българин и искам повече мои сънародници да бъдат бенефициенти от огромните промени, които са настъпили през последното десетилетие и които ще се ускорят още в бъдеще. Досега съм издал три книги на български: стандартното четиво на тема "Биткойн" - "Стандартът Биткойн", която е най-продаваната книга в света по темата, компактната "Малка книжка за биткойн" и "Цената на бъдещето". Движа тези проекти, защото съм силно убеден, че биткойн ще стане толкова неизменна част от живота на всеки човек и бизнес, колкото е интернет днес. Надявам се моята работа да помогне на повече хора да се подготвят по-скоро за това бъдеще.

Предвид твоята увереност в положителния ефект на предлаганите от теб услуги и продукти, как успяваш дапривлечеш повече потребители към тях?

На този етап стратегията ми е базирана предимно на органичен растеж. Споделям съдържание, което хората намират за ценно и го препоръчват на други. Например публикувам книги на български език и създавам курсове на английски език, които потребителите могат да споделят с приятели, колеги и своята аудитория. Съществува и финансов стимул за хората да споделят моите курсове. Вярвам, че предоставянето на стойност чрез съдържанието ми улеснява органичния растеж, тъй като хората, които разбират и ценят това, което правя, са склонни да го споделят по естествен път.

Има ли компании в България, които вече интегрират биткойн и други криптовалути в бизнес процесите и стратегиите си като средство за разплащане или инвестиция?

Да, има редица български компании, които разбират и виждат потенциала на биткойн и други криптовалути и интегрират тези технологии в своите бизнес модели като средство за разплащане или за диверсификация на печалбите си. Някои от тях имат амбициозни проекти в тази посока и се надявам, че скоро те ще станат публични, така че да можем да дискутираме повече детайли.

Аз и моят малък екип работим и с други фирми на консултантски начала, като предоставяме съвети и препоръки по отношение на стратегическото внедряване на биткойн в техните бизнес модели и процеси. Отворен съм за сътрудничество с всички, които виждат стойността и потенциала на биткойн и дигиталните активи и искат да ги интегрират в своя бизнес, за да получат конкурентно предимство в своята индустрия.

Как предстоящият халвинг на биткойн може да повлияе на копачите и на цената на биткойн?

Не се притеснявам за въздействието на предстоящия халвинг върху копачите или цената на биткойн. Исторически биткойн се е укрепвал след всяко такова събитие. Вероятността цената да не се покачи е много ниска, тъй като за това би трябвало да има намаляване на броя на купувачите, докато те всъщност продължават да растат на глобално ниво. Някои копачи може и да фалират при продължително ниски цени на биткойна, но играчите с достъп до изгодни ресурси ще оцелеят и ще процъфтяват.

Как възприемаш развитието и приемането на биткойн в страни като Ел Салвадор и как това може да се отрази на други държави в региона като Бразилия и Аржентина, особено с оглед на благоприятните законови и данъчни рамки, както и потенциалните иновации и бизнес възможности?

Аз все още не съм посетил Ел Салвадор, но на основа на това, което чувам, чета и виждам, реакцията там, изглежда, е преобладаващо позитивна. Създаването на благоприятна законова и данъчна среда за биткойн стимулира интереса на хората, много от които решиха да посетят или дори да се преместят в Ел Салвадор, за да стартират бизнеси и да използват благоприятната среда. Някои хора планират дори да стартират иновативни проекти, свързани с копаенето на биткойн, използвайки възобновяеми източници на енергия като геотермална, вятърна и слънчева енергия.

Този подход може да има и положителен ефект в други страни като Бразилия и Аржентина, ако те решат да следват примера на Ел Салвадор и също така създадат благоприятни условия за приемането на биткойн.

Мислиш ли, че пазарната капитализация на етериум ще продължава да бъде тясно свързана с тази на биткойн, и предвиждаш ли консолидация на индустрията около тези две криптовалути?

Да, има възможност бъдещите движения на пазара да продължат да са в тясна връзка между етериум и биткойн, особено при спекулативни цикли, при които обикновено всички криптовалути следват общите тенденции. Въпреки това очаквам също и консолидация около биткойн и може би етериум, с увеличаване на техните пазарни дялове в сравнение с останалите криптовалути.

Скептичен съм относно дългосрочната устойчивост на етериум, но все пак е възможно да видим още спекулативни цикли, преди криптопазарът да достигне по-голяма зрялост и стабилност, като се фокусира предимно върху водещия дигитален актив лицето на биткойн.

Вярваш ли, че текущата вълна от децентрализирани финанси и протоколи, изградени върху Ethereum, може да бъде прехвърлена към Bitcoin и това да доведе до ново движение в мрежата?

Да, съществува възможност текущите тенденции и иновации в децентрализираните финанси (DeFi), базирани върху етериум, да бъдат интегрирани или адаптирани в биткойн мрежата, но в този процес може да има и определени ограничения и предизвикателства. Според мен много от текущите проекти в етериум са се фокусирали върху разработването на финансови инструменти и услуги, които са интригуващи, но често не решават фундаментални проблеми, както биткойн решава проблема с инфлацията и стойността на парите.

Виждам тези протоколи и услуги като интересни експерименти и иновации, но също така като средства, които в голяма степен служат за финансови игри и спекулации, а не за създаване на истинска стойност. Във възможен свят, в който биткойн е основната глобална валута, очаквам финансовата индустрия да се смали и да стане по-ефективна, като се фокусира върху необходимите и полезни финансови услуги и продукти. В този контекст децентрализираните финансови продукти и услуги, които са действително нужни и полезни, вероятно ще бъдат разработени и интегрирани върху биткойн или свързаните с него технологии.

Текстът има информативен характер и не трябва да се приема като препоръка за покупко-продажба на финансови и крипто активи. Всяка сделка трябва да става след лична консултация със специалист.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gzo43626145 avatar :-|
    gzo43626145
    • + 3

    Меко казано спорни икономически идеи, като например „нова рамка за разбиране на икономическата система, основана на дефлация вместо инфлация.“ Два от най-изразените дефлационни периода в световната икономическа историята се наричат Голямата Депресия и Изгубеното десетилетие.

    „Препоръчвам на всеки да има експозиция към биткойн. Това предложение за е базирано на моя опит и проучване на тази област в продължение на 6 години и считам, че е подходящо както за индивиди, така и за бизнеси. “
    Инвестиционната препоръка (съвет) е регулирана финансова услуга, за която не става ясно интервюираният господин да е лицензиран. А смисълът на тези регулации е избягването на конфликтите на интереси и защита на инвеститорите от недобросъвестни играчи.

    “Биткойн поради своето парично естество предоставя възможност на тези, които го приемат рано, да спечелят значително повече в сравнение с тези, които го игнорират или го възприемат по-късно.“
    Описание доста наподобяващо класическата пирамида, в която участниците се опитват да спечелят пари, привличайки нови участници.

    Всичко това може би нямаше да е проблем, ако не беше публикувано в реномирана медия като Капитал…

    Нередност?
  • 2
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • + 2

    Светът продължи напред, някакви хора продължават да говорят за койни.

    Още няма един работещ модел върху биткойн или етериум, а технологията е на 15 г. Да, тук-таме се чува за единични бизнеси, че приемат койни или НФТ-та, но това изглежда повече като реклама. За останалите измислени проекти, повечето от които или фалираха или се оказаха измама, дори няма смисъл да говорим.

    Нередност?
  • 3
    balada avatar :-|
    balada
    • + 3

    Всеизвестни факти и пожелания, без аргументирана причинно следствена връзка.

    Нередност?
  • 4
    ekp351157130 avatar :-|
    ekp351157130
    • + 3

    Интересно е, че покрай войната в Израел златото тръгна нагоре, но криптото не. Какво стана? В момента все повече парите отиват в облигации заради високите лихви.

    Нередност?
Нов коментар