🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Домашно кино

Какво ново на малкия екран и в стрийминг платформите

През последните 15 години журналистката Мариана ван Зелер работи и пише по темата за тайните престъпни организации и мрежи. Сега National Geographic представя резултата от нейното потапяне в подземния свят.
През последните 15 години журналистката Мариана ван Зелер работи и пише по темата за тайните престъпни организации и мрежи. Сега National Geographic представя резултата от нейното потапяне в подземния свят.
През последните 15 години журналистката Мариана ван Зелер работи и пише по темата за тайните престъпни организации и мрежи. Сега National Geographic представя резултата от нейното потапяне в подземния свят.    ©  Muck Media / National Geographic
През последните 15 години журналистката Мариана ван Зелер работи и пише по темата за тайните престъпни организации и мрежи. Сега National Geographic представя резултата от нейното потапяне в подземния свят.    ©  Muck Media / National Geographic

One Night in Miami

През нощта на 25 февруари 1964 г. в Маями Касиус Клей, или бокс легендата Мохамед Али, се присъединява към бореца за правата на афроамериканците Малкълм Х, краля на соул музиката Сам Кук и професионалния футболист и актьор Джим Браун, за да обсъдят отношението към чернокожите в Америка и личната им роля по време на движението за граждански права. В основата на филма е награждаваната едноименна пиеса на Кемп Пауърс за една измислена нощ, разделена между четиримата приятели. Тази дългоочаквана драма е дебютът на актрисата Реджина Кинг (носител на "Оскар" за поддържаща роля в "Ако Бийл стрийт можеше да говори") като режисьор на пълнометражен филм.

Премиера, Amazon Prime, 15 януари

Трафиканти с Мариана ван Зелер

През последните 15 години журналистката и носителка на наградите "Пибоди" и "Дюпон" Мариана ван Зелер работи и пише по темата за тайните престъпни организации и мрежи. Сега National Geographic представя резултата от нейното потапяне в подземния свят на контрабандата в поредица от осем части, всяка с различна тема. Зрителите ще бъдат отведени на места, които рядко могат да бъдат видени и на които авторката прекарва време с основни играчи в различни нелегални дейности - от трафиканти на тигри, през международните измамници и фалшификатори до търговци на оръжие и фентанил.

Премиера, National Geographic, 14 януари, 22:00 ч.

Gretel & Hansel

Ако скоро като зрели хора сте препрочели емблематичната приказка на братя Грим "Хензел и Гретел", то вероятно сте останали наново изумени от зловещата история. Е, вече може да я преживеете в целия й мрак и ужас и на екраните си. Новият филмов прочит на Оз Пъркинс (The Blackcoat's Daughter; I Am the Pretty Thing That Lives in the House) разказва в злокобна и тъмна атмосфера историята на брата и сестрата, които напускат своя дом в момент на болести и глад. Фокусът е върху връзката на Хензел с вещицата, която ще срещнат по-късно. В ролята на момичето влиза София Лилис, позната ни от новото "То" и от сериалите Sharp Objects и I Am Not Okay with This.

Премиера, Amazon Prime Video / Hulu, 7 януари

Pretend It's a City

Какъв е Ню Йорк? Режисьорът Мартин Скорсезе представя емблематичния град през погледа на своята близка приятелка Фран Лебовиц, писателка, хумористка и преди всичко нюйоркчанка. Седемдесетгодишната, известна със социалните си хапливи коментари есеистка, изследва какво прави от Ню Йорк Ню Йорк в поредица епизоди. Темите са туристите, парите, метрото, книжарницата на Times Square и др., разпердушинени в ярки монолози и разговори, нещадящи никого.

Премиера, Netflix, 8 януари

WandaVision

Първата продукция сериал на Marvel Studios е придружена с големи очаквания заради смелото и нетипично представяне на киновселената им. Комедийната поредица съчетава стила на класическите ситкоми на MCU, като дори някои от епизодите са снимани пред публика. В центъра на историята са героите Уанда Максимоф (Елизабет Олсън) и Vision (Пол Бетани) - две супермощни същества, живеещи идеалния си живот в покрайнините на града, които обаче започват да подозират, че всичко е такова, каквото изглежда. Действието се развива след събитията в "Отмъстителите: Война без край" и "Отмъстителите: Краят", а към актьорския състав се присъединяват и други Marvel звезди.

Премиера, Disney+, 15 януари

Herself

Новият филм на Филида Лойд, режисьорката на Mamma Mia и Iron Lady, е трогателна драма за историята на Сандра (Клеър Дън) - майка на две малки деца, която бяга от мъжа си насилник, за да се окаже в капана на временното настаняване. След месеци на борба тя е осенена от идеята да си построи собствена къща. Намира земя и архитект, но се оказва, че бюрокрацията е готова да осуети всеки план и особено мечта.

Премиера, Amazon Prime, 8 януари

Crack: Cocaine, Corruption & Conspiracy

"Преживях ерата на крека в Ню Йорк. Ясно си спомням дългите опашки от автомобили, чакащи дилъри; хора, стоящи на прага на вратите, улиците, осеяни с него. Наркотикът трансформира града и цялата страна, оставяйки разруха след себе си, особено в общностите на латиноамериканците и чернокожите. Той подхранва расовото и икономическото неравенство, свръхагресивната полицейска дейност и правителствената корупция на най-високо ниво." Това казва режисьорът на филма - авторът на десетки въздействащи документални филми Стенли Нилсън, отличен с Национален хуманитарен медал (National Humanities Medal), връчен му от Обама през 2013 г., три награди "Еми" и носител на стипендия MacArthur (MacArthur Fellow). Netflix представя последния му филм, изследващ траекторията на кокаина през 80-те - от парти дрога на богатите до опустошителен фактор сред бедните общности, като показва и ролята на местните, щатските и федералните органи във войната срещу наркотиците, както и неговото дълготрайно въздействие. Въздействащи архивни кадри и богат саундтрак.

Премиера, Netflix, 11 януари

Все още няма коментари
Нов коментар