20 въпроса | Папи Ханс

   ©  Павел Червенков

Константин Трендафилов (р. 1990), известен с артистичния си псевдоним Папи Ханс, е поет, певец, основател и съсобственик на рекламна агенция.

Отраснал в семейството на литератори (майка му Кристин Димитрова е преводачка, поетеса и писателка, а покойният му баща Владимир Трендафилов е литературен критик, поет и преводач), Константин издава първата си стихосбирка "За кого се сещаш, когато се сещаш за някого" през 2016 г., когато създава и популярния блог "Мърлявият блог на един спретнат човек" към официалната си фейсбук страница, която за няколко месеца привлича рекорден брой последователи.

През 2017 се появява и дебютният му роман "Затворисърце" (така се изписва заглавието), а след петгодишна пауза - и стихосбирката "Имам нещо да ти кажа". През същата година, 2022, е премиерата на дебютния му албум "12", в който събира най-големите си хитове. Сред тях са и два дуета - с Азис и Мишо Шамара.

Далеч по-интимно е участието му във второто издание на кампанията "Чуй гласа ми", с която фондация Emprove и фотографът Павел Червенков поставят на фокус мъжкото психично здраве. Изложбата с портрети на известни мъже, които говорят за емоционалните предизвикателства, с които трябва да се справят, придружена с аудиофайлове с техните изповеди, продължава до 20 декември в софийското пространство "Мисия 23".

Като какъв човек се определяте?

По-добър, отколкото очаквате, не толкова добър, колкото искам.

Нещото, в което вярвате абсолютно?

Интелектът е най-добрата естетическа процедура. И с него е трудно да прекалиш.

Кое е любимото ви време от деня?

Чисто като време от деня - нищо след ранната сутрин не представлява голям интерес за мен. Обичам да стана рано и да съм единственият буден човек на света. Още повече единственият буден, който свири в момента.

Най-голямото предизвикателство във вашата работа?

Да си позволиш да си себе си. Да останеш себе си.

Кое е най-голямото ви постижение?

Това, че публиката ми е от мислещи, нормални, свободни, успяващи хора. На моята възраст и нагоре.

Как си почивате?

Още търся този отговор. Да се върна да го допиша след януари?

Какво ви зарежда?

Да надуша кръв. Да съм започнал песен, която усещам, че ще значи много за мен. Да знам, че там има нещо страхотно, и да отлагам да я допиша, както романтици отлагат първа целувка, за да се дразнят. Това ми дава самочувствие. Чувствам се, сякаш съм купил подарък на някой, но чакам да му го дам. И съм сигурен, че ще му хареса. Но до датата на празника просто ще си хихикам многозначително.

Какво ви разсмива?

Спонтанните кретении. Неочаквани отговори. Някой да е себе си по мил начин. Приятелката ми, когато се опитва да направи добра шега. Най-вече когато гръмко не успее. Салатата от думи, която изрича племенницата ми. Партньорите ми от Human, с които повтаряме една и съща шега от пет години. Като цяло - хумор, който се цели ниско, но идва от високо.

Какво ви натъжава?

Да гледам детски снимки, на които майка ми е млада.

Какво ви вбесява?

Липсата на обноски, култура и естетика в България. С други думи - всепоглъщащата простотия у нас. Това откровено ме ядосва. Някой да дойде и да каже: "Аре да се снимаме". Непознат да ми говори на "ти". Знам, че в момента е много модерно да си звезда народняк. Но аз никога не съм вървял по модите. Можеш да бъдеш смирен, земен и нормален и в същото време да имаш поне малко възпитание.

Личност, на която се възхищавате?

Джордан Питърсън. Един от малкото, които се осмеляват да бъдат себе си в днешната интернет цензура.

Кое свое качество харесвате най-много?

Две различни крайности в мен. Първото е моята твърдост. Бих умрял, преди да се откажа. Другото е моята мекота. Моята чувствителност, от която не се срамувам. От нея идва всичко най-хубаво, което имам да изпея.

А кое никак не харесвате и бихте искали да промените?

Да виждам лошото у хората. Моята критичност. Но истината е, че не бих ги променил. Все някой трябва да посочва лошото, дори и да му вреди.

Каква суперсила бихте искали да притежавате?

Не бих искал суперсила, звучи ми самотно.

Последният подарък, който направихте/получихте?

Чанта ByFar - нещо, което всеки мъж в България се наложи да подари тия месеци.

Израз или дума, която употребявате прекомерно?

"Така". Като паразит.

Къде бихте искали да живеете?

В по-хубава България. Ако това не става - Барселона, Милано, Монако.

Коя е последната книга, която прочетохте?

"Железният крал".

Най-интересното място, на което сте били?

В студиото. Студиото е заешка дупка. Никога не знаеш къде ще изскочиш. Дори не знаеш дали като изскочиш, ще бъдеш все още ти.

Мото или цитат, близък до философията ви за живота?

"Ако питах хората какво искат, щях да им дам по-бърз кон", Хенри Форд

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    red.mary avatar :-|
    red.mary

    Много хубаво, че се впечатлява от един от малкото публични мъже, които се осмеляват да бъдат себе си и да отстояват правото си на мнение и свободно говорене.
    Аз за друг не се сещам. Всички са едни позьори с претенции. И известни, и неизвестни.

    Нередност?
  • 3
    jonjo avatar :-|
    Джонджо
    • - 1

    Човекът оксиморон. Забърква безвкусни чалга-поп парчета, работи с икони на простотията и анти-естетиката, после се оплаква от простотията и липсата на естетика...

    Нередност?
Нов коментар