🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Календар

Интересните събития през уикенда и следващата седмица

До 2.02

Филип Попов. Монолози и молитви. Той е добре познато име в областта на графичния дизайн, графиката и живописта. Новата му изложба представя създадени на компютър произведения чрез метода на векторната графика, преплитащи контраста между две усещания: на хоризонталните полета, силната цветност, декоративното излъчване и повтарящите се мотиви, приличащи на старинни черги, и смесващи елементи от различни фолклори с натрапчиво повтарящите се геометрични фигури са като от футуристичен филм, който вече се е случил. Работите са представени под името "Монолози и молитви" от 2019 - 2020 г. - серия, която обединява досегашните търсения на дигиталния артист и включва всичко, което го е вълнувало дотук. Галерия "Структура"

15.01 - 26.02

Мич Брезунек. Как да станеш най-добрият художник на света. Роденият в Онже, Франция, но от четири години живеещ и работещ в Пловдив Мич Брезунек е създател на игралния филм "Как да станеш най-добрият художник на света" (2020). В него главният герой - майсторът на живописта Дъг, обещава да превърне който и да било зрител в най-добрия художник на света само в рамките на десет урока на теми: медията, идеята, темите, цветовете, дрескодът, рискът, пазарът, интернет, жената. Кураторите Правдолюб Иванов и Красимир Терзиев се фокусират върху филма, за да зададат уж с шега болезнени въпроси за системата на функциониране на изкуството в условията на глобалния пазар на афекта и жестока конкуренция за видимост. В курса на изложбата ще има лимитиран тираж на филма на Брезунек на VHS видеокасета в оригинална кутия и авторска книжка. В Института за съвременно изкуство.

15.01

Големанов. Премиера по пиесата на Ст. Л. Костов. В ролята на главния образ влиза актьорът Христо Гърбов, за да покаже по колкото смешен, толкова и тъжен начин вечно актуалната тема за жаждата за власт, пари и влияние. Режисьор е Орлин Дяков. Русе, Драматичен театър "Сава Огнянов", 19:00 ч.

16.01

Безглутенов веган хляб. Онлайн кулинарен клас, по време на който ще научите как да приготвите три различни вида безглутенов хляб - с 5 семена, изключително питателен хляб на базата на традиционна за скандинавски страни рецепта; хипоалергичен хляб с пълнозърнест микс брашна и протеинов хляб с брашно от бадем и елда. За подробности и записване: www.foodconnection.bg

17.01

Аладин. Мюзикъл за деца и възрастни с композициите на Марио Балтаджиев - една модерна интерпретация на класическата приказка от арабския епос, в която духът от бутилката е метафора на човешкия дух, а посланието на авторите е: всеки може да потърси и открие силата в себе си. Национален музикален театър "Стефан Македонски", 17:00 ч.

17.01

Golyam Sechko Run. Известният като "Голям Сечко" месец януари може да се преживее приятно в компания от съмишленици и горещо раздвижване на кръвта. Новият, девети, сезон нa Trail Series ще награди най-добрите 10 мъже и 10 жени в дистанции 6 км, 9 км и 15 км с ваучери и материални награди. Участниците ще бягат по горски път и туристически пътеки съвсем близо до София, или по-точно на 19 км в град Бухово, в подножието на връх Мургаш. Стартът ще бъде даден в близост до мотопистата, 11:00 ч. Регистрация и информация на trailseries.bg

17.01

Бременските музиканти. Мюзикъл за малки и големи по приказката на братя Грим. Композитор на създадената през 1971 г. и с първоначално заглавие "Веселите градски музиканти" музикална пиеса е Александър Владигеров, пристрастен към джаза, също като баща си Панчо Владигеров. Сценарият и режисурата са на Юлия Кръстева, а диригент е Стефан Недялков. Софийска опера и балет, 16:00 ч.

19.01

Апетит. Сценаристките Здрава Каменова и Мариана Събева създават истерично смешна история за една неуспяла радиоводеща на кулинарно предаване, която си мечтае да раздава житейски съвети. Тя се среща с разярена слушателка, търсеща отмъщение заради проваления си брак след точно един такъв радиосъвет. В ролята на първата е автентичната водеща Богдана Трифонова от "БГ радио", а на втората - авторката на текста Здрава Каменова. В City Mark Art Center, 19:30 ч., билети: ticketscmart.info

20.01

Музика в кадър: Великото италианско кино. Незабравимата филмова музика на Нино Рота от италианските класики "Кръстникът", "Ромео и Жулиета", "Ла долче вита" и други ще звучи с изпълненията на оркестъра на Опера Пловдив с диригент Диан Чобанов. Пловдив, Дом на културата "Борис Христов", 19:00 ч.

до 23.01

Андрей Даниел - последните 7 години. Изложба, която идва в навечерието от навършването на една година от кончината на големия художник и преподавател Андрей Даниел. Тя представлява опит за кратък репортажен разказ с визуални акценти от последните му седем години от журналиста Стефан Джамбазов. В галерия "Академия" на НХА.

Все още няма коментари
Нов коментар