🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Календар

Интересните събития през уикенда и следващата седмица

7.01

Белият плъх. Мария Айрийн Форнес е изключително оригинална авторка на над 40 пиеси, спечелила десетки награди за работата си, обучила и вдъхновила редица сценаристи и драматурзи като Тони Кушнер, Едуард Олби и др. За първи път в България ще видим постановка на съвременната американска драматуржка, родена в Куба, на сцената на "Сфумато". "Белият плъх" представя един далечен от привичния свят, който едновременно разсмива и озадачава. "Ще станете свидетели на напрегнатото съжителството на двама абсурдни герои. Тяхната изтощителна и едновременно иронична надпревара за надмощие е наситена с привличане и враждебност и това противоборство постоянно губи очертания при липсата на сигурна идентичност", посочват от театралната работилница. Режисьор е Анна Янакиева, с участието на Тигран Торосян и Мартин Петков. В "Сфумато", зала Underground, 19:00 ч.

7.01

Георги Черкин и Константин Илиевски. Първият концерт на Софийската филхармония за новата година ще бъде късно отбелязване на рождения ден на Бетовен. По този повод ще звучат познати и не толкова популярни творби на немския композитор под палката на Константин Илиевски със солист Георги Черкин. В зала "България", 19:00 ч.

9.01

Снежанка и седемте джуджета. Мюзикъл за деца над три години по приказката на Братя Грим. Сред вълшебните декори и музиката на композитора Атанас Косев децата ще проследят перипетиите, през които минава Снежанка, прогонена от двореца от злата Царица-мащеха. С участието на балет и оркестър на Музикалния театър. В Национален музикален театър "Ст. Македонски", 11:00 ч.

10.01

XL Западен парк 2021. Новата година започва с рязко влизане във форма - обиколка в дистанции 6, 12 и 18 км в зависимост от индивидуалните физически възможности и желание за натоварване. Състезанието ще се проведе в "Западен парк" на централната алея със старт/финал откъм бул. "Сливница" на вече ремонтираната част и ще мине през гористата пресечена местност на парка с редуващи се плавни изкачвания и спускания. Начало: 11:00 ч., записвания и информация на https://5kmrun.bg/xlrun/events

10.01

Лешникотрошачката. Удължете празничното настроение със съвременната танцова приказка за деца и възрастни "Лешникотрошачката" на балет "Арабеск", създаден по прочутата приказка на Е.Т.А. Хофман и вълшебната музика на П.И. Чайковски. Хореографката Боряна Сечанова създава фееричен, съвременен и в същото време атрактивен спектакъл за всички възрасти. В Национален музикален театър "Ст. Македонски", 17:00 ч.

10.01

Рейнско злато. Специална адаптация за детската аудитория на първата част от тетралогията на Рихард Вагнер "Пръстенът на нибелунга". Под формата на приказка Юлия Кръстева режисира главните герои в техните истини за борбата между доброто и злото, силата и влиянието на човешките страсти в една приказка - метафора на човешката същност. В Софийска опера и балет, 16:00 ч.

10.01

Сладки шедьоври от "MasterChef България". Финалистът от сезон 6 на тв предаването "MasterChef България" Димитър Тончев предизвика вниманието на зрителите и журито с техно-емоционалното си сладкарство. Сега той ще разкрие тайните му в свой кулинарен курс и ще покаже как да приготвите десертите му от кастингите и от полуфинала: шоколадова хапка тако със сладолед, сфера от портокалов сок, какаова вафлена коричка, прах от масло с портокал, кандирани портокалови корички и портокалов захарен сироп. Ще има и тиквена вариация на портокаловата му супа с шоколадов сладолед, газирани сфери с тиквен сок, избистрен тиквен бульон с джинджифил, карамелизирана тиква в марсала, газирани кубчета тиква, вафлена коричка с орехи и канела. В Pastry Academy, 10:00 - 18:00 ч. Повече информация, записване и заплащане на https://pastry.bg

11.01

Бели нощи. Кратката повест на руския писател Фьодор Достоевски, писана през септември-ноември 1848 г. и носеща подзаглавие "Сантиментален роман. Из спомените на един мечтател", оживява на театрална сцена. Драматургичната версия е на Надежда Колева и Румен Драганов, които също са част от актьорския състав заедно със Стефан Саръиванов. В "Сфумато", 19:00 ч.

до 7.02

Текстил - изкуство и дизайн. В края на 2020 се навършиха 60 години от основаването на катедра "Текстил - изкуство и дизайн" в НХА, което е повод за важна изложба. Тя цели да покаже развитието на специалността в исторически план, както и на нейния принос за обогатяването на художествения живот в страната, културата и състоянието на текстила през годините до днес и постиженията в областта на съвременните художествени практики през работите на професори, утвърдени имена в сферата и автори, които дори превръщат в пърформанс процеса на тъкането. В "Квадрат 500"

до 15.03

Интерактивната изложба Living Dragons Wintertale. Над 20 анимирани дракона от приказки, древни митове на Изтока и Запада, фентъзи книги, филми и видеоигри са изложени в изграден парк на открито за радост на всички малки и пораснали деца. С респектиращи размери и височина от 2 до 8 метра загадъчните, добродушни, празнични и страховити създания ръмжат, движат и издават специфични драконови звуци. Фигурите са придружени с информационни панели с обяснение за митовете и легендите, свързани с тях, как са се зародили в различните култури по света и защо драконите са толкова популярни. В парк "Възраждане", от понеделник до неделя: от 10:00 ч. до 20:00 ч. Билети на място: 12 лв. за деца от 2 до 18 години и 15 лв. за възрастни, деца под 2 години влизат безплатно. Предлагат се и семейни билети.

до 28.03

Никола Танев. На път. Изложба, посветена на 130 години от рождението на един от най-колоритните български художници, пътувал непрекъснато и вдъхновено. За приблизително четиридесет години той успява да обиколи значителна част от Европа, както и цяла България, използвайки всички транспортни средства. По пътя Танев наблюдава, скицира, рисува, изпраща стотици илюстрирани писма, води подробни визуални дневници, снима. В настоящата изложба, маркираща географията на движението му и съпроводена от албумно издание, са представени част от маслените му творби и рисунки. В Двореца.

до 5.02

София куиър форум: История на преобличането в България. Настоящото издание на форума е посветено на историята на драг пърформанса в България с фокус върху 90-те. Кураторите Ясен Згуровски и Боряна Росса си поставят за цел да създадат широко достъпна информационна база, която ще провокира разговор между поколения драг изпълнители и тези, които се вдъхновяват от тях. Представени са документални фото- и видеоматериали на драг кралици, участвали в програмата на легендарни клубни сцени като "Спартакус" (София), "Оскар Уайлд" и "Александър" (Варна) и "Калигула" (Пловдив), а материалите, съпроводени от серия интервюта както с тях, така и с театрални режисьори и артисти, показват изключително силното влияние на тази клубна среда върху изкуствата, сред които Иво Димчев, Лубри, Калин Серапионов, Мариела Гемишева, Възкресия Вихърова, Ани Васева, Леонид Йовчев и др. Форумът се провежда в галерия "Структура" и онлайн на: http://dragbg.sofiaqueerforum.org