Кито диета

Независимият комедиен онлайн формат "Петък точно в пет"отбелязва пет години с книга с авторски текстове на своя създател Китодар Тодоров

Комедийният онлайн формат "Петък точно в пет" с актьора Китодар Тодоров (Кито) тръгва през 2015 по идея на режисьора Лъчезар Аврамов ("Снимка с Юки"). Тогава двамата с Кито разполагат със свободно време и решават да пробват "нещо на мускули".

Днес "Петък точно в пет" вече има шест успешни сезона зад гърба си и дейността около него се разраства значително: без да подозира, Китодар се е преврънал в популярен meme образ с над сто и петдесет хиляди последователи; в края на 2019 двамата с Лъчезар се свързват с момчето, направило meme фен страницата, и заедно разработват Kito Gaming - находчива комбинация между онлайн стрийминг за електронни спортове и talk show, която бързо набира още последователи; а този петък, 3 юли, на стадион "Юнак" ще бъде представена книгата със събрани авторски текстове на Китодар Тодоров от "Петък точно в пет".

Освен простичката форма и актьорския талант на Китодар Тодоров, навярно успехът на "Петък точно в пет" (разпространяван през едноименния официален канал в YouTube) се дължи на това, че кратките му истории работят на много нива - от конкретното до абстрактното, от видимото до невидимото, от битовото до битийното. Заиграват се с дребното, за да изградят едра метафора.

Тези пет-десет минутни монологични one shot-ове препускат от народопсихология през социално-политичиески и екзистенциални територии. В своите майсторски превъплъщения Китодар разработва различни характери, опредметява различни философии за живота и възгледи за света. "На сън да ме бутнеш съм готов с поне три противоречащи си тези", казва той в един от скечовете си и никога не остава усещане за повтаряемост, защото всеки образ добавя нещо ново в галерията от чудати персонажи. В последните серии монолозите се превръщат в диалози с помощта на изключителните екранни партньори Георги Мамалев и Малин Кръстев.

Както винаги, в основата на всичко стои добрият текст. "Всички промени в природата са такива, че колкото е взето от едно тяло, толкова е добавено към друго. Така, ако количеството смисъл намалява в един скеч, то се увеличава в друг", казва Тодоров.

Първите четири сезона изграждат по собствени идеи, но пети и шестти разработват върху откъси от Илф и Петров, Даниил Хармс, Станислав Стратиев, Йордан Радичков, Силвестър, Ангалот и др. "Идеалният вариант е, когато и двамата с Лъчо имаме възможност да работим по текстовете, тогава се получават най-добре, но времето често ни настига..."

Към своята работа Китодар се отнася със скромност. Търси смисъла във всичко, което прави. Признава, че понякога не го намира. "Петък точно в пет" обаче е нещото, което което му носи истинско удовлствие. Също като любимия си автор Даниил Хармс се вдъхновява от "глупостите" и вярва, че осъзнаването, че животът е абсурден не може да бъде края, а само началото (по Камю).

Тодоров е дързък и талантлив мистификатор. Определя себе си като "актьор пред камера", но това очевидно далеч не изчерпва всичко, което прави. Завършил е кукли, специализирал е филмова режисура, занимава се с драматургия. Той е артистът, който срещате в ролята на Китодор Тодоров всеки петък точно в пет. За да раздуе мистификацията и да ни затрудни допълнително в един от скечовете си казва, че като всеки "мечтае да е някой друг" и, че "историята около него самия му е малко мъглява" .

Ироничният филтър, който поставя върху реалността в монолозите си, позволява на всеки от нас да се идентифицира и посмее над собствената си незначителност. Със здравословна доза критичност, без осъждане и озлобление. Като вярващ християнин Кито не толерира "соченето с пръст" и "набеждаването". Не харесва гротеската, защото в нея усеща нагласата на "ние" срещу "те" и е убеден, че не трябва да подхождаме с обвинение към другия. В социалните мрежи вижда капан за егото и увличане в категорични позиции, които не зачитат правото на различно мнение. Религията и политиката са единствените две теми, до които, като автор и артист, предпочита да не се докосва пряко. Вълнува се от изкуство, което разсъждава върху големите екзистенциални теми. Сред най-любимите му филми няма комедии. Харесва киното на Ларс Фон Триер и Тарковски. Последно се е впечатлил от романа "Златният телец" на Илф и Петров.

Съсценарист на дебютния филм на Милко Лазаров "Отчуждение", в който има и запомняща се роля. Всичко започва с филма на Карлос Райгадас "Япон", който Китодар Тодоров препоръчва на Милко и който ги запалва със своята радикална минималистичност. Впоследствие започват да се събират "много и най-различни хора и всеки даваше идеи. Исках филма да свърши със земетресение, което да унищожи всичко. Това беше моята мечта. И тази истинска буря на финала беше излючителен подарък от Бога". Житейски подарък е и работата с Лъчезар Аврамов, защото двамата се допълват и разбират почти без думи.

В момента Китодар работи по историята на камерна психолигическа драма в съавторство с друг свой приятел - задачата е амбициозна, тъй като по замисъл цялото действие е концентрирано в един апаратемент, от който героите не излизат. Снима в пълнометражни и късометражни филми, както на опитни режисьори, така и на дебютанти или студенти.

Интересно му е да работи различни неща, да експериментира, да се усъвършенства, но напоследък все повече му доскучава да бъде търсен за сходни комедийни образи. Всъщност, неговият драматичен потенциал сякаш остава недостатъчно използван. Нетърпелив е да види филма с работно заглавие "Късата клечка" на Димитър Петков-Пух, в който има голяма драматична роля. "Темата на филма е велика - за компромисите, за корумпираното и увредено мислене, за колективната вина и човешката жестокост. За това, че всички сме оплетени в различни гадости и всеки внимава, за да не повлече след себе си останалите. Този страх е много мощен и схемата работи безотказно навсякъде." Казва, че е непоправим оптимист и че "всичко е точно както трябва бъде, защото човек във всеки един момент може да открие божественото в себе си". Гледа на света с изостреното си чувство за хумор и с надеждата, че по-доброто предстои.

Представянето на книгата със събрани авторски текстове на Китодар Тодоров "Петък точно в пет" е този петък, 3 юли, на стадион "Юнак" в рамките на двудневното събитие Restart Life Fest, организирано от Mood for Food. Подробности ще намерите във фейсбук страницата на събитието.

Все още няма коментари
Нов коментар