🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Моят Капитал": Български фонд донесе 40% доходност; ETF-ът с биткойн е одобрен; Колко ще ви струва санирането

Бюлетинът с най-важното за личните финанси и управление на спестяванията

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Взаимните фондове станаха все по-разпознаваема алтернатива за българите, а катализатор на това през последните години бяха нулевите лихви по депозитите и високата инфлация. Благоприятната пазарна среда донесе и много добри печалби за онези, които заложиха на тях - двуцифрени доходности, като някои дори удариха и 40% за 2023 г.

Числата са показателни за интереса - активите на всички инвестиционни фондове, които се предлагат в България вече са над 9 млрд. лв., а от тях 3 млрд. се падат на регистрираните в страната управляващи дружества. Останалите са на чуждестранни компании. В страната се предлагат над 150 схеми на български управляващи дружества, а чуждестранните са над 1300.

Когато говорим за инвестиции, не трябва да гледаме краткосрочно - спекулацията не е за всеки. Затова и за да има смисъл операцията, тя трябва да е дългосрочна. В България таксите на взаимните фондове не са от най-ниските, така че при краткосрочна и непремерена инвестиция те могат да изядат значителна част от доходността.

Добрата новина е, че инфлацията в България се забавя и тя ще изяжда все по-малко от стойността на парите и печалбите. През декември тя е 4.7% на годишна база.

Януари донесе едно дългоочаквано решение - финансовият регулатор на САЩ най-накрая одобри първите заявки за борсово търгуван фонд с реално притежание на биткойн. Това резонно донесе оптимизъм на пазара и криптоиграчите вече са се насочили към кота 50 000 долара за цена на най-голямата виртуална валута. Повече за решението и какво предстои разказва Робърт Христов.

Саниране 2024 г.

Колко ще трябва да доплатите за обновяване на блока?

Колко реално ще трябва да доплатите за санирането на сградата, ако вашата е в списъка на резервите и решите да кандидатствате по втори етап на процедурата за обновяване по Националния план за възстановяване и устойчивост, където собствените трябва да доплатят 20% от стойността на обновяването?

За големи сгради, строени по индустриален способ (панелни, ЕПК и др.), съфинансирането ще бъде около 2000 - 4000 лева, а за по-малки сгради може да достигне 10 000 - 12 000 лева, показват данни на консултанти в сферата.

Според Закона за управление на етажната собственост всеки плаща своя принос и отговаря съобразно своите идеални от общите части и до размера на идеалните части. Това означава, че ако има собственици, които не плащат, не би трябвало това да натежава при изплащане на кредит, ако е взет от собствениците. Какви са разчетите - в текста на Рая Лечева.

Не пропускайте

Инвестициите в борсов фонд за имоти може да носят и 100% доходност. Фондовете за имоти - АДСИЦ, предлагат възможност за лесна експозиция към имотния пазар с малко средства. Но изборът е ограничен.

Новото бойно финтех поле: Платените абонаменти. Отстъпки при пазаруване, кешбек, по-високи лимити, абонаменти за Financial Times и Tinder са сред бонусите, с които се примамват клиентите.

Как да търгуваме криптовалути през Uniswap. Най-голямата децентрализирана криптоборса е изключително важна за опита на всеки криптопотребител.

Новите "стари" тенденции във финтех през 2024 г.

Очакванията на deVere Group и Paysera за развитието на сектора през новата година

"Здравен Капитал"

Филмът "Тревожност"

Какво може да направи един сериал за психичното здраве на българите

Депресия, паник атаки, обсесивно-компулсивно разстройство, анорексия. Това са само част от думите, свързани с психичното здраве, които малко по малко намериха място в речника на телевизионните предавания след 89-а. С годините свикнахме редовни гости в телевизионните студиа да са психолозите, психотерапевтите и психиатрите. Междувременно се състоя бумът на българските телевизионни сериали, но темата за менталното здраве така и не получи свой собствен такъв. Досега. "Тревожност", чиито снимки започнаха през ноември и който ще можем да гледаме през есента на 2024 г. по БНТ, ще покаже на българските зрители какво се случва в кабинетите на психотерапевтите и кои са хората, които се озовават там в търсене на помощ. Всичко за филма и за психичното здраве на българите разказва Иван Димитров.

Ако имате въпроси, свързани с управление на личните ви финанси, може да пишете на [email protected].

Ако месечният бюлетин на "Капитал" "Лични финанси" ви е харесал, абонирайте се тук.